perjantai 20. lokakuuta 2017

Pitää olla huolissaan

 
Kirjoitin vajaa kuukausi sitten, kuinka Pontus Pilatus oli vähän köhinyt. Köhimisestä oli silloin takana vasta muutama päivä, mutta jotenkin takaraivossa jyskytti että kannattaisiko se sinne klinikalle viedä. Keventelin tuttua maastopätkää kaksi viikkoa, oirehdintana aina sama: muutama kuiva yskäisy rasituksen alussa, ei limaisuutta, lämpöä tahi merkittävää sierainvuotoa. Yritin laittaa ruokintaan valkosipulia tupla-annoksella ja pitää sykkeet alhaalla, mutta liikunnan normaalina. Ei helpottanut.
 
Yksi yö heräsin kolmelta aamuyöllä miettimään, että yskiiköhän se taas ja löytäisinköhän minä nyt googlesta jonkun yleispätevän ohjeistuksen. Kunnes tajusin. Enhän minä - järkevä ihminen - pysy järjissäni, jos kyttään joka päivä hevostani ja seisotan sitä mututuntumalla. Aamulla varasin klinikan, lähinnä itseäni varten.
 
Koska matkasta jäivät taas vaihteeksi kaikki apukädet (on muuten sikahelppoa luoda uusi tukiverkosto, suosittelen kaikille muuttoa toiselle puolelle Suomea ...), lähdettiin taas kerran ihan keskenämme. Onneksi Pontus osaa nykyään käyttäytyä vieraissa paikoissa, joten omatkin kädet riittävät.
 
Klinikalla sitten vähän tutkittiin. Kerroin oirehdinnan, kerroin myös että onhan se yskinyt aina minulla ollessaan talviaikaan. Yleensä en ole siihen kiinnittänyt sen suurempaa huomiota, koska vironhevosista aika moni yskii. Nyt nousin takajaloilleni, koska se yski myös levossa (joka tosin loppui muutaman päivän jälkeen). Tähystettiin hengitystiet täysin puhtaiksi, ainoastaan keuhkoputken päästä pystyi näkemään, että yskitty on, koska alue oli punertava. O oli niin hienosti rauhoittamatta näytteen oton ajan. <3
 
 
 
Eläinlääkäri kertoi, että tämmöisissä tilanteissa nyt sitten yleensä otetaan keuhkohuuhtelunäyte (jatkossa tekstissä BAL), jotta se kertoisi kuinka paha pölyallergia tällä nyt sitten olisi. Olin täysin tyyni klinikalla. Pölyallergia, pikkujuttu. Näyte otettiin, mutta se valmistuisi myöhemmin. Sitten alkoi minunkin silmät vähän avautua, kun minulle esiteltiin inhalaattorin käyttöä. Inhalaattori = inhaloitava lääke = keuhkoja avaava = doping. Hevoselle kontrolliin asti kevyttä liikuntaa hengästymättä, joka on 3 viikon päästä.
 
Pakkasin hevoseni ja istuin tyrmistyneenä autossani. Pölyallergia. Minun hevosellani. Mitä minä nyt teen? Kestääkö tämä enää rasitusta? Pitääkö meidän nyt muuttaa pihattoon? Onko tämä jo kroonista? Itketti oikeastaan aika paljon.
 
Kun BAL näytteet valmistui, niin paljastui se että Ootuksella on IAD (inflemmatory airway disease). Viitearvo on 1,2%. Toisessa keuhkossa se on 2,0% ja toisessa 3,7%. Hyvin pieneltä nämä kuullostaa mutta... Eläinlääkäri varoitti, että IAD vastaa huonosti hoitoon ja uusii helposti. IAD ei ole puhkuri (RAO), mutta hoitamattomana johtaa semmoiseen. RAO:ssa uloshengitys on vaikeaa, IAD:ssa helppoa. RAO tulee vanhoille hevosille (jotka ovat aikansa huonokeuhkoisina pölylle altistuneet) ja IAD yleensä nuorille. IAD syntymekanismi on hieman tuntematon, mutta siihen todennäköisesti vaikuttavat sairastetut bakteeri-/virusperäiset hengitystieinfektiot, jotka ns. jäävät päälle. Tai keuhkoverenvuoto. Tai ihan vaan joku syy X.
 
