sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kysymyksiin vastauksia

Huh huh. Vihdoinkin nämä kysymyspostauksen vastaukset, yritin kovasti kuvata nämä videolle mutta kolmen epäonnistuneen videon jälkeen luovutin. Syy kuitenkin siihen miksi vastaukset tulevat vasta nyt, johtuvat pienestä onnellisesta tapahtumasta noin viikkon takaperin. Työpaikkani takapihalla harhaili lokakuun puolesta välistä irtokissa, jota yritimme saada muutamien työkaverieni kanssa kiinni, mm. supiloukolla. Kissa ei kuitenkaan jäänyt kiinni, kunnes viereisen ravintolan työntekijä tuli viime perjantaina klo 23 kissa sylissään työpaikkani takaovelle. Kun sain tiedon kissan kiinnisaamisesta, kävin hakemassa sen kotiini lämpimään asustelemaan viikonlopun yli ja olisin toimittanut sen maanantaina löytöeläinkotiin. Jaoin kuitenkin kissan kuvaa sosiaalisessa mediassa ja muutama ihminen sitä kävi katsomassa, kunnes oikea omistaja löytyi. Kissan lempinimi Paksu-Patesta vaihtui Nöpöön ja pikkutyttö sai lemmikkinsä takaisin. 

1. oletko koskaan seurustellut? 
- Itseasiassa minulla on takana vaikea ero kumppanistani muutama vuosi takaperin, jolloin päätin etten enää koskaan lähtisi leikkiin mukaan. Kuitenkin seuraavan parin kuukauden aikana oli säätöä toisen kanssa, jonka jälkeen löysin omani. Se ei ollut mitään rakkautta ensisilmäyksellä ja toinen osapuoli oli hyvinkin passiivinen välistä. Nyt kuitenkin suhteemme on vakavoitunut ja lokakuun lopussa vannoin pysyväni tämän rinnalla - kunnes kuolema meidät erottaa.

;)
en oikeasti huuda yksityisasioitani internettiin. ne eivät kuulu sinne. Totuutena voin kertoa sen, että sydämeni tilalla on kylmä kivi enkä kiinny ihmisiin helposti.

2. Voisitko pitää täällä blogissasi sellaisen "valokuvaus koulun" jossa opettaisit perus asiat valaistuksesta ja taustasta yms. Perusjutuista mitä täytyy huomioida ennen kuvan ottamista? :) 
- Ilman muuta, idea on loistava! Tuolta sivupalkista löytyykin jo kuvausohjeet mm. este- ja kouluratsastukselle. Idean toteuttamista pitää kuitenkin lykätä keväämmälle, sillä talviaikaan minulla ei ole aikaa toteuttaa kuvaamista valoisan aikaan.


3. Kauan olet harrastanut valokuvausta? 
- Vuonna 2005 hankin ensimmäisen kamerani. Eli 7 vuotta. :)

4. Miten liikkuvasta eläimestä(hevonen ratsastustunnilla) saisi onnistuneen ja tarkan kuvan? Itse saan vain epätarkkoja ja heilahtaneita kuvia... 
- Riippuu pitkälle siitä missä ratsastustunnit pidetään, kentällä vai maneesissa? Maneesissa en henkilökohtaisesti kuvaa edes itse, sillä petyn joka kerta kuviin ja pahoitan vaan oman mieleni. Mikäli tunti kuitenkin pidetään asiallisesti valaistussa maneesissa / ulkokentällä suosittelen kameran tukemista esim. aidantolppaan ja vakaan käden löytämistä. Tarkennus kannattaa tehdä aina hevoseen ja liikuttaa sitä hevosen liikkuessa.

