keskiviikko 26. marraskuuta 2014

STOPPI taudeille ja viruksille!


Kolmas ähky meidän lintukodossa lyhyellä aikavälillä. Jokainen hevosihminen varmasti tietää, kuinka pelottava asia ähky omalle hevoselle sattuessaan on. Me olemme Ootuksen kanssa siltä säilyneet, kop kop. Ähkyhän voi muodostua käytännössä mistä vain, milloin vain. Ei ole selkeitä syy-yhteys seuraamuksia, jotka ähkyä muodostaisivat. Siihen vaikuttavat hevosen ruokailun muutokset, stressi, vääränlainen ruoka ... ja miljoona muuta muuttujaa. Täytyy silti ihmetellä, että meidän pienessä lintukodossa kolmas "ähkytapaus" kahteen viikkoon on paljon. Säilöäkin koko talli on syönyt miltei kuukauden, joten ruokinnassa ei näin isolle poppoolle ole sattunut päivää tai paria aiemmin juurikaan muutoksia. Kaksi tapauksista ovat olleet letkutuksissa, sykkeet korkealla ja kuumeisina. Vaikuttaa jo virukselle.

Kun kuulen työpaikalla, koulussa tai kotona, että liikkeellä on vatsatautia aloitan heti reagoimisen. En koskettele muita, pesen käsiäni ja teen muutkin tarvittavat poppakonstit, jotta en itse sairastuisi. Monesti saatan kuitenkin olla oireeton taudinkantaja, tuo kavala seurassa liikkuja. Siinä ei itse varsinaisesti sairasteta, mutta levitetään tautia eteenpäin josta sen joku onneton itselleen poimii. Mikään ei sanoisi, etteikö Ootus olisi tällä hetkellä oireeton taudinkantaja, jos todella on kyse virusperäisestä tartunnasta. Ja me käytiin viikonloppuna naapuritallilla valmennuksessa. Jossa Ootusta taputti eräs joka on toisella tallilla töissä... Ja näin se lumipalloefekti saa alkunsa.

Tarhaan O saa päivittäin heinää...

Mitenkä ne taudit sitten tarttuu? Meillä on hirvittävän vähän tallin ulkopuolista liikehdintää, jos verrattaisiin vaikka isoihin valmennus- ja kilpatalleihin, joista käydään harva se päivä kylillä tai talliin tulee uusia hevosia. Mitä enemmän hevosia ja liikkumista tallien välillä, sitä enemmän tauteja. Muutama vuosi sitten Itä-Suomessa nosti ilkeästi päätään hevosten herpesvirus, jolloin koko maan kilpailu- ja valmennustoiminta pistettiin jäihin. Pääntautiepidemiat jylläävät milloin missäkin, liikkuen hevosten mukana paikasta toiseen. Tai meidän ihmisten mukana.

Ihminen ei sairastu kantaessaan mukanaan hevosten virustauteja, mutta levittää sitä vääränlaisella toiminnallaan pitkin maita ja mantuja: ensimmäinen virhe on, että tallista toiseen kuljetaan samoilla vaatteilla. Tai jos vaatteet vaihdetaan, yleensä unohdetaan kengät vaihtaa. Selkärangassa pitäisi olla nyrkkisääntönä, että tallilta toiselle kuljettaessa vaihdetaan kaikki vaatteet, kenkiä ja pipoa myöten. Kädet desinfioidaan, eikä taputeta jokaista hevosta turvalle ja siirrytä sen jälkeen naapurikarsinan hevosta taputtamaan. Vaatteita pestään joka kerta, kun siirrytään tallilta toiselle ja pesemättöminä niitä säilytetään erillään. Taudit kulkevat rehuissa, puruissa, kuljetusvälineissä, varusteissa jne. nopeasti eteenpäin. Pahimmassa tapauksessa talli suljetaan karanteeniin, mikäli epidemia jyllää jo tallin sisällä. Silloin hevoset eivät liiku tallialueelta mihinkään suuntaan.

... mutta eniten se koluaa jäistä heinää, joka on jo itsessään mahavaivoille altistava...
... toisaalta, eipä heinän koluamista saisi estettyä kuin turpakopalla, jolloin jäisi heinätkin syömättä.

Kukaan meistä ei varmasti halua tartuttaa hevosia tahallaan, joten kyse lienee enemmän huolimattomuudesta. Yksi kuumeinen ja räkäinen hevonen voi kuitenkin poikia jo saman tallitakin kautta toisenkin kuumeisen ja räkäisen hevosen. Aina kun ilmestyy jokin epäily, tulisi miettiä keitä tallilla on käynyt ja informoitava. Minä jo ilmoitin valmennustallille ja Ootusta taputtaneelle, että homma on nyt näin, että tallissa porukka sairastelee - vaikkei mitään todisteita ole. Spekulointia ja arvailuja, ilman verikokeita on vaikea todentaa mitään. Voihan kyse olla normaaleista ähkyistä tai sitten ei. Parempi on kuitenkin katsoa, kuin katua.

Muistakaa vaihtaa ja desinfioida vaatteenne liikkuessanne tallilta toiselle!

13 kommenttia:

  1. Toivon todella ettei ois mitään ähkyä aiheuttavaa virusta liikkeellä. Noihin ruokintoihin kun pystyy vielä aika hyvin ite vaikuttaa, mutta virukselta on vaikeempi suojata :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :( en tiedä voiko ähkyä edes virustautina saada, mutta järjen mukaan voi se ainakin oireeksi sen aiheuttaa.

