lauantai 30. syyskuuta 2017

Kolmivuorotyöläisen arkea


Elin jonkinnäköisessä harhakuvitelmassa ennen valtion tarjoamaa leipää että ravintola-alalla on niiiiiiiiin raskasta kun töitä on vähän miten sattuu. On kato kolmivuorotyö ja kaikkea. Olihan se, omalla tavallaan. Viikonloppuisin painettiin duunia ja alkuviikosta ei niinkään, tehtiin töitä kassavirran mukaan. Ihan loogista. Silti vuorot olivat aika perusrafflahommaa, ehkä maksimissaan sen 8 tuntia päivästä. Joskus tietty enemmän, mutta vastaavasti oli lyhyempiä päiviä tasoittamaan sitä pidempää putkea. Pitkän ajan mediaaniarvo oli sen 8 tuntia vuorokaudesta. Kun nukut siitä toiset 8 tuntia niin sinulta on kulunut 16 tuntia ja jäljelle jää 8 tuntia kaikkeen muuhun. 

Nyt olen porskutellut yhden raskausajan verran ihan oikeassa kolmivuorotyössä. Välistä väsyttää aika paljon, koska saat lisää vapaa-aikaa kun pihistät nukkumisista. Teen noin kolmena päivänä viikossa töitä mutta paukutan silti sen reilut 36 tuntia mittariin. Lyhyellä matikalla vaikuttaa optimaaliselta miten paljon vapaa-aikaa jääkään ! Ihanaa. Saa harrastaa. Aikaa tavata ystäviä ja syödä ulkona.

Kun mukaan otetaan pitkä matikka ymmärretään, että harrastaminen muuttuu työpäivinä vähän haastavammaksi. Kun 36 tuntia jaetaan kolmelle vuorokaudelle niin se tarkoittaa sitä, että teet töitä 12 tuntia. Putkeen. Kun nukut siihen samaan vuorokauteen n. 8h, sinulle jää 4h aikaa muuhun. Siis päivittäiseen kotona olemiseen ja harrastamiseen, kaupassa käyntiin ja ynnä muuhun peruselämään. Ei oikein tahdo riittää, joten nipistä vähän nukkumisesta. Nuku 4 tuntia vuorokaudesta, niin saat 8 tuntia leikkiaikaa vuorokauteen.
Saattaakseni teidät tämän kuvion läpi on helpompi havainnollistaa se kertomukseen. Otetaan vaikka maanantai jolloin työskentelen klo 06.45-19, tiistai jolloin töitä on 13-01 ja keskiviikko jolloin töitä on 19-07.

Maanantai. Herää klo 5.40, kömmi kahvikuppi kädessä ja sätkä huulessa uuteen aamuun. Edellisenä iltana, kun herätyskelloa laitoit antoi se lohdullisesti tiedoksi, että aikaa herätykseen on 3h ja 25 min. Juotuasi puoli laimeaa kahvia totea, että olet oikeastaan jo vähän myöhässä. Katso peiliin hampaita pestessä ja totea että tästä isommaksi silmäpussit eivät voi enää muuttua.Tee äkkiä eväsleivät päivään ja kiidä aamuhämärässä työpaikalle. Puolen päivän aikaan mieti, että miksi en vain osaa mennä nukkumaan ajoissa, tuntuu kuin jokainen lihas painaisi tonnin. Päässä ajatus pätkii ja haukotuttaa kokoajan. Laita työkone kiinni klo 19 ja ryömi maan alta toteamaan, että aurinko on jo laskenut, mutta tallille tulisi vielä tämän illan aikana ehtiä. Juokse kotiin ja riisuunnu jo hississä, jotta voit hypätä suoraan ratsastushousuihin. Kaasuta tallille ja varusta hevonen vauhdilla, kun kello lyö jo puolta yhdeksää. Ratsasta loistevalojen alla yksinäsi illan pimeydessä ja tule alas ratsailta klo 22. Pussaa pikaisesti ponia porkkana kädessä ja jatka kiitoa kohti kotia. Käy suihkussa ja yritä rauhoittua, mutta keho käy kierroksilla. Uppoudu sähköposteihin tai televisioon, uni tulee silmään vasta aamuyön tunteina. Viimeinen muistikuva on kun kello kaksi alkoi hömppäsarja televisiosta.

Tiistai. Puhelimen herätys soi klo 7.30 ja huomaa, ettet taas(kaan) nukkunut sängyssä viime yötä. Lamppu pimeni päässä niin huolella, ettet ymmärtänyt nukahtavasi sohvalle. Huomaat, että olet jo pian myöhässä ja hyppäät ratsastushousuihin kiiruhtaaksesi tallille. Mieti miksi ihmiset ajavat kuudenkympintiellä kuuttakymppiä eikä sataakuuttakymppiä. Olet tallilla varttia vaille yhdeksän, hevosesi on ottamassa aamusiestaa heinien jälkeen. Eikä näytä yhtä innostuneelta aamutreeneistä kuin sinä. Hoida hevonen, ratsasta, siivoa jäljet. Kello on kymmenen yli 11. Hitto, taas on kiire. Rynnistä kauppaan hakemaan einesruoka töihin ja laukkaa äkkiä suihkuun ettei työkaverit pyörry hevosenpaskan ja hien sekoituksesta päivän tuoksuna. Kello tulee vartin yli 12 kun föönaat tukkaa kuivaksi ja lähdet juoksemaan töihin laukussasi eineslihapullia ja omena. Varttia vaille yksi yöllä sinulle annetaan lupa lähteä kotiin. Ei väsytä yhtään vaikka pitäisi. Olisikohan joku kaveri hereillä jutellakseen, mutta puoli kahden aikaan hiljaista on facebookin messengerissä. Katso jotain aivotonta yöajan ohjelmaa televisiosta, vastaa sähköposteihin. Nukahda sohvalle.