Työpaikan takapihalta löytynyt kisu ja minä kisahoitajana maaliskuussa 2012
5. Kuvaatko kisoissa myös tänä vuonna vai keskitytkö hepan kanssa treenailuun? 
- Hieman molempia. Olen kuitenkin kolmivuorotyössä käyvä, joten suuri osa ajastani menee jo töihin. Kuitenkin tarkoituksena on päästä kuvaamaan myös kilpailuja, mutta toisaalta haluan kilpailla myös itse. En kuitenkaan kilpaile kansallista tasoa, joten kilpailut jossa on liian haastavia luokkia tai ne ovat kansalliset olen luultavammin kuvaamassa mikäli se töiltäni onnistuu.

6. Kuka oli Koljonvirralta lempihevosesi ? Miksi ? 
- Ehdottomasti pieni risteytysponi Hansu! Superkiltti ja mukava poni jonka kanssa touhuta, vaikken koskaan sen pienen koon vuoksi olekaan ratsastanut sillä. Ratsastettavuudeltaan pidän eniten Helmestä ja Limbosta, sillä ne tuntuvat minulle sopivilta hevosilta. Kaikkien aikojen paras hevonen on kuitenkin muutama vuosi sitten eläkkeelle siirtynyt suomenhevosruuna Kösperi, jonka kanssa tuli aktiivisesti treenattua kouluratsastusta ja jonka kanssa pärjäsin myös ihan kelvollisesti kouluratsastuskilpailuissa.

7. Paras yhtye/laulaja ? 
- Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan ja minulla on joka tilanteeseen eri lempibändi. Tällä hetkellä kuuntelen paljon Avenged Sevenfoldia ja Eskimo Callboyta. Alltime favorite bändejä on Volbeat, Muse, YUP, The Killers, Placebo, The Capital Beat jne. Pidän monesta eri musiikkityylistä, mutta en voi sietää NRJ-shit music onlyn kaltaista radiopaskaa.

8. Pidätkö Tamronin objektiiveista? Ovatko ne mielestäsi hyviä, lyhytkestoisia jne.? 
- Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta Tamronin objektiiveista, mutta mitä olen kuullut ovat ne lyhytikäisiä ja laaduttomia, mutta sille pienelle rahasummalle mitä ne kustantavat rahoilleen saa vastinetta.

Oikealla Venta ja sen poikaystävä Sulo-Shulberg kesällä 2012
9. Onko sinulla muita lemmikkejä, kuin kissa ? 
- Ei, tällä hetkellä minulla on vain Venta sekä kissani Tahvo, joka itseasiassa on koko perheeni yhteinen. Jos Tahvolta kysyttäisiin olisi se isäni kissa.

10. Mitä kaikkea Venta pelkää kuollakseen, vai pelkääkö mitään? 
- Venta ei varsinaisesti pelkää kuollakseen mitään, mutta se selkästi jännittää uusia ihmisiä ja koiria. Mikäli maastossa tai kentällä se säikkyy jotain se vain perseilee kanssani, enkä ole silloin ollut sen mielestä tarpeeksi hyvin kuulolla. Joskus maastossa postilaatikot, roskikset ja isot kivet ovat jännittäneet, mutta Venta on tottunut kohtaloonsa - minä vaikka kannan sen postilaatikoiden ohi, mutta takaisin ei käännytä.

11. Ensikauden tavoitteesi ratsastuksessa? 
- Kehittyä ratsastajana ja rakentaa hevoseni hyvään kuntoon. Haluan oppia rennoksi ratsastajaksi ja korjata toispuoleisuuteni ratsastajana. Jos puhutaan konkreettisistä tavoitteista niin alue helppo B n. 56% tuloksella ja re 80cm puhtaasti. Tarkoitus olisi käydä kokeilemassa myös vähän maastoesteitä ja mikäli rahkeet riittävät niin nostaa tavoitteita kauden aikana.

