torstai 8. tammikuuta 2015

Raakakuva on vasta puoliruokaa

Valokuvausharrastus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina järjestelmäkameroiden hintapisteiden tippuessa alaspäin, jolloin kykeneviä, hyvälaatuisia ja mahdollisuuksia tarjoavia kameroita myydään taskukokoisten digikameroiden kanssa varsin edukkaasti uusille käyttäjilleen. Kymmenen vuotta sitten aloitettuani valokuvauksen ei kilpailupaikoilla monilla ollut järjestelmäkameroita, kun taas nykyään perinteinen taskukamera (eli pienempi digikamera) alkaa olla harvinaisempi ilmestys, kuin massiivinen järjestelmäkamera. 

Viime vuoden joulukalenterissa paneuduttiin siihen mistä kolmesta tekijästä hyvä valotus muodostuu: ISO-arvosta, aukosta ja suljinajasta. Oli puhetta siitä, kuinka runko tuottaa aika rajallisen osan kuvanlaadusta ja tärkein kuvanluoja on linssi, eli objektiivi. Sen jälkeen kun kuva on valottunut ensin kennolle, ja siitä siirtynyt digitaaliseen muotoon muistikortille, on kuva valmis purettavaksi tietokoneelle niin sanottuna raakakuvana. Tärkeimpänä kuvanluojana on jälkikäsittely, jossa valokuvaaja työstää kuvansa valmiiksi julkaisuun.

Valotuskorjaus, värikorjaus, rajaus ja pieni terävöitys. Harmaa kuva saa värinsä takaisin.
Kuvatessa linssi huurustui, jota valokuvaaja ei huomannut. RAW-tiedostotyypin ansiosta kuvasta oli helppo kaivaa sävyt esiin. Jälki olisi tasaisempaa, mikäli allekirjoittaneella olisi kokemusta RAW:ista enemmän.

Raakakuvia ei ole suotavaa julkaista, sillä kuvista puuttuu viimeistely, ns. loppusilaus, jossa kuvat saadaan näyttämään upeille pienillä kikoilla. Jälkikäsitteltyjä kuvia on ympäriinsä: kaikki mainos-, esite- ja lehtikuvat ovat jotenkin jälkikäsiteltyjä. Kuvamanipulaatio tosin on kiellettyä esimerkiksi lehtikuvissa, mutta varsin yleistä esimerkiksi mallikuvissa. Kuvankäsittelyohjelmia on lukuisia, joista ammattikäyttöön suunnitellut antavat eniten mahdollisuuksia kuvamuokkaukseen. Internetin ilmaisjakelussa on esimerkiksi Gimp, mutta ammattilaiset suosivat Lightroomia ja Photoshoppia, jotka ovat maksullisia. Itse käytän Lightroomia ja Paint Shop Pro X:ää kuvien jälkikäsittelyyn.

  • Rajaus. Harva saa jo kameralla luotua niin hyvää rajausta koko kuvaushistoriansa ajan, jotta rajaustyökalua ei ikinä tarvitsisi. Rajaamisen peruskäsityksiä on: jätä katseelle ja liikkelle tilaa, pidä suhdelukua 2:3 rajatessa ja jätä tarpeeksi tilaa. Ihmissilmä mieltyy helpoiten ns. kultaiseen leikkaukseen
  • Horisontaali. Puut ja pylväät eivät yleisesti ottaen kasva vinoon, eikä horisontaali ole äkkijyrkkä alamäki. Pidä kuvien horisontaalit suorassa, jolloin kuvankohde pääsee enemmän edukseen
  • Kirkkaus ja kontrasti. Kisakuvien läpikäymisessä säädän vain nopeasti kirkkauden ja kontrastin. Kokeile rohkeasti mikä näyttää hyvältä omasta mielestäsi! Varo kuitenkin puhkipolttamasta valkeita-alueita (ts. ei sävyjä valkeassa) tai tunkkaistamalla mustaa. Muista pitää homma totuutta vastaavan näköisenä!
  • Tarkkuus. Internet-kuvia joutuu jonkin verran pienentämään, mikä syö pienimmät yksityskohdat pois valokuvista. Jälkikäteen maltillisesti tarkennettuna saat kuvistasi huipputerävän näköisiä.
  • Keep it real. Kaikista tärkein vinkki: hevoset harvemmin ovat niin kiiltäviä, että näkisit niistä oman peilikuvasi tai valokuvaustilanteessa ympäröivä värimaailma täysin keltainen. Pidä jälkikäsittely maltillisena ja värimaailma realistisena, niin kuvasi herättävät paljon positiivista huomiota.
Kisakuvan nopea muokkaus: rajaus + Lightroomin mahdollistama esiasetus. Valmista 10 sekunnissa.
Talvikuvat ovat haasteellisia. Olen lopputulokseen tyytyväinen.

Kun kuvienkäsittelytaitosi kasvaa, sekä silmäsi harjaantuu työstämään valokuvia entistä paremmaksi voit alkaa harjoittelemaan häiritsevien objektien poistoa valokuvista, tiettyjen värisävyjen ylöstuomista, RAW-kuvien kehittämistä ja kuvien kokonaisvaltaista työstöä. Talvikuvia on huomattavasti hankalampi käsitellä (lumi palaa helposti puhki tummien hevosten kuvista / kuvista tulee sinisiä), mutta täytyy muistaa, ettei kuvanmuokkaus ole taikasana kaikkeen ilman itsellään olevaa tietotaitoa. Jotkin muuttuvat elementit tulee ottaa huomioon jo valokuvaustilanteessa.

17 kommenttia:

  1. Kerran kokeilin omalla kameralla raakojen ottoa ja aloitin lightroomilla leikkimään. Tykästyin tähän tapaan todella paljon, kun saa niin paljon valinnanvaraa juurikin sävyjen korostamiseen ja muuhun nippailuun. Harmi vain, kun joskus mieli on niin äärettömän laiska, että kuvaa suoraan muuttamalla vain itse valotuksia ym kuvaustilanteissa eikä mukamas jaksaisi kerralla panostaa asiaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lightroomi on kaikessa hitaudessaan (siis tietokoneeni vika, joka korskii viimeisiä henkäyksiään) ihana käyttää monipuolisuutensa takia. En jaksa panostaa valokuvaussivustolleni meneviin kilpailukuviin hirveästi ja ne ovatkin liian usein suoraan kamerasta... Kun taas blogiini käsittelen kuvat on ero huomattava ja kuvat kauniimpia.

      Poista
  2. Itse karsastin aiemmin RAW-muotoa, syinä kaiken maailman selityksiä tyyliin "kauheen iso tiedostokoko" ja "kuulostaa hankalalta." Nyt tässä jokin aika sitten otin itteäni niskasta kiinni ja aloin kuvaamaan pelkkää raakakuvaa, ja voin sanoa että takaisin vanhaan en todellakaan enää palaa :D Kyllä se raw sen verran tuo uusia ulottuvuuksia jälkikäsittelyyn ja kuvaamiseen ylipäänsä. Tietyissä tilanteissa jpeg on toki ihan hyvä vaihtoehto, mutta kyllä mä tohon rawiin tykästyin niin paljon, että tästedes kuvaan jpeg:tä vain äärimmäisen pakon edessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsehän en siis kuvaa RAW:ia... :D Joskus olen kokeillut ja tämän postauksen Ootuksen kuvat otin ponipoikani Tomin kameralla, joka kirjoittaa se JPEG:in että RAW:in. Olen itsekin harkinnut siirtyväni kokonaan täysin raakakuviin, mutta tämän hetkinen tietokoneeni ei kyllä tule olemaan työvälineenäni silloin. Uusi kone ensin, sitten vasta uudet kujeet!

      Poista
    2. Jos kuvaat tuhansia kuvia kisapäivän aikana, silloin JPEG on järkevä vaihtoehto. RAW-kuvien tallennus kestää kameralta ja muistikortilta pidempään, ei mahdu niin paljon kuvia kortille ja sarjakuvaus hidastuu kamerassa. Varsinkin estekisoissa iso juttu.