Keskiviikko. Herää klo 8 herätykseen, haahuile silmät ristissä kohti vaatekaappia etsiäkseni tallivaatteet. Tallilla ei ole tänään kiire, mutta päämääränä on uuvuttaa kroppaa niin, että päiväunet maistuu. Haravoi tarhaa, ratsasta ja huolla varusteita. Kello tulee yksi kun lähdet kauppaan ja saavut kotiin. Pitäisi saada unet yövuoron alle, mutta kun ei väsytä. Vaikka omaat mahtavat nukahtamisen lahjat niin et malta vain asettua. Siivoa yksiösi, laita pesukoneet päälle. Ei vieläkään väsytä. Syö nopea hiilari- tai sokeripommi ja asetu sohvalle. Kuuntele pesukoneita, kunnes silmissä pimenee ja vaivut tiedottomuuteen. Säikähdä herätystä vajaan tunnin päästä, nyt väsyttää. Jokaista lihasta painaa, eivätkä silmät aukea. Laahusta töihin. Juo kahvia kolme pannua. Yritä pysyä hereillä aamuyön tunteita täyttämällä ristikoita. Ilahdu kun työkaverit tulevat aamuvirkeinä ennen seitsämää töihin; "huomenta! voit lähteä nukkumaan". Tekisi mieli tirauttaa onnen kyynel, mutta silmätkin ovat jo kuivuneet päähän. Pääse kotiin. Ei enää väsytä. Lue kirjaa, havahdu siihen kun se tippuu otsaasi kun olet jo nukahtanut. Laita herätys puolille päivin, ettet menetä viimeisiäkin rippeitä onnettomasta unirytmistäsi. Herää. Syö aamupala (/ lounas) ensimmäistä kertaa moneen päivään. Juo kahvi ja pue päälle. On aika lähteä tallille ilman mitään kiirettä, sillä nyt sinulla on kaksi ja puoli vuorokautta aikaa harrastaa ennenkuin sama rumba lähtee alusta. Kiitä onneasi että olet vain yksin tässä hevosesi kanssa, vaikka samalla koet huonoa omatuntoa ettei sinulla riitä sille tarpeeksi aikaa. Yksikin muuttuja enemmän elämään niin tiedät, että pakka leviäisi liikaa. Onneksi edes Pontus osaa ottaa rennosti <3

4 kommenttia:

 1. Voin lohduttaa, että kun teet vastaavaa neljä vuotta olet niin helvetin väsynyt, että tajuat miten tärkeää nukkuminen on (lähinnä siksi, että sun pinna on niin kireällä että pelkäät tappavasi itsesi tai jonkun muun) ja teetkin sitä kaiken sen ajan mikä ei mene hevosten kanssa. Opit jopa nukahtamaan silmänräpäyksessä oli kello mitä tahansa, saat sitten nukkua 8h tai 8min.
  Tsemppiä siihen asti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä hetkeä odotellessa... :D tosin olen ottanut jo nyt voimaannuttavia unia bussipysäkeillä, työpaikan sohvilla ja milloin missäkin. Sen jälkeen olo on vain kuin kännissä olisi, kun ei leikkaa kauhean terävästi.

   Poista
 2. I-ha-naa lukea, että jonkun muunkin elämä on samanlaista ainaisten silmäpussien siivittämää kaaosta. Ja mä sentään teen suhteellisen säännöllisellä työ- ja nukkumarytmillä. Saat kaiken sympatian.

  Mietin joskus semmosena päivänä, jolloin on töitä aamulla ja lisää töitä illalla, välissä ehkä hepan liikutus tai töitä aamusta iltapäivään ja sitten muutaman hevosen liikutus ja sitten niin kipeä ja väsynyt kroppa, että nukahtaa nojatuoliin, että missä välissä ihmiset esim seurustelee tai harrastaa ees jotain muunlaista sosiaalisuutta vaikka kahvittelemalla. Tai millasta se semmonen elämä sit ois.. En tiedä :DDd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä! Siis missä vaiheessa ihmiset muka tapaa toisiaan?? Tai kellä on aikaa olla spontaani?? Jos joku haluaa kanssani kahville niin otetaan kalenteri esiin ja todetaan että ensi viikolla olisi aikaa töiden ja harrastamisen jälkeen, käykö kello 23. Kaverista ei sen jälkeen enää kuulu :D

   Poista