12. Pidätkö nimestäsi ? Haluaisitko muuttaa sitä, jos kyllä niin miksi ja mihin vaihtaisit ? 
- Mikä kysymys tämä on? :D kyllä pidän, en osaisi kuvitella itseäni Roosana, Tiinana tai Marjukkana, joten Minttu sopii hyvin. Minun nimekseni piti kai alunperin tulla Roosa-Liina, mutta olen onnellinen että minut kastettiin Mintuksi. Toisesta nimestäni en pidä (johdettu Neitsyt Marian nimestä ja on erittäin uskonnollinen), mutta koska se on toinen nimi ei sitä tule käytettyä. Taiteilijanimekseni tahtoisin Kuokan.

Kissani Tahvo ja yksi lempiharrastuksistani & -drinkeistäni: tehdä drinkkejä kotona
13. Oletko kiinnostunut editoimaan videoita? 
- En juurikaan, sillä en osaa / omaa niin hyviä hermoja, että oppisin. Koulussa muutaman kurssin verran videoiden ediointityönä tehneenä voin todeta että valokuvaus on minua varten.

14. mitkä säädöt siulla on yleensä ulkona aurinkoisella säällä? 
- Hmm, huono mennä sanomaan näin keskellä talvea. Yleensä olen todella todella laiska ja kuvaan puoliautomaateilla, mutta ISO arvo pyörii n. 200-400 paikkeilla, suljinnopeus on korkealla ja aukko pyörii jossain f3,2-4,5 tuntumassa.

15. Minkälaiset säädöt kannattaa laittaa millekin säälle? 
- ks. ylempi vastaus, sovellan aina tiettyjä normeja eri keleille. Hirvein kuvausilma oli sankkalumisade, jota ei millään asetuksella voinut edes pelastaa, sillä lumisade oli niin sankkaa etten nähnyt eteeni laisin.

16. Mikä on kikkasi siinä, että mahdollisimman moni kuva tarkentuu oikeaan kohteeseen? 
- Painan deleteä niiden kohdalla, jotka eivät tarkenna... :) Tarkennan aina hevoseen ja seuraan toisella silmällä aina kameran takaa suoritusta ja toisella kameran etsimestä ja otan kuvan sopivasta kulmasta. Joskus tarkennus ei onnistu loppuun asti, mutta niitä kuvia on vain harvassa minulla edes tallessa kaikista niistä epätarkoista kuvista mitä otan.


17. Mikä ohjelma sinulla on kuvien "jälkieditoimiseen" ? 
- Corel Paint Shop Pro X

18. Osaisitko suositella objektiivia hevoskuvaukseen ulkoaselle yms.? : ) pituutta saisi siis olla sopivasti. esim. sigma, tamron mutta mikä?
- Sigma APO 70-200mm f/2.8 II EX DG Macro HSM, eli minulla käytössä oleva objektiivi on sopiva hevos- ja urheilukuvaukseen. 

19. mikä olet ammatiltasi vai opiskeletko?
- Olen koulutukseltani yleissivistävän koulutuksen saanut ylioppilas, vuosimallia 2012. Työskentelen tällä hetkellä paikallisessa pikaravintolassa, jossa olen työskennellyt syyskuun 2012 alusta alkaen.

20. missä näet itsesi 5, ja 10 vuoden päästä?
- 5 vuoden päästä olen toivottavasti opiskelemassa, olen silloin 25-vuotias ja asun itselleni mielekkäässä kaupungissa ja toivottavasti myöskin opiskelen mielekästä alaa tulevaisuuttani varten. 10 vuoden päästä olen 30-vuotias (herranjumala....) ja olen varmaan juuri astumassa työelämään tai teen viimeisiä opintojani. En näe itselläni ikävä kyllä hevosta kummassakaan ajanmääreessä, mutta toivottavasti saan kaviokkaat pidettyä elämässäni opiskeluajoista huolimatta!


21. Millainen on sun tyypillinen arkipäivä?
- Teen kolmivuorotyötä, eli työaikani vaihtelevat huomattavasti. Joko heti herättyäni lähden töihin, joista suuntaan tallille, jonka jälkeen teen jotain vapaa-ajan aktiviteettia. Tai herättyäni lähden tallille, josta suuntaan töihin, joiden jälkeen tulen kotiin takaisin nukkumaan.

