lauantai 28. kesäkuuta 2014

Tuomionpäivä lähestyy

Tiistaina Ventalleni on varattu klinikka. Klinikka, jonka perusteella aion päättää tulevaisuudesta tamman kanssa. Faktaa on, etten halua että minulla on kallis ja ei-niin-iloinen lemmikkihevonen. Ei. Toisekseen Venta on sen verran aktiivista mallia (joskin tällä hetkellä taantuneena täysin pystyyn kuolleeksi laidunhevoseksi), että sen pää ei varmasti kestäisi seisoa karsinassa ikuisesti odottaen sitä kerran kesässään tapahtuvaa kävelyreissua. Välttämätöntä haluaisin aina vain lykätä, mutta taas aina seuraavan kulman takana elämän raadollisuus yllättää.Viimeisimmän Ventapostauksen jälkeen ovat asiat kulkeneet kovaa vauhtia vähän joka suuntaan; aloitin taas kevyesti ratsastamaan. Tamma oli oletetusti todella jäykkä ja jumissa, sillä se oli 1,5kk vain seisonut laitumella. Kaikki askellajit kuitenkin olivat puhtaat - ravi ainoastaan oli välistä melkoista räpellystä mitä ihmettelin. Muutamia huonoja askeleita, jonka jälkeen tuli sata hyvää askelta. En pitänyt sitä huonona merkkinä, sillä varsinaista ontumista ei ollut.

Puoli viikkoa ennen juhannusta kuitenkin taas tapahtui, kun Ventan sisäsyrjälle ilmaantui kuin tyhjästä valtava nesteturvotus. Jänteiden kohdalla, lämmin ja selkeästi turvonnut kohta. Mieli teki itkeä, sillä taas jotain ilmestyi. Aloitin kuitenkin jännevamman leviämisen ehkäisemisen aktiivisella kylmäyksellä, karsinaöillä ja kontrolloidulla liikkumisella. Jalka ei osottanut minkäänlaisia merkkejä edes reagoinnista, mutta tämän reilun viikon aikana nestepatti on laskenut ja jalka on muuttunut kovaksi - mutta aika paksu se on edelleen. Eläinlääkärin suosituksesta olen ehkäissyt mustelmaa hieroessa alueelle Hirudoid Fortea, sillä mahdollista olisi että olen vain käärinyt pintelit liian tiukalle, jolloin jalkaan olisi muodostunut pinnallisia painevaurioita. Haluan kuitenkin diagnoosin ultran avulla; mitä jalasta on mennyt, mikä on paranemisennuste, tuleeko siitä peliä lainkaan ja mitenkä siitä kuntouttaa. Pessimistinä olen varautunut etsimään itselleni mielenrauhaa tehdäkseni vaikeimpia päätöksiä eläessäni. Toisaalta ylemmän virkamiehen päätös tulevaisuudesta helpottaisi minua, sillä täytynee myöntää että makuhan tästä on mennyt. Katselen kun muut lähtevät ratsastamaan hevosillaan, kun itselläni on vain kallis hoitosuhde hevoseeni, josta KELA ei maksa korvauksia. Tympii. Haluan ratsastamaan.

Toivotaan parasta, pelätään pahinta. Näinhän se menee. Onneksi Venta itse on erittäin autuaan tyytyväisenä laitumellaan lihomassa - eläinlääkäri voi pyörtyä kun tuon semmoisen sotatankkerin sen eteen tutkittavaksi.

<3

Kaikki kuvat on ottanut Ansku Kauppinen / ak.galleria.fi.
Kuvat on otettu kesäkuun alussa, kun oli vielä lämmintä!

6 kommenttia:

 1. tsemppiä klinikalle, toivottavasti ei mitään vakavempaa!

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä. Toivottavasti tulee selvyyttä asioihin. Epävarmuus on pahinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epävarmuus ja jossittelu. Entä, ehkä, jos, kenties ... haluan tehdä päätöksiä. Vaikka ne olisivat raskaita.

   Poista
 3. ..ootko miettinyt pliistrausta? :-) omalle tammalle tuli yks talvi hankimaastoreissulla jäätävä neste jänteeseen ja pelkäsin että koko jänne oli paskana kun katto sitä nesteturvotusta, jänne oli ehjä joten tein siihen kevyeellä pliistraus aineella pliistrauksen ja sillä sain nesteet hittoon jalasta. Sitten meidän vaivaan auttoi kovalla pohjalla kävely niin sai nesteen liikkeelle kun ei ontunut. sen jälkeen ei ole nestepalloa takaisin tullut. tsemppiä kyllä siitä vielä ihan kunnon käyttöpeli voi tulla nimimerkillä kokemusta on hevonen ontui ja oli ep ekan 1,5 vuoden aikana yhteensä 9 kk ja nyt on puoli vuotta treenattu jo täydellä teholla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja tosiaan se ontuminen ja ep näytti alkuun niin pahalta että olin aivan varma että ei hitto ei tuu käyttöhevosta, mutta kärsivällinen hoito ja kuntoutus toimi. Hommasin kengittäjän joka oli erikoistunut sairaskengityksiin ja hänen ammattitaitoisten ohjeiden avulla tuli meidän hepasta puhtaasti liikkuva :-) eikä tarvinnut käydä klinikalla piikittää kortisoonia.

   Poista
  2. Kiitos Ellu! Klinikalla paljastui että syvemmän koukistajajänteen tukiside oli revennyt niin pahasti, ettei muiden vaivojen olemassaolo huomioonottaen edes taikuri saisi Ventastani enää käyttöhevosta. :(

   Poista