Me molemmat kävimme hammaslääkärissä viime viikolla. Minulta poistettiin toinen alaviisuri (se muuten sattui...) ja Ootus kävi rutiininomaisessa hammastsekkauksessa Equi-Hampaan toimesta. Ostaessani Keltaisen ruunan se oltiin juuri raspattu ja rokotettu, joten en kokenut akuuttia tarvetta tutkia ruunan hammaskalustoa heti trailerin kaarrettua kotipihaan. Kun tallilla oli useampi hevonen tulossa samaan toimenpiteeseen laitoin nimemme listaan - eihän se ainakaan haittaisi jos sinne suuhun kurkkaisi?
Ensimmäinen kommentti oli: "joo, tää on tosi hyvä. Vähän on piikkejä, mut tosi hyvä". Ootus raspattiin karsinassa irrallaan ja ilman rauhotteita. Ruunan ilme kertoi enemmän kuin tuhat sanaa ja se yritti vähän väliä hakeutua taakseni piiloon "miksi annat tämän tapahtua minulle" -ilmeellä. Kuitenkaan pelkäävää tai jännittynyttä hevosta ei Ootus ollut nähnytkään. Vähän vain oli epämiellyttävää - samalla ilmeellä minäkin hammaslääkärin tuolissa makasin. Homma oli kuitenkin nopeasti ohi ja saamani palaute oli pelkästään myönteistä. Suusta ei löytynyt mitään epänormaalia, purenta oli erinomainen ja kuolaimetkin sopivat ruunalle. Seuraava hammastsekkaus on kuitenkin jo puolen vuoden päästä, sillä haluan tehdä tasaisen kisakauden Ootuksen kanssa ilman suuria terveydellisiä takapakkeja. Hyvä raspaus ja suunhoito tukevat tasaista kuolaintuntumaa, mikä taas helpottaa kilvanajua. Tietenkin tasaista hammasrivistöä on myös ilo esitellä kylillä muille ihmisille.
Suun ja hampaiden terveys on yhtä tärkeää hevoselle, kuin ihmisellekin. Jos nuorena hampaita ei ole hoidettu, niin vanhempana ei ole juuri leegoja millä ruokaa pureskella. Hevosen suuhun ei ilmesty niinkään reikiä (tosin ovat mahdollisia, sokeri aiheuttaa niitä myös eläimille), mutta normaaleja ilmiöitä hevosen kidassa ovat piikit (jolloin hampaiden purupinta kuluu epätasaisesti, jättäen toiselle puolelle harjanteen), sudenhampaat (jäänne ensimmäisestä poskihampaat, puhkeaa n. 70% ollen kivulias) ja vinoon menneet hampaat (maitohammas ollut liian kauan suussa häiriten oikean hampaan kasvua).
Jokainen hevonen tulee raspata vähintään vuosittain. Nuoret ja iäkkäämmät useammin, mutta keski-iässään oleva hevonen vuosittain ongelmien ehkäisemiseksi, purupintojen tasoittamiseksi eli piikkien poistamiseksi. Piikit aiheuttavat hevosen suussa ylimääräistä kipua, joka esimerkiksi hidastavat / vaikeuttavat syömistä, tekevät kuolaintuntumasta epätasaisen, aiheuttavat infektioita suuhun ja altistavat ähkylle. Tärkeää on tunnistaa ongelmat ajoissa. Jos hevosen hengitys haisee mädälle, se tiputtelee ruokaa suustaan, laihtuu tai muuttaa suhtautumista kuolaimeen kielteisesti on ongelmia luultavasti purukalustossa.
Hevosiani on aina perinteisesti raspannut kunnan eläinlääkäri, joka on vaikuttanut pätevälle. Enhän minä hevoseni etuhampaita lukuunottamatta mitään takaa näe, eikä minulla ole ollut muuta kuin hänen sanansa "tää on hyvä". Nyt viime aikoina on kuitenkin alkanut ilmestyä katastrofaalisia hammaskalustoja, joille on sanottu vain "tää on hyvä". Niitä fiaskohampaita on korjailtu kalliisti klinikoilla tai hevosen suu on jo kipeytynyt niin, että se väistelee kuolaintuntumaa eikä haluaisi ottaa kuolaimia lainkaan suuhun. Nähdessäni Ootuksen diagnoosit nyt paperilla olen erittäin tyytyväinen hammasteknikko valintaani ja rahojeni käyttökohteeseen. Ammattipätevyydestä ja hyvästä työstä kannattaa aina maksaa.
Ennaltaehkäisevä hoito suunterveydelle on tärkeää myös hevosten kanssa. Siinä missä me ihmiset harjaamme hampaitamme ja käymme hammaslääkärissä paikkuuttamassa reikiä, on tärkeää että huolehdimme myös hevosten suuterveydestä. On helpompi puuttua / korjata alkavia ongelmia, kuin korjata jo vuosien laiminlyönnin tai huonon raspauksen tuloksia.
Olipas kiva ja ajankohtainen postaus! Equi-hammas tulee nimittäin raspaamaan sunnuntaina munkin ruunan, toivottavasti meillekin tulee yhtä positiivinen kokemus :)
VastaaPoistaKiva että löytyi vinkkiä! Kaikilta tuntemiltani, jotka ovat hänen palveluita käyttänyt, olen kuullut pelkkää hyvää :)
PoistaMeilläkin on käynyt ennen kunnan eläinlääkäri, mutta aina välillä mennyt niin ja näin... Nyt ollaan vaihdettu pätevään hevoseläinlääkäriin, mutta seuraavalla kerralla voisi kokeilla ihan hammaseksperttiä! Mitä nyt hintoja katsoin, niin ei se hintaero ole kuin päälle parikymppiä, mutta varmaan laatuero on parempaan päin. ;)
VastaaPoistaHintaero on ainakin todella minimaalinen täällä (kunnan ell n. 50€, hammasteknikot n. 70-80e), joten niin pieni hintaero vastaan huima laatuero. :D
PoistaHeippa, ei varsinaisesti liity postauksen aiheeseen mutta haluaisin kysyä oletko ollut tyytyväinen tohon sun objektiiviin? se saattaa meinaa olla mulla harkinnassa, joten olisi nyt kiva kuulla ihan kaikki plussat ja miinukset. Tarkoitan siis tuota sigman 70-200!
VastaaPoistaOlen kyllä ihan tyytyväinen ollut. Plussana on hinta-laatusuhde, mutta isona miinuksena on toistuvat tarkennusongelmat. :)
PoistaMeillä oli ihan nyt vajaa viikko sitten myöskin
VastaaPoistaraspaus ja eläinlääkärillä oli tosi kätevä ja nopea sähköraspi:) kuolaimetkin sai huoletta laittaa heti seuraavana päivänä suuhun;)
Minä en vielä ikinä olekaan nähnyt tuommoista sähköraspia in-action :)
Poista