perjantai 5. huhtikuuta 2013

Tallipäivä videolla


Koska kaikki muutkin tekee aina videoita niin minä tein nyt ensimmäiseni, joten annattehan minulle armoa :)
Materiaalina oli kuvattuna yli 3h, mitä tuohon reissuun meni mutta ihmettelen miten sain sen kutistettua alle 10min pätkäksi.

Kuka huomaa missä tilanteessa Venta puree minua? 
Se louskuttaa leukojaan melko monesti, mutta yhdessä kohdassa se nappaa oikeasti kiinni. 
Jos kellään on vastaisuuden varalle antaa vinkkejä videoiden tekoon niin olen enemmän kuin kiitollinen!

42 kommenttia:

 1. Kiva video. :) Ratsastuksesta ois ollu kiva saada pätkiä jotenkin. Ja alun autopätkä oli liiiian pitkä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koitan saada ensi kerralla jonkun kuvaamaan ratsastusta :)

   Poista
 2. oli kiva:)
  - puhetta ois voinu olla myös
  - ja automatka/harjaussessiot oli liian pitkiä
  mutta mahtava ekaksi videoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Automatkaa oli aluksi kuvattuna 40min verran... ja harjasusta kahden tunnin. :D
   Minkälaista puhetta näillä videolla voisi olla?

   Poista
 3. Miksi kokoajan hysterisoit että hevosesi on ilkeä, hirviö, missä kohtaa puri. Eihän tuossakaan ollut minkäänlaista ongelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakas nyymi, etsithän myöskin minulle sen kohdan missä kerran hevoseni olevan ilkeä. En nimittäin itse usko että hevosella riittää niin paljon aivokapasiteettia, että se pystyisi ajattelemaan olevansa ilkeä. Ja hirviöhän on vain hellittelynimi, eikö?

   Venta on poikkeava monesta hevosesta sen luonteen vuoksi, mikä on vain hyvä asia ettei se videon kautta välity sinulle asti. Siinä missä muut hevoset uhkailee tekevänsä, Venta teki sen jo viisi minuuttia sitten. Se on kuitenkin fiksu eläin ja osaa käyttäytyä, mutta tilanteet missä se on vaikea on niin vaarallisia itselleni, etten edes yritä onneani.

   Toki jos sisälläsi elää pieni hevoshippiäinen (/ -kuiskaaja) saa meille tulla todistamaan ne ongelmat. :)

   Poista
  2. Tarkoitin että miksi mainostaa puremista,potkimista mitä vain ja antaa kuva että hevonen olisi täysi "kahjo" vaikkei sitä ole?Ainakin videolla heppa ei näyttänyt "tavallista hevosta" erikoisemmalle. Kiva video ja tee lisää tälläisiä. (:

   Poista
  3. Tämän kanssa se todellakin on mitä vain. Olen oppinut elämään sen faktan kanssa että tiettyihin tilanteisiin ei kannata mennä, ellei todellakin ole luodinkestävä vaikka tamman yleisilme antaisi ymmärtää että tule vain.

   Venta lukee minua kuin avointa kirjaa, mikä ongelman ydin onkin. Totta kai muutamaan otteeseen sairaslomalla hevosen potkimisten, puremisten ym. takia olleena takaraivossa on se ajatus "entä jos". Mainostanut en ole ikinä hullua hevosta, enkä tule mainostamaan koska se ei sitä ole.

   Kahjokaan se ei ole, luonteeltaan vaan haastava ja vuosien kipujen vuoksi erittäin aggressiivinen tilanteissa, missä se muistaa kivun tai alistamisen.

   Poista
 4. missä kohtaan se puri ? en nähny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain kohtaa satuloinnin ja tallista lähtemisen välillä, katsohan tarkemmin uudestaan.
   Minun reaktiosta sen huomaa selvemmin, kiinni nappaisu on toisesta kädestä.

   Poista
  2. En tiiä, mutta minun silmään näytti että suitsimistilanteessa ois napannu..?

   Poista
 5. Ole rauhassa erilainen. Mä tykkäsin videosta juuri tuollaisenaan. Ei aina tarvitse olla puhetta, mua yleensä rupeaa jopa ärsyttämään jos joku selittää videolla esim "Noniin, nyt mä oon tässä menossa tallille. Hihi, nyt mä haen hevosen tarhasta. Nyt mä harjaan sitä tämmösellä harjalla tästä kohtaa. Oho, nyt siitä lähti tosi paljon karvaa. Hih, nyt me ollaan menossa kentälle ratsastamaan." :D
  Ja musta oli tosi kiva katsoa tota automatkaa ! Tuntu jotenkin, että ois ite ollut kyydissä.

  Tais Venta purasta sua tossa noin viiden minuutin kohdalla ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Myöskin itse jätin puheosuudet pois siksi että minusta oli absurdiajatus puhua pulpattaa yksinään tallissa. :D Alkuperäisellä kuuluu tosin "odota", "vittusaatana", "älä viitsi", "sulla ei oo vaihtoehtoja nyt" :)

   Poista
 6. Hepo kyllä selvästi näyttää mielipiteensä ;) ja kyllä ainakin itse huomasin sen näykkäisyn, oli ns tuon "perus luimista" pahempi, no.. Tiedät varmasti mitä tarkoitan ja miltä näyttää hevonen joka puree, kun sellaisen kanssa touhuat! Minullakin on heppa joka "koettaa näykätä" jonkinlaisena mielenosoituksena mutta vain mielenosoituksena, ei tosissaan. Ei tykkää loimesta päällä, muttei revi sitä itseltään eikä muilta (loimittaessa kun laittaa edestä kiinni, koettaa "napata" muttei yritä lähellekään sormia oikeasti), tottakai komennan siitä mutta se taitaa olla tosissaan joko paha tapa tai mielenosoitus. Jos oikeasti joskus ruunapoika sattuu sormesta nappaamaan, niin tietää napanneensa.. Monesti myös jos on tylsistynyt eikä jaksaisi niitä 5-10min kuvaus sessioita niin silloinkin osoittaa mieltään ja koettaa "häplästä, näykätä kevyesti" käsittelijän suuntaan, muttei edelleenkään tosissaan.

  En kyllä tiedä mitä asialle/tavalle voisi tehdä. Tottakai kieltää ja torua, mutta ei se tämänkään ruunan "menoa" ole hidastunut, kertoo varmasti mielipiteensä mikäli jokin ei miellytä. :/ Mukava video ja jos automatka oli jollekin liian pitkä katsottavaksi, sen voi aina skipata. Videopostaukset on aina mukavia, oli siinä sitten puhetta tai musiikkia taustalla. "Elävä kuva" on jotenkin mukavampaa katseltavaa, tuntuu kun olisi itse paikanpäällä :) Tykkäsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TOKI voisi tehdä rajoja selvemmäksi, kumpi on pomo jne. Mitä minä saan tehdä, mitä sinä et. Voisiko olla vaikutusta asiaan, vaikka peruskunnioitus olisikin yllä? Vai mitä olet itse mieltä :)

   Poista
  2. Kiitos kommentista!

   Me ollaan Ventan kanssa harjoiteltu maasta käsin johtajuutta ja niin kauan, kuin se on minulla narussa kiinni nii no worries~. Isoimmat ongelmat tulee vastaan kun se on irti. Nykyisin se tulee tarhasta portille vastaan, eikä enää hyökkää päälle (jonka se on tehnyt useammin kuin kerran...) kun sitä menee hakemaan mikä on minusta tosi iso plussa! Karsinaan se ei vieläkään minua päästä, eikä sillä että edes yrittäisin... naamaa koristaisi varmaan hampaanjäljet ja hevosen stressitaso nousee äärilukemiin.

   Eli tavallaan ongelmat tulee, kun hevosen oma tila on uhattuna (karsina), eikä sitä sen takia voi esimerkiksi loimittaa siellä. Fyysiseen alistamiseen en halua lähteä, sillä mielestäni on epäinhimillistä räiskää, riehua ja rankaista hevosta sen käytöksestä ihmistä kohtaan - ainakaan se ei tilannetta helpottaisi yhtään.

   Eli "jos oot mun kaveri, oon mäki sun kaveri" -taktiikka on käytössä, joka on toiminut hyvin tähän asti: isoja ongelmia on jo selätetty. Ja tullaan tamman kaa juttuun pääsääntöisesti hyvin. :)

   Toiset hevoset (kuin myös varmaan tämä sinun hevosesi) on vain luonteeltaan semmosia, että ihan kaikki ei käy, ja mielipidettä asioista löytyy. Mikä on tietysti vain hyvä asia, kun kaikki eivät ole ihan pystyyn kuolleita "ihan hyvin täs pyyhkii" -hevosia.

   Poista
  3. Hmm, en kyllä osaa antaa yhtään ohjeita.. Mutta voisiko tähän sanoa että perus TAMMA? ;) oikukas mutta silti niin ihana! Ite oon myös fyysistä alistamista vastaan, turha hakkaaminen on aina pahasta (ja varsinkin tammojen kanssa, ainakin mihin minä oon törmänny. Hyvä jos saa ns normaalisti komentaa niin jo siitä voidaan vetää herne nenään, ehkä tiedät mitä meinaan.. :D)

   Ja jep, ruunanrupukka on kyllä nöyrä eikä halua pahaa yhtään kenellekään, mutta sillä on kyllä selvät mielipiteet. Ja huumorintajua enemmän ku laki sallii, pilkettä silmäkulmassa ja jos pyydetään jotain asiaa, tehdään jotain toista 'yhtä miellyttävää'/kehuttavaa (naps - kauniissa muodossa kulkeminen vastineeksi siitä, että halutaan ravia...laiskamato) tarjoilee siis omia vaihtoehtojaan mikäli semmoinen päivä sattuu, eikä MUKA tiedä mitä vaaditaan/halutaan herran tekevän ;)

   Mutta tsemiä sulle näihin ongelmiin, toivotaan että tilanne paranee ja loimituskin (ja moni muu asia) onnistuisi joku kaunis päivä karsinassa ilman kohti syöksyviä hampaita :)

   Poista
  4. Erittäin TAMMA. Vaikea ja vittumainen, mutta silti niin ihana :)

   Kiitos paljon ja tsemppiä myös sinne päin, huumorintajua ainakin tarvitaan meidän molempien tapauksissa!

   Poista
  5. Jep jep ja kiitosta vain! Jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän blogia :) Multakin löytyy blogi tuolta "nimimerkin takaa" jos haluaa käydä katselemassa. Omaksi iloksi ja päiväkirjana pidän, enkä lukijamäärää halua suureksi keräillä mutta vaikutat oikein mukavalta kaverilta niin ajattelin mainita asiasta ;)

   Poista
  6. Kiitos, minä käyn vilkuilemassa! :)

   Poista
 7. Hei, minulla on tämän postauksen perusteella aika samalainen shetlanninponi kuin tämä sinun hevosesi. Sitä on edellisillä omistajilla liikutettu kuin isoa hevosta ja kohdeltu väkivaltaisesti. Se on todella omapäinen ja perso ruualle. Sen ruokakasalle ei varsinkaan tarhassa pääse kukaan. Kaikki hevoset, kenen kanssa se on ollu samassa tarhassa, se on alistanu.
  Nyt se on ollu mulla reilu 2 vuotta ja kaikenlaisia konsteja on kokeiltu. Nyt vasta viimeisen puolen vuoden aikana tajusin, että sen kanssa on oltava äärimmäisen rauhallinen ja ovela. Puremistilanteiden ohittamiseksi kaikkein paras keino on kun ei välitä sen temppuilusta ja rauhoittelee vaan. Jos menet komentamaan, niin temppuilu vaan pahenee.

  Tän jutun pointti oli se, että moni ihminen luulee, että ilkeille hevosille täytyy vaan näyttää kuka on pomo (yleensä väkivaltaisesti). Minuakin on moni niin neuvonut. Aina se ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu. Meillä rauhallisuus maan perii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallisuus on valttikortti numero uno kaikkien hevosten kanssa. Hyvä johtaja on harvoin silmittömän väkivaltainen ja ruumiinkieleltään ristiriitainen, millaisena hevosen silmiin moni turhaan pieksäjä näyttäytyy.

   Tsemppiä sinnepäin arkeen!

   Poista
 8. Meillä käynyt tallilla Vladimir Georgiev pitämässä maastakäsittelykursseja ja ongelmahevoskursseja. Itse niillä maastakäsittelykursseilla, kun ei omassa ongelmia vaikka kova pää onkin. Sen voin sanoa, että Vlado on huippu! Ja suosittelen kaikin puolin, jos tulee tilanne, että tahtoo kokeilla uutta maastakäsittelyn opettajaa tms. Myöksin pidän Vladon tavoista toimia hevosten kanssa. Okei nyt loppu, koska muuten kehun enemmän kuin laki sallii. :D Ja nyt en tarkoita että Ventasi kanssa tarvitseisit moista (olettehan tehneet moisia juttuja jo), mutta emme mekään Matskun kanssa tarvittu, mutta paransi jo valmiiksi ihan mukavaa tilannetta, eli ei kyllä haitaksi ollut ja jo kaksi kertaa on käyty Vladon opissa. :)

  Video oli kiva! Automatka ehkä hieman pitkä, mutta muuten ihan loistojuttu. Mari on puhunut.

  VastaaPoista
 9. siis tarkoitin että automatka oli loistojuttu, vaikkakin hieman pitkä :D kuulosti omaan korvaan että automatka ei ollut loistojuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos!

   Vladon kursseilla haluaisin käydä kovin mielelläni, vaan tuntuu että hän on vaan etelän ihmeitten ilona ;) Muutaman maasta harjoittelu kerran jälkeen tamma ikäänkuin ulkoa oppi mitä siltä vaadittiin. Enkä rehellisesti sanottuna tiedä onko minusta narunpyörittäjäksi... Nuttura on ollut aina liian tiukalla ;)

   Poista
  2. Keräätte sieltä vaan sopivan porukan niin eiköhän ne tule :D ja majoitatte sopivaan paikkaan :) Täälläkin aina yöpyvät kartanon asunnoiksi ja juhlatilaksi remontoidussa meijerissä tallin pihassa. Ekan päivän tunnit on illemmasta ja seuraavat aika aamusta.

   Poista
  3. Hah, aika kallis reissu olisi tulossa. :D Mutta ehkä joskus!

   Poista
 10. Olipas hauska nähdä Ventan oikein kaunis perusnegatiivinen ilme tarhasta haettaessa :D Mutta kyllähän tuo selvästi käyttäytyy jo paljon mukavemmin kuin silloin, kun se oli täällä Oulussa :) Terkkuja tammalle!

  T. Laura Järvelä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä välitän terveiset, jos on käyntiä meilläpäin niin tervetuloa moikkaamaan! :)

   Poista
 11. En jaksanut katsoa koko videota, sori - mutta omaan silmään pisti ainakin tuo, miten satulaa laittaessa Venta "hyökkää" (jossain 3:26), jolloin itse astut puoli askelta taaksepäin, eli palkitset sen huonosta käytöksestä. Luultavasti ihan vahingossa, mutta tulipahan mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä itse edes huomannut ennenkuin katsoin tarkemmin - hups.
   En kuitenkaan tarkoituksella kiitä, siirryin vain jotta saisin satulan paremmin. Jatkossa pitänee kiinnittää enemmän huomiota.

   Poista
 12. Muutama kohta jäi vähän mietityttämään. Jos Venta ei päästä sinua karsinaan niin miten saat sen karsinasta kiinni? Miten tallinpitäjä pärjää sen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työvuoroni ovat usein sellaiset, että minun on mahdollista käydä vain päivällä kun hevoset ovat tarhailemassa. Tietysti ratsastaminen nipistää aikaa pois tarha-ajasta, mutta mikäli se on ainut mahdollisuus liikuttaa hevonen päivässä niin se on otettava. Viime viikon aikana pääsin kuitenkin hyvin mm. laittamaan loimea karsinaan, vaikka vastaanotto ekalla kerralla olikin melkoinen... :) Joten varmasti saisin tamman sieltä ulos, kun menisin rintarottingilla sisään a hevosen kanssa sieltä ulos. Oma kuolevaisuuteni on kuitenkin erittäin pinnalla, joten en halua itseäni rikkoa.

   Tallinpitäjä pärjää Ventan kanssa mainiosti, ainakaan en ole toispuoleista kuullut. Ja toisaalta, mikä eläin puree ruokkivaa kättä? Venta tunnisti minut talvella todella epämiellyttäviin asioihin kipeän selkänsä vuoksi, jonka takia se oli minulle vaikea ja vaarallinen. Muille taas kiltti ja vain hieman arvaamaton.

   Poista
 13. Harvinaisen tuttuja piirteitä vieläkin tammassa, kun ajattelee aikaa, jolloin sitä itse hoidin Ponipihalla. Samallalailla hampaat napsuu ja muutenkin :) Kyyneleet silmiin tuli, kun seilaili neidin kuvia ja aivan jäätävä ikävä tammaa. Todellakin sellainen eläin, joka opettaa ihan hemmetin paljon. Onko haitaksi, jos tallennan joitain kuvia koneelle ja tulostelen seinälle? : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vanha koira uusia temppuja opi ;)
   Voit ilman muuta tulostaa kuvia yksityiseen käyttön, sillä niitä ei enää tekijänoikeus suojaa yksityisessä käytössä. :)

   Poista
  2. Ei näköjään ei : D Ei teillä Ouluun päin sattuisi olemaan asiaa missään vaiheessa kesää? :P Sulla taisi myös mun meseosoite olla ellen ihan väärin muista? Ventan entinen hoitaja siis olen : )

   Poista
  3. Muistankin sinut. :) Meseä en enää aktiivisesti (lue: ollenkaan) käytä, joten sähköpostilla aaveennet@gmail.com tavoittaa nopeiten / fb:stä löytyy paljon kuvia ja juttuja Ventasta mitä ei täällä ole (olen omalla nimelläni). Vielä en osaa kauden kisasuunnitelmista sanoa, minnekä kaikki suuntautuvat, mutta mahdollisuuksien mukaan käydään pohjoisessakin. :)

   Poista
 14. Lisäilin sut fb:ssä kaveriksi, niin saa sielläkin turista tammasta tai muusta : )

  VastaaPoista