      Poista
  2. Miks ootus ei saa lämpimiä loimia niskaan vaan joutuu jähmettymään lihakset kylmänä ulkina ilman takkia? Kysyn vaan. Menetkö itsekkin t-paidassq?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta minttu ei näytä ihan yhtä karvaiselle kuin ootus?

      Poista
    2. Ahahahahahaa!
      No tuota... mitähän tähän nyt sanoisi. Muuta kuin, että on ollut niin leuto talvi että mä oon pärjänny kesävaatteilla ijan sillä kun en oo turhaan säärikarvoja sheivaillu :)

      Poista
    3. Munkin heppa on ollut kyllä ihan koko talven ilman loimee. :) Eihän se millään selviä sit 20 asteen pakkasilla jos nyt jo laitan sille loimen ja koska hevoset kyllä pärjää ilman loimeekin jopa viiden viiva kymmenen asteen pakkasilla, paitsi jos on klipattu. :)

      Poista
    4. Kyllähän moni pihattohevonen on ilman takkia koko talven, myös ne tulipalopakkaset :)
      Ootuksella ei ole tuhtia talvikarvaa, mutta sitä loimitetaan kosteille keleille (räntä-/vesisade) ja vasta -10 asteen pakkasesta kuivalla ilmalla. :)

      Poista
    5. Tähän on pakko tarttua. Minäkin ajattelin ennen ettei pikkupakkaselle tarvii takkia. Huomasin kuitenkin, että ei ole joka kerta rautakanki vastassa, jos tarhailee takin kanssa. Maneesiin ja maastoon ei takkia aina matkaan oteta. Tallissa kuivatellaa ja kääritään ulkoilu kuntoon. Suosittelen jotka ovat kylmään rautakankeen kyllästynyt. Saa fiilistellä useammin. :)

      Poista
    6. Toki jotkut hevoset tarvitsevat lämmikettä pysyäkseen vetreinä.

      Ventaa piti loimittaa sen huonon selän takia (siihen jos kylmä kävi niin apua...) päivittäin. Ootus puolestaan ei ole loimien väärinkäyttäjä, vaan sille laitetaan sitä selkään lähinnä pysyäkseen kuivana. Se temuaa päivät pitkät telmiessä kavereidensa kanssa, joten ei vain paikoillaan jöpötä tarhanportilla.

      Myöskin iho voi paremmin, eikä ainakaan tule loimien syömiä koloja karvapeitteeseen, kun saa enimmäkseen ulkoilla älästi.

      Poista
  3. Ai kamala jos olisikin tuollainen ähkyä levittävä viirus! Usean hevosen tallissahan tuo ois kyllä paha :/ Nimimerkillä oma hevonen kamppaili eilen lievän ähkyn kourissa ensimmäistä kertaa...
    Mutta olen kyllä sellaisen käsityksen saanut, että tuota ähkyä esiintyy herkemmin syksyllä (?) Meilläkin täällä pääsevät jyrsimään jäistä ruohoa ym. muuta moskaa ja muraa tarhoissa, vaikka kokoajan onkin kuivaa heinää tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ähkyhän on herkempi tulemaan juuri syksyllä ja talvella - itse olen ainakin näin huomioinut. Yksi syistä on varmastikin tuo mätänevä heinä ja toinen on juomaveden puute tarhassa. Toivottavasti ei olisi mitään kuumetautia liikkeellä, minkä sivuoireina tulisi ähkyä! Onneksi meillä näyttäisi tällä hetkellä tallissa olevan kaikki hyvin.

      Poista
  4. Edellisellä tallilla missä kävin tunneilla ollaan hirveän tarkkoja siitä että on varmasti eri vaatteet kuin toisella tallilla. Multakin on monesti toisten tallien irtotuntien jälkeen kysytty että kai on eri tai pestyt vaatteet. Toisella tallilla ei olla läheskään niin tarkkoja, mutta omasta mielestäni hevosten hoitokin on tarkempaa ja siellä vähänkin ontuva hevonen katsotaan ja mietitään tarkkaan jatkaako tuntia vai ei. Vanhalla tallillahan on kolmen vuoden sisään kuollut ähkyyn ainakin kaksi hevosta (kolmas kuolema on mulle epäselvä: joku on sanonut et syöpä suolistossa ja osa sanonut ähkyä) ja lisäksi ainakin parilla kolmella on ollut ähky - yhdellä jopa useampaan kertaan vuoden sisällä -, mutta porskuttavat vielä menemään. Uudella tallilla tiedän vain yhden ähkytapauksen vuoden sisään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni erittäin tärkeää on liikkuessa tallilta toiselle on puhtaat (+ desinfioidut) tai täysin eri vaatteet ja kengät. Hyvä että siitä on oltu teilläpäin tarkkoja! Ei eri navettoihinkaan saa kulkea samoilla vaatteilla, sillä eläinten keskuudessa taudit leviävät kulovalkean tavoin.

      Itse en pidä ähkyä itsessään tarttuvana tautina, mutta jos se tulee esimerkiksi kovan kuumetaudin sivuoireena on yhdistelmä melko fataali jokaiselle hevoselle. Ikävää, että teidän talleilla on ollut kuolemantapauksia. Ne ovat aina niin kurjia.

      Poista