torstai 3. tammikuuta 2013

Mikä Ventasta tekee Ventan?

Mustan tammani ovessa lukee kissankokoisilla kirjaimilla: "KARSINAAN EI SAA MENNÄ ILMAN LUPAA! ÄLÄ KOSKE KALTEREIDEN VÄLISTÄ!!!" moni luulee, että olen vain älleä hevosestani, enkä halua että muut siihen koskisivat (osittain totta on kyllä tämäkin...), mutta suurin syy on siinä että Venta on niin... Venta. Iso, pelottava ja syö varmasti kaikki jotka tulee häiritsemään hänen karsinarauhaansa. Varoituskyltti on kaikille niille kaksijalkaisille, joidenka mielestä vieraiden hevosten karsinassa käyminen on ok, vaikka siellä oleva hevonen olisikin naama näkkärillä.

Juhannuksena 2012
Se miksi otan tämän nyt esiin on se, että Venta on irvistellyt ja louskutellut minullekin leukojaan muutamana päivänä. Omien työvuorojeni muututtua siten, että käyn tallilla vasta iltaisin, kun tamma on jo karsinassaan iltaruokia odottamassa on se keikuttanut Ventan päivärytmiä liikaa ja sen ilme huokuu: "saatana kun tuokin ämmä tänne aina työntyy" -ajatuksia. Kuitenkin musta paholainen rauhottuu nopeasti, kun tunnistaa tutun ihmisen ja se ihan oikeasti jo tietää, että minulla on sille aina jotakin hyvää mukanani jonka se saa, kunhan se käyttäytyy.

Ostaessani Ventaa rupesin selvittelemään sen taustoja vähän tarkemmin. Tiesin jo entuudestaan että se oli tuotu Suomeen vuonna 2004 suoraan Pohjois-Pohjanmaalla olevaan ratsastuskouluun. Ei tarvinnut olla einstein ja laskin vain päässäni 1+1. Tämä ratsastuskoulu on kuin lahjonut ihmiset olemaan hiljaa siitä että siellä on koskaan musta tamma asunutkaan. Ja vielä vähemmän, mitä kaikkea siellä on sille tehty. Olen kuullut yhden palan sieltä, toisen täältä ja ihmisiä jotka tietävät jotain on pitänyt etsiä kissojen ja koirien kanssa. Vain muutama on halunnut puhua Venta menneisyydestä. 

Ventan elämän ensimmäisiä päivinä yksityishevosena tuntiratsun uran jälkeen kesällä 2008. Kuvat on ottanut tamman entinen omistaja ja häneltä on lupa kuvien julkaisuun. Melko surullista katsottavaahan nämä ovat...

Jo nykyisestä tamman ulkoisesta olemuksesta näkee, että jossain on ryssitty - tuontimaassa tai täällä - ja pahasti. Sen etujaloissa menee barrausarvet, se vihaa ihmisiä koska se pelkää niitä, ja sen etukaviot ovat olleet järkyttävässä kunnossa, kun se on ostettu yksityiseen käyttöön vuonna 2008. Ja sitä ne ovat vieläkin: painuneet kavionpohjat, soikion muotoiset kaviot, pitkävarvasosa eli kirjaimellisesti lättäjalka, joilla Venta on lopsotellut elämästään suurimman osan menemään.

Olen kuullut että Ventaa on pidetty päiväkausia tarhassa mikäli se ei ole antanut kiinni - ilman ruokaa luonnollisesti. Se on pieksetty kettingeillä karsinan peränurkkaan - koska se ei antanut kiinni. Sitä on jahdattu haravalla takaa tarhassa - koska se ei antanut kiinni. Sitä on säikytelty tahallaan ihmisten toimesta, jotta se hyppäisi pystyyn ja olisi valokuvauksellinen. Se on laihtunut luurankomaiseen kuntoon, se on ollut niin stressaantunut että ähkyillyt jatkuvasti näyttämättä oireita ihmisten läsnäollessa. Sen kaviot ovat olleet kuin kauhuelokuvasta. Minä en ehkä edes halua kuulla enempää, kuvissa karva on elotonta, jouhet hamppuiset ja Ventan ilme elämäänsä kyllästynyt.

