lauantai 10. tammikuuta 2015

Pakkanen on pukeutumiskysymys

Loppiaisena elohopea laski näyttämään minulle hälyttävät miinus kaksikymmentäneljä ja puoli astetta. Eli jos kaupungissa on paukkupakkanen, niin maalla (eli Ootuksen himbessä) olisi lähempänä kolmeakymmentä. Tunnin öyhättyäni autoa käyntiin sain todistettuani, että maalla todellakin oli aika paljon kylmempi kuin kaupungissa. Ruuna ei ollut vielä kerennyt edes ulkoilmaan todistamaan korkeapaineen voimaa villahousuissaan, kun jo saavuin sitä tervehtimään.


Onneksi ajatusmallini on aina ollut "pakkanen on vain pukeutumiskysymys!", enkä ole yrittänyt avopäin trenditietoisena edes ovesta ulos. Mitä kylmempi keli ulkona vallitsee, sitä enemmän itselle laitetaan villahousuja jalkaan. Hevosen liikuttaminen ratsain kuitenkin loppuu siihen -25 asteeseen. Sen jälkeen ei enää oma lämmönpitokykyni pysty parempaan ja on luovutettava. En kuitenkaan telkeä hevostani karsinansa vangiksi, vaikka pakkasta olisi neljäkymmentä ja jotain. Silti pihalla käydään kääntymässä, jos ei muuta niin pikkupätkissä käydään puolentunnin lenkeillä. Mitä enemmän liikkuu, sitä lämpimämpi tulee.

Täällä itäisessä kolkassa olen keksinyt itselleni pakkasten survival-kitin, jonka esittelen teille näiden kuvien avulla. Nämä eivät ole muotimallistosta, mutta toisaalta. Kukapa minua siellä maalla katsoisi? • Kirkkaankeltaiset toppahousut suoraan 90-luvun lopulta. Serkkuni minulle lahjoittamat, hänellä toiminut äitiyshousuina, mutta minulla ne saivat uuden elämän tallihousuina. Hyvät tallityöskentelyyn, mutta ratsastaessa lahkeet nousevat. Näissä housuissa olen kuin kotonani!
 • Kingslandin muhkea talvitakki - jossa näytän Eric Cartmanilta. Nettikirpparilta viidelläkympillä mukaan tarttunut KL:än takki on ihanan lämmin, mutta samalla hirveä Michelin mies -takki. Tämä päällä en paljon kavioita putsaile tai tallin lattialle kyykistele, sillä toppaukset ovat niin valtavat, että kumartuminen on mahdotonta. Tämä päällä valuu ennemmin hiki, kuin kehoa tutisuttavat vilunväristykset.
 • Roeckelin Primaloft untuvahanskat, jotka voisi minun puolesta palkita "Maailman parhaat talvihanskat" -tittelillä. Ihanan lämmin keinountuva vuori, mutta hanskat ovat silti notkeat ja pystyy ratsastmaan vaikka kankisuitsituksella. Nämä minulla on aina talvella kädessä, myös arkielämässä. Puolessatoista vuodessa eivät ole enää niin lämpimät kuin alkuun, mutta lämpimät silti!
 • Perintöhattu, joka on tehty jo ennenkuin käsite kettutyttö on syntynyt. Oikea kettu, oikea häntä, oikeasti lämmin. 80-luvun alkupuoliskolla tehty hattu on todellinen lähituote, sillä kettu kaatui äitini kotipaikassa ja mummoni ompeli siitä hatun. Ootuksen mielestä tämä hattu on ihana ja ruuna roikkuu aina silmän välttäessä ketunhännässä kiinni. Tuhma ruuna.
 • Kengät ovat heikoin kohtani, nämäkin ovat välikausitossut, jossa on vain villainen pohjallinen. Kylmät ja liukkaat, mutta paremmanpuutteessa kelvolliset. Kaikista lämpimimmät kengät ovat Reino -aamutossut. Niihin mahtuu hirvittävästi ilmaa väliin ja ovat miellyttävät jalassa. Muistakaa jättää kenkiin aina ilmaa, sillä kolmet villasukat päällekkäin jalassa ovat kylmemmät kuin pelkästään yhdet villikset.
 • Ulkovaatteiden alla sitten on aina sekalainen seurakunta kaulahuiveja, kerrastoja, villahousuja ja -paitoja. Huonon ääreisverenkierron vuoksi minulla palelee näillä varusteilla korkeintaan sormet, varpaat ja kasvot.