22. Entä viikonloppu?
- Ks. ylempi vastaus, en edes tiennyt että tänään on sunnuntai ennenkuin katsoin kalenteria. Viikonloput ovat hyvin samanlaisia kuin arkiviikotkin, poikkeuksena ovat valmennukset ja kilpaillut. 

23. Mite asut?
- Asun vanhempieni luona, sillä en nähnyt taloudellisesti järkevästi muuttaa omilleni, sillä käyn vain nukkumassa kotonani. Saatan viipottaa 16h putkeen menoissani, käyn nukkumassa 4h ja jatkan juoksemista paikasta toiseen. 

24. Mikä on sun unelma-ammatti?
- Sen kun tietäisinkin. Haluaisin historianopettajaksi. Ehkä.

Käytetty puhallusnukke löytyi Berliinin kadulta lojumassa kesällä 2012. Ja kerttu kesätyöpaikalta.
25. Missä kaikissa paikoissa olet käynyt?
- Olen matkaillut melko säälittävästi, mutta mm. Turkki, Thaimaa, Iso-Britannia, Espanja, Portugali, Saksa, Viro, Ruotsi, Norja jne.

26. Käytkö liikuttamassa Ventan aina itse vai onko sillä vuokraaja, tai liikuttaako joku muu sitä välillä?
- Liikutan Ventan itse, sillä luonteeltaan se ei ole helppo hevonen, enkä tahdo olla vastuussa kenestäkään muusta sen kanssa kuin itsestäni. Jos en jonakin päivänä jostain syystä pääse saa Venta sen vapaapäiväksi. Mikäli vuokraajan haluaisin pitäisi sen olla ehdottomasti täysi-ikäinen (/ huoltajan allekirjoittama sopimus) ja ehdottomasti rohkea ja reipas, myös haastavampien hevosten kanssa. 

27. Kuinka korkean esteen olet hypännyt Ventan kanssa?
- Metrinen pysty on tämänhetkinen ennätyksemme. Tosin ei se korkeus, vaan se tyyli. :)

28. missä lada on?
- Talviteloillaan, käyttöautona on tällä hetkellä Honda. Lada tulee back in business keväällä, kun talvirenkaita ei enää tarvita.

29. ja miksi oot aina niin vihainen?
- Heh, kuulen tätä melko monesti... :) Normi-ilmeeni on melko tuima, minulla on vahvat sangat silmälaseissa, joka tekee katseestani pistävän - varsinkin kun yleensä katson kauas lasieni yli (lähinäkö huono, kauas en näe lasien kanssa), enkä juurikaan hymyile. Olen kuitenkin peruspositiivinen tyyppi, mutta huumorintajuni on melko kieroutunut jota ei monikaan ymmärrä. Enkä minä ymmärrä monien muiden huumorintajua... En voi kuitenkaan sietää "olisit iloisempi!" huomautteluja, koska minä olen iloinen. Parhaiten muistan kun koulutuomari huikkasi minulle lopputervehdyksessä "ei tarttee ottaa niin vakavasti!" olin ihan että mitä vit.... ja mieleni teki viskata kannuksella otsaan, koska olin vain keskittynyt koko suorituksen ajan radan tehtäviin. Kun tulin vielä samaan luokkaan suorittamaan toisella hevosella tuskaisella hammasirvistyksellä sain paperiin kommentin; ihanan iloinen esitys. Liekkö se sitten vittuilua vai oliko luonnoton hammashymy oikeasti tuomarin mieleen.

Minä joskus vuosia sitten ja elämäni hevonen ystäväni Anskun kuvaamana kanssani sillalla kesällä 2010.

ps. Suurin osa kuvista on otettu puhelimella.

1 kommentti: