perjantai 20. joulukuuta 2013

Hevosenomistajien haaste

Näitä on näkynyt blogeissa monilla, mutta minusta kysymykset ovat niin kivoja että ei kai kerta kiellon päälle haittaa enää teitä? Ideahan on jo varmasti kaikille tuttu:

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut." Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta. 
- Venta on arvioitu syntyneeksi 1997 ja on rodultaan tuntematon. Tapauksena hyvin perinteinen Idän IhmeHevonen, jonka taustoja ei tunneta kunnolla ja käsittelymenneisyys on hyvin kysenalaista. Tamman tasoa on hyvin vaikea määrittää, rataesteitä on kilpailtu 90cm. Koulupuolella tamma taitaa laukanvaihdot, avot, sulut yms. mikäli sen saa nostamaan selkänsä kunnolla ylös. Mikäli takaosan työskentelty ja selän jäntevyys eivät ole täysin rehelliset on laukannosto ja ylläpitäminen suuri haaste. Ventalla on painunut ja pitkä selkä, mikä varmasti vaikuttaa sen ratsastettavuuteen kaiken ylimääräisen herkkäilyn vuoksi.

Venta on minun mielestä Golden Girl, parempaa saa etsiä. Se on luonteeltaan hapan, jopa kiukkuinen tai vihainen aika-ajoin, mutta monesti yllätän tamman torkkumasta käytävältä tyytyväisenä. Venta on opettanut minulle paljon nöyryyttä ja tietotaitoa hevosten käsittelyssä, sillä jos kävelen takki auki reteästi tarhaan tammani luo, on miltei varmaa että se repii takkini hihan irti (toim. huom. näin on käynyt). Se on yritteliäs, herkkä ja viisas, mutta omanarvonsa tunteva: Ventaa ei voi höynäyttää tai huijjata mihinkään. Kilpailupaikoilla PikkuMusta on unelmahelppo käsitellä, kuten myöskin kaikissa eläinlääkärin, kengittäjän, hierojan yms. toimenpiteissä. Tiivistettynä: Hieman arka tamma, joka syö elekieleltään kömpelöt ja arat ihmiset aamupalaksi. Kun tutustuu ja rentoutuu ihmiseen, on kiltein ja kultaisin - ja helpoin.

Hevoset vai ponit? Miksi? 
- Hevoset, ehdottomasti. Olen aina ollut Minttu 170cm ja 150kg, joten alusta asti olen istunut järkälemäisten hevosten kyydissä, joita ei ole haitannut oliko ratsastajalle viimeinen pulla liikaa. Venta on ratsukseni suhteellisen pieni: vain 153cm säkäkorkeutta, mutta sen uhkean pyöreät muodot vievät minunkin silosäärieni pituuden siten, että olen vallan passeli sen kyytiin. Seuraavan hevosen hankkiessani haluan kyllä isomman, mutta Ventan ostoa ei kyllä edes suunniteltu millään tavalla - ei käynyt edes mielessä, että se voisi olla liian pieni minulle.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän? 
- Varmasti elämäni hevonen Murre, jonka kanssa rymysin lapsuuteni metsäretket ja koin onnellisimmat hetket. Sileällä ja tavoitteellisesti treenaten entinen vuokraruunani pv-r Spirit oli yhden kevään ajan muutaman kerran viikossa käytössäni. Ratsastin kuitenkin vielä aktiivisesti tunneilla, joten harjoittelin ruunan kanssa aina samaa kuten tunneillakin seuraavan viikon ajan... Vasta Ventan kanssa olen ruennut kehittämään harjoituksia itsenäisesti ja osaan myöskin korjata ongelmia ilman ulkopuolista apua.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä) 
- Ehdottomasti kengällinen. Vanha hevostuttavuuteni Murre pärjäsi kesäisin vallan mainiosti ilman kenkiä, sillä sen päätoiminen tehtävä oli koristuttaa pihamaata laitumella ja opettaa minulle hevosmiestaitoja. Ventan tapauksessa kengättömyys ei ole ollut edes vaihtoehto. Harkitsin kengättömyyttä Ventan sairausloman ajaksi kesällä, mutta kengittäjämme kommentti muutti mieleni: "Ehdottomasti ei. Ensiksi hevosen kavioaines heikkenee ennenkuin se vahvistuu kengittömyyden myötä. Tämä on saatu nyt niin normaaleihin mittoihin, että sitä ei kannata pilata kengättömyydellä."Jos myöskin huomaan jonkun hevosen olevan kengätön kysyn heti: "miksi?" en harrasta heppahippeilyä... :) Ventan entinen kavionkoko on ollut etukavioissa 4 (neljä) ja takana 3 (kolme) ja onpa sillä aikanaan ollut vitosetkin edessä. Tällä hetkellä taitaa mennä kolmosen kengät etusiinkin !


Klippaus: Puolesta vai vastaan? 
- Jokaisen oman harkinnan mukaan, syystä riippumatta. Jos haluaa klipata siksi, että hevonen näyttää siistiltä niin minulle asia on ok. Jos taas haluaa klipata siksi, että hevonen kuivuisi nopeammin niin asia on minulle ok. Jos taas haluaa pitää hevosen "luonnollisena" niin asia on minulle ok. Klippaaminen, apuohjienkäyttö, rotukeskustelut yms. ovat asioita, joista monilla on hyvin vahvat mielipiteet (joita vertaan seuraavaksi penikseen). On ihan kiva, että sulla on semmonen, mutta ei ole ok esitellä sitä julkisesti. 

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
- Venta tarhailee yksin. Se osaa kyllä käyttäytyä siivosti tarhakaveriaan kohtaan, eikä nahise repien loimia tai rei'ittäen tarhakaverin kylkeä. Venta ei kuitenkaan osaa käyttäytyä järkevästi tarhaan tulevia ihmisiä kohtaan, vaan tulee vastaan korvat pitkin niskaa ja hampaat irvessä. En halua, että yksikään tekee "tarvittavia kurinpalautuksia" puolestani tai että tamma saa peloteltua jotakuta niin pahasti, että tamma pääsisi niskan päälle tilanteessa. Venta kyllä pääsee turpakosketukseen sen naapuritarhassa olevan ruunan kanssa, mutta se on enemmän innostunut Ventan pehmeistä muodoista, kuin Venta siitä.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)? 
- Nyt kyllä minun kohdallani on käynyt huono munkki molemmissa. Venta ei ole mielestäni erityisen kaunis kokonaisuutena, mutta sillä on isot silmät, kaunis ja siro pää. Muuten rungoltaan se onkin aika karu voimakkaasti painuneen selkänsä kanssa, johon yhdystyvät lyhyet jalat, pitkä runko, lyhyt kaula ... Ventan värityksestä kyllä pidän, kuten ylipäätään (melkein) mustista hevosista. Yleensä ihastun ulkonäköön ja rakastun luonteeseen, niin ihmisissä kuin eläimissä. Venta on myöskin antanut minulle melkoisen kokemuskoulun, kuinka kaikki ei aina olekaan kuin tanssia ruusuilla ja amarylliksillä, joten pystyynkuollutta ja umpikilttiä hevosta en tarvitse. Arki helpon hevosen kanssa voisi olla tylsää, joten panostan jatkossa tarkemmin siihen ulkonäköön ;)

