lauantai 1. helmikuuta 2014

Voihan video....!

Nyt olisi tarpeen parille voimasanalle. Vittusaatananperkeleenvittu.
Ei kyllä helpottanut ollenkaan, koska tuntuu että Venta roikkuu puoliksi manalan hyisillä mailla.

Torstaina kuvattuani Ventaa pellolla ohjaisajoin sitä kentällä, jossa oli jäätyneitä paskapalloja. Eli melkoisia kaviopaiseiden aiheuttajia lojumassa pitkin poikin lumen päällystämää kenttää. Venta teki töitä hyvin ja liikkui normaalisti oman itsensä tapaisesti: vähän jäykästi ja alitempoisesti, mutta kuitenkin puhtaasti. Lopetin hyvillä mielin ja vein vielä silloin normaalin hevoseni tarhaan viettämään muutamia tunteja ennen sisälle ottoa.


Tänä aamuna hain tunnin tarhailleen Ventan ratsastusta varten tallin käytävälle hoidettavaksi. Tamma oli paljon vaisumpi kuin edeltäneenä päivänä, mutta ajattelin kiiman olevan menossa ohi (ja normaalin yrmy-Ventan tekevän paluuta). Kun lähdin ratsastamaan Ventu hiippaili tavalliseen tapaansa kentälle, käveli normaalisti alkukäyntejä, mutta kun aloin ravaamaan alkoi myöskin tahdittaminen. Oikealle ja kaarevassa urassa, ravissa nyt ainakin. Laukassa en tohtinut edes kokeilla. 

Kampesin heti kyydistä alas ja tutkailin maastakäsin raviliikettä juosten itse Ventan edellä. Vaikutti ihan normaalilta, mutta päätin palata talliin. Talliin kävellessä alkoi ontuminen tuntumaan jo käynnissä, mutta maasta käsin katsottuna ei ollut paha. Tallin käytävältä pesukarsinaan taluttaessa ontuma oli jo selkeä - käynnissä. Mitä enemmän sitä katsoi, sitä pahemmaksi se silmissäni meni. Kokeiltuani ryntään lihaksia meni tamma jo melkein polvilleen käteni kosketettua vasemmanpuoleista isoa rintalihasta, joka oli turvonnut, selkeästi arka ja lämmin.

Isoetutissi-Venta... Muistin ottaa kuvan vasta arnikan laiton jälkeen, mutta mielestäni siitä huolimatta näkyy kuinka massiivisen turvonnut lihas on.
Jätin Ventan muutamaksi tunniksi pihalle, kunnes illalla saavuin kylmäämään sen niveliä, sillä takaraivossa pelottelee pelko jänne- tai hankosidevammasta. Tamma hyppi minua melkein kolmella jalalla vastaan, rintalihas oli edelleen arka ja turvoksissa. Mitään ulkoista traumaa en jalasta löytänyt, eikä jaloissa ollut normaalista poikkevia muutoksia; turvotusta, lämpöä, kosketusarkuutta tms.

Kaiken päässäni olevan järjen mukaan Ventalla olisi kaviopaise, astunut jonkun epämääräisen päälle tai toissapäivänä tapahtunut kengitys olisi aiheuttanut kavioon jotain. Minulla ei itselläni ole kokemusta kaviopaiseista, enkä osaa oikein arvioida miltä ne näyttävät. Toisaalta rintalihas on selkeästi turvoksissa, olisiko kyseessä venähdys tai revähdys? Hetken asiaa selvitettyäni varmistuin, että lihasperäinen ontuminen on harvinaista, mutta silti rintalihas kummittelee mielessä. Varmasti joku senkin on kipeyttänyt, mutta mikä ? Vai uusiko viime keväinen niveltulehdus, jossa oli hyvin samankaltaiset oireet - lievempänä? Pahimpana pohjalla kummittelevat jänne- ja tukisidevammat. Kuntouttaminen vaikeaa ja onko järkeä lähteä näin vanhan hevosen kanssa kuntoutukseen? Yritän rauhoitella itseäni, että näin kevyellä treenillä tuskin jänteet olisivat poksahtaneet, ja tarhassa paikoillaan seisova Venta ei ole itseään hajoittanut. Ratsastaessa olisin varmasti huomannut äkillisen muutoksen. Mutta tuliko se jännevamma tänään, aamulla?


Käsittelin rintalihaksen Arnikalla, jättäen sen hautumaan yön yli. Kirjoittaessani tätä klo 5:00 aamulla en ole nukkunut silmäystäkään, sillä huoli kaihertaa mieltäni. Heti hevosten syötyä aamupalat olen tallilla tutkimassa tammaani - ja soittamassa päivystävää eläinlääkäriä. Mikäli Venta ontuu rajusti jätän sen surutta sisälle seisomaan ja odottamaan eläinlääkäriä. Toivon jo melkein polvillani aamulla selkeästi tuntuvaa kaviopulssia ja koputusarkaa kavionpohjaa. Tuurillani vastassa on banaanijänne ja pökkelöjalat...

Puhtaasta epäpuhtaaseen, täysin nollasta sataan sekunnissa. 
Miltä teidän mielestänne liikkuminen näyttää?

11 kommenttia:

 1. Hieroja!!! Ell toivottavasti olet jo tilannut. Tuo lihas näyttäisi aiheuttavan ontumisen. Paranemisia ja tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hierojakaan joka tilanteeseen sovi, akuutisti revähtänyttä tai tulehtunutta lihasta ei voi hieroa.

   Tsemppiä paranemiseen, toivottavasti ell:ltä löytyy vastauksia ja kyseessä ei ole mitään vakavaa!

   Poista
  2. mutta hieroja osaa neuvoa

   Poista
  3. Ell kävi tänään, kirjoitan asiasta myöhemmin.
   Tulehtunutta lihasta ei saa missään nimessä hieroa, sillä se pahentaa sitä. Eläinlääkäri voi määrätä kipulääkkeitä, mutta hieroja voi lähinnä ennaltaehkäistä vammojen syntyjä neuvoillaan. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. :)

   Poista
 2. Voi ei! Miusta tuo näyttäs johtuvan lihaksesta, tarhaako yksin vai porukassa? Oisko joku potkassu tai sit liukastunu? Kavionpohjaa ja naulanreikiähän voi kokeilla arkooko pihdeillä puristaessa, jos ei aro niin tuskin on kaviopaise. Kaverin hepalle tehtiin betadine haude kavioon kun epäiltiin paisetta, hauteesta ei oo haittakaan joten sitähän voi kokeilla :) toivottavasti ei oo vakavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venta tarhailee yksin, mutta toinen hevonen on turpaetäisyydeltä. Reikiä ei kuitenkaan löytynyt, niin ryntäästä kuin kaviostakaan. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, näinhän se menee! :)

   Poista
 3. Onko tuossa bannerissa toinen hevonen vasemmalta Oona?;) Taisi olla laepilla (ylläpidossa?):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miltä tämä Oona-hevonen näyttää, mutta hevoset vasemmalta oikealle:
   lv-r Bluehill's Thunder, pv-t Auburn Lock, torinh-t Avon Lady, pv-r Jaspis, til-t Venta, pv-o Dolgoruki, pv-r Modern Hot, pv-r Hoffman sekä pv-r Bagistar

   Poista
 4. Toivottavasti ei oo vakavaa! hurjan näköinen oli lihas :/ Hierojan pitäisi kai osata kahtoa (?????) johtuuko lihaksista vai nivelistä ja jumitkin voi aiheuttaa ontumista terveisin tammojen astumisesta nauttiva Matupeli, mutta hieronnan kanssa pitää olla varovainen jos on tulehtunut tms. Oon hirveen huono kahtomaan ontumisia, mutta näyttikö sun silmään, että varasi painoa kuitenkin jalalle, eikä ns. sipsuillut? Paljon paranemisia Ventalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Haha, Matupeli vanha orhi ;) täällä ei valitettavasti ole päteviä hierojia, jotka pääsisivät lyhyellä varoitusajalla paikalle.
   En uskalla luottaa opiskelijoihin tai "itsekoulutettuihin" hevoshierojiin, joista en ole kuullut keltään mitään. :(

   Poista
 5. Jos haluut kokeilla onko kavioissa paisetta, niin tee betadine haude (vauvan vaippa on paljon parempi kuin perinteinen pumpuli-muovipussi-viritelmä), pidä yön yli ja sieltä pitäs ruveta nousemaan jostain jotain mähmää. Ei maksa paljoo ja paljon nopeampi keino sulkea pois vaihtoehtoja :)

  VastaaPoista