Venta syksyllä 2012
Vuosien pitkän työn tuloksena pelokas, stressaantunut, hermostunut ja vaarallinen hevonen on kuin toinen eläin, joka on vasta syntynyt elämään. Tuttujen ihmisten kanssa rauhallinen, fiksu ja omanarvoisensa tamma on helppo käsitellä niin kauan, kuin tilannetta ei tehdä sille uhkaavaksi. Kisapaikalla aina niin edukseen esiintyvä Venta ja helpon oloinen kaveri vaikuta hevoselta, joka puntit tutisten suojautuu ihmisen edessä hyökkäävän ulkokuorensa sisään muistaessaan kuinka ihminen on ollut sille paha. Piekseminen on nimenomaisesti varmasti tapahtunut karsinassa, jonka pitäisi olla hevosen oma koti missä se voi rauhoittua. 

Se on päässyt yli vetopaniikistaan ja luottaa ihmisen hyvyyteen, sekä on elämäänsä tyytyväinen. Työskennellessään se tsemppaa aina ja varsinkin esteradalla antaa anteeksi ratsastajan virheet, sekä on oppinut sietämään raippaa ratsastajan kädessä. Niin kauan kuin Venta on minulla voidaan olla varmoja, että hevosta kohdellaan oikeudenmukaisesti. Siksi se ei minulta enää koskaan lähdekään eteenpäin enää. Vaikka Venta saa paljon anteeksi käytöstään menneisyytensä vuoksi en anna olla sen huono tapainen vaan kiellän sitä, kuin normaalia hevosta. 

Venta nauttii lumesta uudella kotitallilla 1.12.2012
Miettiessäni Ventan menneisyyttä tulen joka kerta hirvittävän vihaiseksi ihmisrodulle; mikä järki on lyödä jo lyötyä? Jos hevonen on vaikea niin auttaako se, että se piestään uudelleen? Ja uudelleen? Ja uudelleen?!.... Kuvat Ventasta vuodelta 2008 ovat masentavia katsoa, luut törröttävät sen rungosta ja sen päässä on lyöttymiä. On surullista ajatella, että tämä on monien hevosten arkea. Kaikki eivät ole Ventan kaltaisia, jotka pääsevät osaaviin käsiin ja kuntoutuvat traumoistaan ja vammoistaan. Suurin osa pahoinpidellyistä hevosista alistuu turtuen kipuun. Voin vain kuvitella kuinka vaikea Venta on ollut, sillä sen luonne ei ole alistuva. Ehkä tämä kaikki tekee siitä Ventan.

Nyt tallissa seisoo onnellinen ja elämäänsä tyytyväisen oloinen vanha tamma, joka on oppinut luottamaan ihmiseen uudestaan pitkäjänteisen, asiansa osaavan ja rauhallisen käsittelyn tuloksena. Siitä ei tule koskaan halittavaa pikkuponia tai alkeisratsua lapselle. Se on kuitenkin minun silmäteräni ja vihdoinkin olen saanut sen kunnioituksen olemalla sen kaveri. Aina voi auttaa huonoissa oloissa olevaa hevosta, Venta on elävä esimerkki siitä.

Marraskuu 2012
HUOM! Haluaisin muistuttaa tänne loppuun, että mikäli joku teistä tuntee tämän hevosen historiaa paremmin kuin minä olen kiinnostunut kyllä kuulemaan. Olen joutunut vetämään johtopäätöksiäni muutamien ihmisten puheiden perusteilla, mutta koska kukaan ei ole niitä minulle todistamassa oikeiksi tai kiistämässä vääriksi en tiedä niiden totuudenperää. 

32 kommenttia:

 1. Heitän nyt tälläsen tyhmän kysymyksen, mutta mikä on barrausarpi? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barraaminen (taitaa kulkea hieman nätimmin nimellä esteille herkistäminen) tapahtuu usein kipua tuottamalla hevosen hyppytekniikan parantamiseksi. Eli kun hevonen hyppää esim. sitä lyödään rimalla jalkoihin joka saa nostamaan ensi kerralla jalkoja enemmän, kun eläin pelkää kipua. Barraamista harrastetaan rautaketjuilla, -puomeilla tai harjoitukset tehdään sellaisiksi että hevonen väistämättä kolhaisee säärtään esteeseen.

   Barraaminen on kiellettyä sekä eettisesti väärin eläintä kohtaan, jonka vuoksi esim. estekilpailuissa on määrätty suojille painorajat ja mm. lyijysuojat ovat kielletty.

   Ventalla menee molemmissa etusäärissä ylhäältä alaspäin valkeaa arpikarvaa kasvavat kohdat, jotka ovat melko identtisiä arpia monille barratuilla hevosilla oleville.

   Poista
 2. ihanaa, että Venta on saanut hyvän kodin :) ..
  En ihmettele noita juttujasi tietäen tallin josta kyse - siellä minäkin ratsastin monet, monet vuodet..
  ventaa en siellä nähnyt kun lopetin ennen sen tuloa mutta voin laittaa sanaa eteenpäin niille joiden tiedän hevosen niiltä ajoilta tuntevan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistä ihmeessä, minulle saa kyllä pistää sähköpostiakin os. aaveennet@gmail.com jos ei halua julkisesti täällä kertoa. :)

   Poista
  2. Mikä tämän tallin nimi on? -toinen anonyymi :)

   Poista
  3. En koe tarpeelliseksi julkaista tallin nimeä täällä.

   Poista
  4. Ventaa hoitaneent blogi: life-in-a-zoo.blogspot.fi/2012/03/mun-hevoshistoria.html

   Poista
 3. Aivan kamalaa tuo, mitä sille on tehty.. :/ Miten voikaan olla sellaisia eläin"rakkaita" mutta silti -rääkkääjiä..?! Mutta ihanaa, että Venta on päässyt hyvään kotiin sun luokse, eikä sen tarvitse enää koskaan kokea pahaa! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että jos hevosalalla on töissä eikö sen vertaa löydy hevosen lukutaitoa ja eläinrakkautta, ettei silmittömästi riehu eläimille. Ne ovat kuitenkin vain eläimiä, eivätkä osaa yhdistää pahoinpitelyä mihinkään ja kehittävät nopeasti pelkotiloja ja vihaa ihmisiä kohtaan.

   Vastustan väkivaltaa kaikissa sen muodoissaan, oli kyseessä eläimet tai ihmiset.

   Poista
 4. Miten voi olla tuommoinen talli? Onko se vieläkin toiminnassa?

  Tallilla, jossa minä aloitin ratsastuksen oli kieletty kaikkiin karsinoihin meno ilman lupaa (eli turhan päiten, tunnille sai tietenkin hevosen varustaa). Mielestäni se on hyvä käytäntö ja sitä olen itse noudattanut aina. Pitäähän hevosen saada levätä työnteon välissä. Eikä elävästä eläimestä ikinä tiedä mitä se tekee, mitäs sitten jos sattuisi jotain.. Kuka sen maksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tallirakennus on vielä pystyssä ja siellä on toimintaa, mutta olen ymmärtänyt että ainakin ratsastuksenopettaja on tallilta vaihtunut Ventan ajoista. Viime vuonna selailin kuvia niin muut hevoset ovat kyllä normaalin näköisiä, liekö Venta sitten ollut niin "vaikea ja ärsyttävä", että on saanut osakseen kammottavaa kohtelua.

   Myös ratsastuskoululla missä minä alotin oli kyseinen sääntö, eikä esim. makupaloja saanut hevosille antaa ilman henkilökunnan lupaa ja mielestäni tämä on varsin toimiva järjestelmä.

   Poista
 5. Uskomatonta. Tekstisi on kuin suoraan omasta suustani. Ellin vanhat kuvat ovat surullista katsottavaa, ja tuo piekseminen jonkinlainen tabu hevosharrastajien keskuudessa. On turhauttavaa etsiä hevosen käytökselle selityksiä, kun kukaan hevosen tuntenut ei tunnu tietävän. Toki kyseisestä hevosesta ei ole ollut vaikeaa päätellä, että muutama harjanvarsi on hevosta "koulutettaessa" voitu pätkiä päreiksi. Ihan älytöntä, surullista, kun hevonen pohjimmiltaan on hyväntahtoinen, kiltti ja rehellinen. Tsemppiä siis, kohtalontoverit. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niiiiin samaa mieltä!!
   Yksikään elävä olento, ihminen tai eläin ei synny pahantahtoisena. Ympäristön muovaamina niistä voi kuitenkin tulla maailmaa, elämää ja ihmisiä vihaavia. :(

   Poista
 6. En itekkään ymmärrä että miksi hevonen pitäis edes pakottaa hyppäämään sellaisia esteitä jos sen kapasiteetti tai taidot ei riitä siihen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barraaminen on yleinen ilmiö varsinkin ulkomailla, mutta myös kotimaassa sitä tapahtuu. Kuitenkin välistä pitäisi katsoa myös sitä barrattavaa, Venta tuskin on nuoruudessaankaan ollut mikään estehevosen rakenteen omaava hyppääjälahjakkuus.

   Poista
  2. Mutta kuitenkin ei oo reilua hevosta kohtaan jos sen rakenne ei sovi estepuolelle täysin mutta osaa sentään jotakin esteitä hypätä.Ja ei tuo barraaminen oo mitään kauhean järkipäisten juttua.

   Poista
 7. Kauheeta mite laiha Venta on ollu :(! Nyt se on kyllä komee hevone ja on hyvässä hoidossa :)! Tsemppiä sulle ja Ventalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin nuo luurankokuvat on ihan kammottavia... Eikä voisi uskoa, että nyt pyöreä runkoinen eläin on oikeasti ollut elävä malliesimerkki anatomian luennolle.

   Poista
 8. Tekstin luettua ei voi sanoa kuin että huhhuh. :( Onneksi Venta on nyt sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi myös minua ennen olleet kaksi omistajaa ovat tehneet ison työn, oikeastaan jopa suurimman tamman eteen. Jos minulle joku tarjoaisi vastaavaa projektia, kuin Venta on aikanana ollut varmaan nauraen kieltäytyisin. Hulluahan se ois semmosta tehdä. :D

   Poista
 9. huh :( kuten edelliset sanoivatkin, onneksi Venta on nykyään sulla ja tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Todella hienoa, että olet antanut tuolle tammalle uuden mahdollisuuden. Itse tiedän miten huonoista oloista hevosen voi pelastaa, kun olen itsekin hevosen huonoista oloista pelastanut. Toivottavasti saat viettää tamman kanssa vielä paljon aikaa!

  VastaaPoista
 11. Tsiisus soikoon noita ihmisiä! Onneksi Venta näyttää nykyään todella paljon paremmalta - melkein voisi luulla eri hevoseksi. Mahtavaa, että annoit sille mahdollisuuden olla rento hevonen. :) Ylvään näköinen otus. Tsemppiä teille molemmille! :)

  VastaaPoista
 12. Valkoinen karva jaloissa saattaa olla tullut myös suojista vaikka iho ei olisikaan ikinä kulunut varsinaisesti puhki... Ja nimenomaan etupuolelle missä kiinnitysremmit/-tarrat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Valkeat karvat ovat kuitenkin kasvaneet säären keskelle pystysuoraan, toinen arvista myöskin kiemurtelee vähän mennessään. Minä en ole kiinnittänyt niihin huomiota, sillä ne ovat jo yli vuosikymmenen vanhat, mutta kun minua klinikalla epäiltiin barraamisesta aloin minäkin niitä uusin silmin katsella.

   Poista
 13. Minä kävin kyseisellä ratsastuskoululla silloin kun Venta sinne tuli. Silloisen (alkuperäisen) tallin pitäjän aikana Venta ei kokenut huonoa kohtelua. Alkuperäisen tallinpitäjän aikaan kaikki hevoset saivat todella rakastavaista hoitoa ja hevoset oli todella hyvinvoivia ja myös sen näköisiä:) en tiedä missä vaiheessa Ventan osalta ongelmat alkoivat, lopetin itse kyseisellä tallilla käynnin kun tallin pitäjä vaihtui...

  VastaaPoista
 14. Hei, kaverini linkkasi blogisi minulle tänään. Hoidin Ventaa monta vuotta ratsastuskoululla, ja pari vuotta elämäni pyöri tamman ympärillä. Minulla on tuolta ajalta pääosin postitiivisia muistoja, joista mielelläni kertoisin lisää. Itseasiassa minulta taitaa löytyä tamman hoitovihot parin vuoden ajalta! Juttelisin mielelläni lisää ja voin varmasti vastata moniin kysymyksiisi Ventan menneisyydestä. Venta oli oman elämäni ykköshevonen. Ompa ihanaa lukea täältä tamman kuulumisia ja tietää, että Venta on löytänyt sille täydellisen loppuelämän kodin (jota en valitettavasti itse pystynyt sille tarjoamaan silloin kun tilaisuus oli). =) Sen kyllä voin kertoa, ettei Ventan elämä ratsastuskoululla niin kamalaa ollut kuin täällä annetaan ymmärtää. Mutta kerron mieluusti lisää niin noidenkin vuosien tyhjät aukot täyttyvät =) suvi.kenttala@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoinkin sulle sähköpostia - ja kohta pistän uudestaan! :)

   Poista
 15. Minä kans oon vuodesta 2004 käyny kyseisellä tallilla ja sinä aikana ko oon käyny niin hevosia on aina kohdeltu melko hyvin (ei siis mitään hakkausta tms.), mutta oon kans kuullu tuon samaisen tarinan talikoista ja kettingeistä. Muistan myös, kun sanottiin että Ventan lähelle ei kannata mennä kun se on ilkeä ja pelkäsinki sitä, joten en siitä kauheesti tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuullostaa melko tutulle kun meilläkin lukee isolla karsinan ovessa: ÄLÄ MENE KARSINAAN ILMAN LUPAA. :D

   Poista