Ventan perintöloimi sopii Keltaiselle hyvin pakkassään kävelylenkille

Hevosen pakkaspukeutuminen vaihtelee, joskus mennään aivan alasti kävelemään, mutta yleensä säälistä heitän jotain "paljaalle pinnalle". Todellisuudessa olisi varmasti vain parempi, mikäli Keltuainen saisi käyttää omaa lämmönsäätelyään, eikä joutua vain minun kotkotuksien valtaan. Vaihtoehtoina yleisesti on toppaloimi kaulakappaleella, villaloimi kävelylle tai enkkuviltti. Yleensä päädyn jo ratsastusreissuilla jälkimmäiseen, sillä se käännettynä jalkojeni päälle lämmittää ihanasti!

Mikä on sinun survival kittisi pakkasille?

20 kommenttia:

 1. Tuo hattu! <3 :D Tuota katsellessa tulee ikävä vanhaa kunnon turkis mad bomberia, joka koki karun lopun vuosia taaksepäin kun äiti laittoi sen pesukoneeseen jolloin karvanyssäkkä otti itseensä ja luovutti kaikki karvansa isän kalsareille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä ei passaa pesukoneessa pestä, onhan sillä jo melkoinen perintöhistoria takana!

   Poista
 2. Itselläni on joka kelille housua, takkia, kenkää ja hanskaa. Sen takia tallivaatteideni säilytyspaikka näyttää enemmän joltakin viiden ihmisen vaatevarastolta, kun yhden ihmisen tallikamoilta :D Noh vaatteet on toimivat säähän kun säähän! Tallihommissa ja ratsastaessa luotan kerrospukeutumiseen, koska vaatteet ovat jo niin lämpimät, että kuumaa tulee kun jotain tekee. Ja hiki ei ole hyväksi talvella, joten pitää välillä riisua ja pukea, se on sellaista säätämistä koko ajan. Takeissa luotan urheilutakkeihin, missä on säädettävät ns. tuuletusaukot, toimii! Harvemmin tulee ulkona vaan seisoskeltua, mutta siihenkin on pari kappaletta toppahaalareita ja ne on sellasia miesten malleja, että alle mahtuu tarvittaessa melkein mitä vaan. Talvisin en suosi lyhyitä takkeja, jotka pääsevät nousemaan selästä jotain touhutessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahhaha, onhan se kuitenkin hyvä, että jos päällä olevat kamat kastuu niin on vaihtaa kuivaa ylle.
   Lyhyet takit eivät kyllä kuulu minunkaan lempivaatteisiin tallilla, sillä on vähän ikävää mitata pohjoistuulen nopeutta paljaalla alaselällä... :/

   Poista
 3. Multa löytyy paksut toppahousut, joilla kouluvalkoissaki tyrkkiny. Hyvä on pito pepussa. Hanskat Roeckelin paksut toppahanskat. Ohjatkin tuntuu. Pipona Muston joku. Kaulahuivina Euro-starin joku, jossa fleece sisäpuolella ja neulos toisella. Takki ja kengäy eivät ole enää mitenkään hyvät. Ens talvena pitää varmaan panostaa. Näillä on nyt pyyhitty muutama talvi mennä ja hyvin on pärjännyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kirkkaan keltaisissa toppahousuissa ei ikävä kyllä ole ratsastuspaikkaa ja ne ovatkin vähän luikkaat valmennustunneille. Onneksi joka talvi ei ole ihan edellisensä veroinen, joten voihan ensi talvi olla leudompi... Tai sitten kilhakkaampi pakkasasteiltaan. :D

   Poista
 4. Tarhaako Ootus noilla asteilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootus tarhasi -30 asteessa lyhennettyä tarha-aikaa (n. 5h).

   Poista
  2. Minun polleni ei palellut yhtään noilla asteilla paksulla toppiksella... Aikamoista pumpuliin käärimistä seisottaa hevosta 19 tuntia paikoillaan :/

   Poista
  3. Nyt pitää ehkä muistaa että O asuu täysihoitotallissa, enkä pysty aina tarhaamaan sitä kyten haluaisin. Muutama päivä vuodessaan tuskin ketään tappaa: varsinkin kun iso osa hevosista on puolipäivätarhauksella :)

   Poista
 5. Parhaat ja lämpimimmät kengät on Sievin akuilla lämmitettävät Alaska Thermot. Aah. <3 Paras ostokseni ikinä. Käsien jäätymisen ratkaiseminen on ratsastaessa hankalampaa, koska hanskoilla pitäisi pystyä pitämään edes jotenkin ohjista kiinni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkäsi kuullostavat kyllä hyviltä! Onko niiden hintaluokka mitä ja mistähän tuommoisia mahtaisi saada? :)

   Poista
 6. Mie vetäsen kovilla pakkasilla päälle Wahlsténin toppa ajopuvun ja sen alle vaatetta kunnolla, näillä oon ratsastanut, ajanut, siivonnut tallin ja kävelyttänyt hevosia. Pienemmille pakkasille löytyy KL, MH ja monen muun merkin takkia ja housua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko haalarit ovat kyllä toimivia talven keleihin, ei tuuli pääse läpäisemään kangasta ja pääse iholle asti.

   Poista
 7. Pakkanen on tosiaan pukeutumiskysymys. Ja kyllä sen taas jälleen loppiaisena totesin, että ennemmin minulle kylmä tulee kuin hevosille. Pari hevosta liikutin maasta ja yhden ratsain.

  Pukeutumisessa luotan myös kerrospukeutumiseen. Kunnon talvinahkasaappaat, taitavat olla Sievin, ovat parhaat päivänsä nähneet, mutta onhan niillä ikääkin yli 10 vuotta (tosin ensi vuodeksi investoin kyllä uudet, mietinnässä vielä minkälaiset). Kunnon toppahousut (urheiluliikkeestä, muistaakseni kelkkailuun tehdyt eli toppausta on ja suojaa hyvän matkaa myös selkää), kunnon toppatakki ja aito villapaita ja sitten väliin vielä lisää vällyjä tarpeen mukaan. Yleensä aluskerrastoksi kovillakin pakkasilla riittää Haglöfsin lämpökerraston paita ja Kari Traan villapökät. Buffeista saa väännettyä hyvän yhteneväisen suojan kaulalle, korville ja osaltaan kasvoille (monesti vedän sen ihan "pään yli" ja kunnon pipo vielä päälle). Hanskoissa en käytä lainkaan sormikkaita vaan ihan kunnon tumput ja sinne alle vielä villalapaset eikä sormet takuulla jäädy.

  Oma hevostani ei näyttänyt pakkanen haittaavan. Siellä se ulkona puuhasteli kavereidensa kanssa ilman takkeja oikein onnellisen näköisenä, tosin pääsevät vapaasti kulkemaan sisälle ja ulos (erinomainen ja eristetty pihatto).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset harvemmin hevosia haittaavat, jos niillä on vähänkään omia karvoja jäljellä.

   Kiitos kivasta kommentista!

   Poista
 8. oma lämmityksesi onkin hienosti kunnossa mutta hevosen loimitukseen voisit hakea apua joltain joka asiasta ymmärtää! ei se hevonen tällaisessa pakkasessa ja viimalla millään lämmönsäätelyllä pärjää...... ja kohta joku tulee heittämään tän perus "ei niitä hevosia aroillakaan kukaan loimittanut", joo ei niin mutta siellä ei pakkanen paukkunut ja muutenkaan nykyhevosta ei voi MILLÄÄN TASOLLA verrata mihinkään villihevosiin. muutenhan ootuskin juoksentelisi vapaana pitkin pihoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahahahha, oot ihana kun oot ottanu tän sydämenasiaksesi. Lueppas nyt vielä kertaalleen tuo viimeinen kappale. Lukiko sieltä jotain kävelylenkistä, säälistä ja paljaille pinnoilla heitosta? Siinä on villihevoset aroilla yhtä kaukana kuin meetvurstipaketti hevosesta, kun O menee vällyjensä tarhaan. Se, että hevoseni ei leutona pakkaspäivänä pidä loimea vain siksi että "maassa on lunta", ei ole avuntarvetta, vaan tervettä järkeä.

   Poista
 9. Voin antaa hyvän kenkävinkin! Sorel cumberland, niissä ei oo mulla kertaakaan jalat palellut. Alkuun riitti ihan normaali sukka kunnon pakkasilla, nyt muutaman käyttövuoden jälkeen laitan kovilla pakkasilla villasukat ja lämmin on. :) eihän ne ratsastuskengät ole, mutta toimii siinäkin hommassa aivan hyvin. http://www.footway.se/sorel-cumberland-1252.html?&gclid=CN-gnff0jcMCFaUNcwod4xwACA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka kenkien päällä auttaa ensihätään, jos ei pääse uusia kenkiä hankkimaan samantien. Myös "muck boots" on aivan loistavat kengät, mutt ratsastaessa en oo vielä kokeillut. Tavallisen sukan kanssa toimi ainakin -15 asteessa, kylmemmällä en oo saanut testattua vielä. Ja on super mukavat. -20 asteeseen asti niiden mainostetaan toimivan, mulla ne on käytössä ellei ole tiedossa superkylmää tai vaikka ajolenkkiä, jolloin varpaille helposti tulee kylmä paikalla ollessa, silloin otan Sorelit suosiolla jalkaan. :) (ne on normaaliin tallipuuhasteluun/talutuslenkille jopa liian lämpimät, siksi niitä ei aina viitsi käyttäö vaan muitakin kenkiä on hyvä olla varastossa ;) ).

   Poista