 
 
 
Tärkeimpänä on olosuhteiden hoito, eli pölyämätön ympäristö; tallissa oloa mahdollisimman vähän, kuivikkeet tai heinä eivät saisi pölistä. Lisäksi osanen laskea myös sen, että pölisevät hiekkakentät, maneesit ja siitepölyajat ovat vaikeita. Inhaloitavia lääkkeitä tulee 3 erilaista, joita annetaan kahdesti päivässä. Viikkoa ennen kontrollia aloitettava köykäinen liikuttaminen, jotta kontrollissa olisi jotain mitä kertoa. Levossa kun ei yski nytkään ilman lääkintää. Nyt vaan seisotaan ja syödään esikuivattua. Säilö olisi parasta evästä, mutta se vie hampaat luvattoman nopeasti huonoon kuntoon.
 
No. Enpä voi muuta sanoa, kuin että voi perkele. Ei paljon huonompia tuloksia voisi tulla. Koska jatko on kysymysmerkillä, niin ei paljon hurrailla. Netissä olevat lääketieteen kuvaukset antavat toivoa siitä, että paranemisennuste on hyvä. Ehkä siitä siis hupikilpahevonen tulisi taas. Jos Ootus vastaa huonosti lääkehoitoon, niin silloin se todennäköisesti tarvitsee talvikaudet inhaloitavaa - jos se siis auttaa. Parastahan olisi saada pihattoon pois pölystä, mutta toisaalta taas pakkasilma myös ärsyttää keuhkoja. Minulta kysyttiin, että aionko vaihtaa hevosta. En aio, koska hevonen on minulle perheenjäsen, eikä vain urheiluväline. Ootus saa elellä minun lompakolla, kunnes koittaa elon viimeinen päivä.
 
Olen menossa viikonlopuksi Horse Show'hun. Piti hankkia uutta kisahuopaa ja kaikkea kivaa, mutta koska klinikkaan meni pitkä penni ja ei voi tietää mitä tuleman pitää, niin shoppailut jää nyt tällä kertaa aika vähiin. Yritän kuitenkin nauttia viimeisestä viikonlopusta ennen 2 krt / pv tallirumban alkua !
 
 
Postauksen kuvat on ottanut Hanna Mäntynen

6 kommenttia:

  1. SD-Teamin blogissa oli jonkin aikaa sitten juttua IAD:stä. Ehkä voisit kysellä sieltä kokemuksia ja vertaistukea?

    VastaaPoista
  2. No voihan harmi.. toivottavasti seuraava klinikka tuo parempia uutisia, vaikka eihän tämä nyt vielä maailmanloppu ole. Toki harmittavaista kun hevoselle tulee jotain mutta niin kait sitä enemmän tai vähemmän kaikille jossain vaiheessa tulee, nimimerkillä kolmea hevosta tänä vuonna hoidattanut........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta sano... ! Ja vakuutus vaan myhäilee, että luuletko että korvataan. :D

      Poista
  3. Voi harmi! Joku tommonen oli varmaan mun edesmenneellä ponillakin. Se ei kestänyt kuivaa heinää kovinkaan hyvin ja keväisin sille tuli aina kuivaa yskää liikuttaessa. Allegialääke auttoi sillä.

    Tsemppiä! Pidetään peukkuja, että hoidot auttaa. :) SD-Teamin blogista olisin itsekin vinkannut, mutta joku teki sen jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myötätunnosta ! Pontus ei kuivaa heinää syökään, joten toivottavasti saataisiin jallitettua mikä sitä tarkemmin ottaen piinaa.

      Poista