Millainen on hyvä hevosblogi?
- Kaikkea muuta kuin minun blogi, hahahha. Ensimmäisenä tulevat mieleen helppo osoite, mieleenpainuva, samaistuttava kirjoittaja, visuaalisesti hyvin toteutettu, korrekti kielenkäyttö ... En kyllä seuraa yhtäkään blogia myöskään missä kirjoittaja on teennäisen mukava, hevonen ruma (!! hyi minua) tai postauksen aina sitä samaa vanhaa toistoa kuukaudesta ja vuodesta toiseen. En arvosta videoita niin paljoa, että nostaisin ne hyvän hevosblogin kriteeriksi.
Pahin tippumisesi?
- Tapahtui vuonna 2006 kesällä leirillä, kun hyppäsin suomenhevosruuna Leiskulla, mikä ikinä sen oikea nimi olikaan. Meneillään oli estetunti ja italialainen opettaja nosti estettä kovempaa, kuin välillämme vallinnut kielimuuri kasvoi. Este alkoi keikkumaan hyvissä tuntumissa metrin hujakoilla, kun sanoin "en tuu". Vastauksena oli "Leisku can jump even higher!" niin eikun vaan pelkoa perseestä ajaamaan pois ja tolppien väliin tähtäämään. Alastulossa minä lähdin vasemmalle, kun ruunan repukka hurautti oikealle. Tulin alas kyydistä rytinällä ja mamman "kasvunvaraa on oltava!" löi niskaan poikittaissuunnassa. Keissinä oli aivotärähdys ja murtuneita niskanikamia, ruhjeita ja ennenkaikkea henkisiä kolauksia. Lisää tapauksesta ja sen jälkimainingeista voit lukea täältä.

Myös tänä syksynä menin pää edellä Ventani kyydistä estetolppaan ja maailmahan siinä musteni. Hevonen oli juossut aikoja sitten talliin omalle hoitopaikalleen seisomaan, kun havahduin kentältä melko pitkältä pätkältä. Makoilin illan sairaalan lavarilla kiisseliä syöden, mutta reissusta ei aiheutunut mustelmia kummaisempaa. Ja iso tälli päähän.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
- Vajaassa kahdessa vuodessa olen saanut melkoisen loimivaraston hankittua, sillä ostaessani Ventan 10/2012 sen mukana tuli muutamia loimia, joista suurinosa oli epäsopivia/rikki/käyttökelvottomia. Tällä hetkellä kaapista löytyy: kolme kuivatusloimea, Enkkuviltti, villaloimi, lapasuojus, ratsastusloimi, neljä sadeloimea, yksi toppaloimi, kolme tallitoppaloimea. Eli yhteensä 14kpl loimia, mutta lisää voisin haalia aina vaan. Venta tarvitsisi ulos ehkä vielä tymäkämmän talviloimen (300g fullneck), mutta ainakaan tällä hetkellä sopivaa loimea kukkarolle sopivalla hinnalla ei ole tullut vastaan.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
- Lähes poikkeuksetta 6 krt / vko. Mikäli olen aamuvuorossa töissä tai huitelen elämän tuulissa jätän tallilla käymättä kyseisenä päivänä. Tietysti 6 kertaa ei ole mitään hikitreeniä vaan sisältää yleensä yhden kevyen päivän tai vaihtoehtoisesti esteitä, pari maastopäivää ja loput sileällä työskentelyä. Olen itse melko sään kestävä ja treenaan tuulessa ja tuiskussakin. Iltaisin minua kuitenkin sylettää lähteä yhtään minnekään, joten jos pääsisin tallille vasta esimerkiksi klo 17, niin jätän treenit väliin.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
- Tavallaan uhkarohkea, tavallaan varovainen. En ota tyhmiä riskejä, mutta minulla on kova luotto varsinkin omaan tammaani, Ventaan. En usko, että se voisi pelätä mitään (tai jos pelkääkin niin minä en kysele hevosilta sellaisia, että mikä sinua pelottaa tänään) joten saatan istua tyynenviileästi kyydissä melkoisessakin rodeossa. Uskon myös sen yltävän estetreeneissä parhaaseensa - en ole koskaan joutunut jättämään tehtävää kesken, vaikka välistä esteet ovat haastavia sekä minulle että tammalle. Olen kuitenkin varovainen hevosen fysiikan kanssa: liikkuuko se jäykästi, epäpuhtaasti tai onko sillä lihasturvotusta? Silloin luon helposti pienessä mielessäni kauhuskenarioita, joista ruokin omaa pelkoani - ja noidankehä on valmis.


Haastan vain yhden henkilön, tallikaverini Heidin!
Tämän postauksen kuvat ovat muutamaa poikkeuksetta lukuunottamatta toteutettu puhelimella ja Instagramilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti