sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Keltaisen ruunan iso ego


Kevättä on ollut rinnassa tallin asukkailla, kun lämpötilat ovat vaihtuneet plusasteisiin, lumen sulaessa kovaa vauhtia ja hevosten sulkasadon alkaessa. Ootus oli puoli vuotta sitten tullessaan arka ottamaan kontaktia tallin muihin hevosiin, mutta talven aikana siitä on kuoriutunut itsevarmuutta puhkuva Keltainen.

Ootuksen lempileikkinä on ollut tarhassa vinguttaa aidan toisella puolella olevia tyttöjä ja nujuta ruunakavereiden kanssa kovia "oripoikien" leikkejä. Harva on säästynyt hampaan jäljiltä, mutta eniten itse Ootuksella naama on ollut kuin Scarfacella. Jokaisen uuden vekin jälkeen Ootus kävelee kuin kylän kuumin kolli tarhasta talliin näyttäen koko tienoolle, kuka on kovin jätkä seudulla. Päästyään nujuamisen makuun Åkelle on kasvanut matchomiehen egoa.


Eilen oli vuorossa irtojuoksutuspäivä pienien valokuvaussessioiden jälkeen. Normaalisti ihmisen lähistöllä nöyrästi pyörivä ruuna oli tällä kertaa keskikavio pystyssä viilettäen ympäri kenttää pukkilaukkaa, mahtipontista show-ravia ja lännenheppojen tekemien sliding stoppien saattelemana. Oli hauska katsoa ruunan remuamista, kun se kiihdytteli, jarrutteli, pukkaili ja hyppi pystyyn yhden kierron aikana lukemattomia kertoja. En kuitenkaan pitänyt siitä, että Ootus piti tiukkaa katsekontaktia minuun tullen välistä kohtisuoraan mahtipontisella laukalla. Välistä aivan ihmisen viereen tultiin heittelemään takasia tai näyttämään vatsanalusen harjausjälkiä takajaloin. Vaikutti, että Keltuainen pullisteli lihaksiaan ihmisellekin. 

Välistä ruunan rempula renttelöi niin nopeasti, ettei kameran tarkennuskaan pysynyt perässä. Harmittavasti myöskään yhdestäkään yläfemman annosta en saanut kuvaa, sillä jäin vain suu auki katsomaan "tuon kun se tekee ratsastaessa...". Ehkä kyseessä oli vain yksi satunnainen kerta kevään ollessa vallannut ruunankin mielen. Tai sitten se on saanut aivan liikaa egobuustia kyykyttäessään tallin muita hevosia... Onneksi käsiteltäessä ruuna on yhtä löttönen kuin lapanen, vaikka kevät muuten onkin vallannut sen mielen.


9 kommenttia:

 1. Haha, onpas Ootus ihanan innoissaan! Jos päästän oman hevoseni kentälle vapaana "reihumaan", se vaan katselee mua alta kulmien ja vauhdin annon jälkeenkin ottaa vain pari laiskaa raviaskelta :D
  Onpas teillä muuten kivasti vielä kentällä lunta! Mulla täällä hieman pohjoisemmassakin on kenttä jo ihan peilijäällä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, ettei lumi sula millään kentältä. Vuosi sitten, kun oli huomattavasti vähemmän lunta, niin tänä päivänä hiekka oli jo täysin esillä ollen kuivaa ja sulaa... Olisipa nytkin jo kenttä täysin sula, sillä vaikka se näyttää melko hyvältä on se sohjoinen ja osittain liukas. :( Ootus oli kyllä ihan fiiliksissä viidentoista minuutin vapaudestaan!

   Poista
 2. Tuon tyyppisen hevosen kanssa meillä on auttanut tarhaus joko vahvaluonteisen ruunan kanssa tai sitten nuoremman (2-3v) orivarsan kanssa. Joko vanhempi ruuna pistää rellestävän hevosen kuriin tai sitten se saa painitoverin orivarsasta ja usein rauhoittuu kun saa temuta jonkun kanssa. Tietysti kannattaa kokeilla vasta kun hokkikelit on menneet ohi niin säästytään suurimmilta vahingoilta. Sekä tarpeeksi tilaa tarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tällä hetkellä kuitenkaan sopivaa tarhakaveria ei löydy, sillä ymmärrettävästi kaikki eivät halua riskeerata hevostaan "painikaveriksi", vaikka hevoset yleensä itse välinsä selvittävätkin. Ehkä joskus löytyisi sopiva kaveri, kuitenkaan en kehtaisi toista hevosta ristikseni ostaa vain, jotta Ootuksella olisi leikkikaveri.

   Poista
 3. Hurjia pään pyörittelyjä ja paikalraan pomppukuvia tasapainottaa söpöstely korvahörö Keltuaiskuva! Ihania kuvia! :-)

  VastaaPoista
 4. Hurjia pään pyörittelyjä ja paikalraan pomppukuvia tasapainottaa söpöstely korvahörö Keltuaiskuva! Ihania kuvia! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hurja orhi onkin oikeasti vähän nössömpi kaveri... :)

   Poista
 5. Aivan järjettömän hieno kuva tuo, jossa Ootus hyppää suoraan ilmaan takaapäin kuvattuna ja sen harja hulmuaa... Siinä on sitä JOTAIN! Upeita kuvia kertakaikkiaan ja ihanan hassu Ootus :D Omakin ruuna spurttailee kaverin kanssa tarhassa ja esittää sellaisia koikkaloikkaliikkeitä että kiittelen luojaa siitä ettei herra hevonen ole vielä keksinyt esittää niitä minun kanssani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minusta myös se kuva on jotenkin erityinen - jos ei muuten niin ruunan irokeesi vain heilahtaa. Onneksi hepat taitaa ymmärtää, ettei ihmiseläväiset pysy kyydissä villeimmässä rodiossa ja ovat kiltisti. :)

   Poista