      Poista
    3. Jep, tarkoitin noilla "tietyillä tilanteilla" nimenomaan just vaikka ratsastuskisojen tai ravien kuvaamista, että kun pitää saada matskua kortille nopeesti ja paljon. Tosin nopea muistikortti auttaa jonkin verran tohon sarjakuvauksen nopeuteen, mutta tilaa ne rawit vie joka tapauksessa... Et välillä on vaan pakko kuvata edelleen jpegiä, kun ei oo varaa ostaa muistikorttia joka olis sekä übernopea että iiiiso :D

      Poista
    4. RAW toimii parhaiten niihin tilanteisiin "kun on pakko onnistua". Eli mulla tämä tarkottaa lähinnä tilauskeikkoja: hää- ja kotitallikuvauksia. Millään ei 2gt kortilleni mahtuisi esimerkiksi kansallisten estekilpailuiden kuin ensimmäinen luokka vain, jos kuvaisin RAWia. :D

      Poista
  3. Ootko paljon käyttänyt RAW-muotoa? Olis kiva saada joskus postausta ihan perusjutuista, miten sellaisia kuvia lähdetään muokkaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen minulla ei ainakaan vielä ole niin vankkaa tietotaitoa, että voisin lähteä postausta muodostamaan. Ehkä tulevaisuudessa! :)

      Poista
  4. Ite en ole koskaan saanut aikaiseksi RAW-muodolla kuvata, ja se harmittaa varsinkin kun jpg-kuva vaatisi enemmän muokkausmahdollisuuksia... Osaatko sanoa, miksei mun Photoshop (Elements 7.0) tue RAW-muotoa? Se onkin suurin syy, miksi edelleen jpg:nä kuvaan, sillä en saa kuvia mitenkään Photoshoppiini auki. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkilökohtaista kokemusta kys. ohjelmasta minulla ei ole, mutta pikaisen googlettelun jälkeen pitäisi ohjelman kyllä rawia tukea. Googlaa ohjelmasi nimi + raw. Jos lontoo yhtään taipuu niin jollakin sivulla taisi olla kuvan lisäys ohjeet ohjelmaan! :)

      Poista
  5. ahhh raw + lightroom yhdistelmä on ihana (näin vasta lightroomin hankkineena voin näin jo todeta), ennen mentiin elementsin raw käsittelyllä, mikä oli HIDASTA. Tosin edelleen se käsittely on hidasta kuin mikä, tulee helposti pistettyä semmoisia puolikäsiteltyjä kuvia esille, eli ei jokaiseen ole välttämättä yksitellen koskenut... hyi, häpeä minä... Jostain kumman syystä ne myöhemmin ja parhaiten käsitellyt otokset jää aina oman koneen syövereihin ja harva niitä näkee. Harmihan se on, mutta itsellä loppuu aina niitä 300-800 kisakuvaa käsitellessä hermo eikä millään jaksa käydä kaikkia läpi :DD oma kone kun tykkää mietiskellä jokaisen kuvan kohdalla hyvän tovin...

    Toi esimerkkikuva muuten missä linssi on huurustunut, mahtava tunnelma sen huurrustuneisuuden takia! En tiedä miksi siitä tykkään, mutta tykkäänpähän kuitenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun koneeni myös - siksi se onkin syy, miksi kilpailukuvat ovat täysin JPEG:iä vielä ainakin tovin. Ne voin julkaista suoraan (hyi minnuu...) galleriaan kilpailijoille nähtäväksi.

      Kiitos! Minusta se on vähän outo, sen värimaailma jäi jotenkin todella latteaksi. Onneksi edes joku siitä pitää :)

      Poista
  6. Millä kuvanmuokkausohjelmalla sinä muokkaat kuviasi? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postauksessa mainitsin, hieman piilossa tosin, että työvälineeni ovat Lightroom ja Paint Shop Pro X. :)

      Poista
  7. Siis kuvaatko sä pelkällä jpegillä kaikki heppakuvasi ettet ota raw kuvaa ollenkaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. RAW-kuvaa otan vain tilauskeikoilla, jotta jos kämmään jotain, voin vielä pelastaa jälkikäteen tilanteen :)

      Poista