sunnuntai 8. helmikuuta 2015

"Olisit ees harjannu hevoses"


Ootuksen tumma läikkä pepun päällä jaksaa herättää ihmetystä. Kun viime viikolla sain kommentin: "onko tuo ihan oikeasti eri väristä karvaa" alkoi naurattaa. Ei, se on likaläikkä jonka systemaattisesti jätän siihen joka päivä. Jep. Jätän harjaamatta sen kohdan päivittäin. Tai sitten en.

Hevosen luomi on samallalailla eri väristä karvaa oleva alue, kuten siima selän päällä tai seepraraidat tietyillä hevosroduilla jaloissa. Minun hevosellani tuota eriväristä länttiä kutsutaan tummaksi luomeksi ja se on siunaantunut oikean kankun päälle sydämen, salaman tai afrikan muotoiseksi. Jokainen näkee siinä eri asian, joten sitä voisi käyttää jo psykologin musteläikkänä diagnooseja saamaan. Minä näen afrikan, mutten tiedä mitä se kertoo minusta. Hevosen luomi ei ole muodostunut kuten ihmisen, eli siinä ei ole solumuutoksia - eikä näin ollen ole vaarallinen eläimelle.Koulutuomari oli sanonut tutulle sihteerilleni ensimmäisissä Ootuksen koulukilpailuissa: "olisi edes harjannut hevosensa". Kommentti oli aika loukkaava minulle, sillä olin kuurannut ruunani korvista hännäntyveen asti millin tarkkuudella. Läikkä on jo pysyy, vaikka ruuna onkin jo pesty useampaan kertaan. Kesällä hieman vaaleampana, talvella melkoisen tummana. Sitä voisi puolestani tulla tutkimaan jokainen asiaa ihmettelevä, kuinka se todella on eri väristä karvaa.

Yleensä hevosten tummat luomet ovat isompia, kuin Ootuksen. Olen nähnyt hevosurani aikana noin kymmenellä hevosella luomen, jotka ovat huomattavasti massiivisempia kuin Ootuksen pieni ja viaton kauneusmerkki. Esimerkiksi tällä kouluhevosella on toiselta puolelta miltei kokonaan kaula luomen peittämä laskeutuen etujalkaan. Tällä ravihevosella tumma läiskä on myöskin todella massiivinen peittäen kaulan. 

25 kommenttia:

 1. Heh, kyllä mäkin ekoilla kerroilla katoin että missä ihmeessä toi sun hevoses on pyöriny ku tommosen likalaikun saanu takapuoleensa :D Meillä kun neiti Lehmän vakio on saada mustien laikkujen lisäksi inhottavia pissakakka laikkuja - juuri valkoisiin kohtiin!

  Taitaa vaan sen takia juuri herättää huomiota kun herra Ootus on niin vaalea ja sitten yhtäkkiä tuollainen tumma läiskä takapuolessa - juuri siinä mihin ne likaläikät yleensä yön aikana tulevat.. Minun mielestä se on ihana ja ennen kaikkea persoonallinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootus aina tuhrii nekkunsa yön aikana - eli toisin sanottuna ruuna retkottaa nukkua rennon leveästi koko karsina-alallaan... :D

   Omansa kyllä tästä läikästä tunnistaa, ei tule monella vastaan!

   Poista
 2. Kirjoitin itse tuon kommentin tuosta läikästä ja vähän ikävästi sitä on täällä ruodittu. Omistan kimon hevosen ja todellakin vaikka kuinka kiillotan sitä niin aina tuollaisia läikkiä (isoja tai pieniä) ei saa pois enkä pese hevosta talvella muuta kuin tärkeisiin tapahtumiin. Tietysti siksi ihmettelin tuota läiskää enkä ole edes koskaan kuullut hevosten luomista, joten siksi kysyin. Nyt tuntuu pahalta, että uteliaisuuttani kysyin kuin kommenttiani on nyt alettu ruotimaan. Oletinhan, että et ole harjannut hevostasi. Siis missähän kohtaa näin sanoin? Tottakai oletan, että harjaat hevosen mutta kuten sanoin, kimon omistajana tiedän että kaikkia läikkiä ei saa pois vaikka kuinka yrittäisi. Taisi jäädä vikaksi kommentiksi, huonon mielen vain sain vaikka tieto hevosten luomista kasvoi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas oli "ruodittu".. Ehkä kannattaa sulkea koko netti jos tuosta mielensä pahoittaa.

   Poista
  2. Minusta myös tämän anonyymin kommenteihin vastattiin melko ikävään sävyyn, kun hän kuitenkin avoimesti kertoi ihmetelleensä alkuun länttiä, kunnes tajusi sen olevan ja pysyvän siinä.

   Poista
  3. Ei tässä ensimmäistä anoa oli ruodittu mitenkään ikävästi. Tietysti allekirjoittaneella alkaa vähän vastaukset loppumaan, kun useaan kertaan joku ihmettelee että "miksi siinä on likaa". Ei siinä ole. Myöskään sinä et ole olettanut, etten hevostani harjaisi, vaan tuo koulutuomari. :)

   Poista
 3. Minäkin luulin, että on jotain likaa. En tietenkään ajatellut, ettet harjaisi hevostasi luulin vain, että ei lähde harjaamalla ja talvella vaikea pestäkkään. Varmaan säännöllisesti blogiasi lukevat ovat arvanneet, että ei ole likaa, mutta minäkin löysin blogin vasta vähän aikaa sitten.

  Paha mieli tuli toisen anon puolesta jo silloin, kun luin itse kommentin toisesta postauksesta. Ajattelin, että tuskin kysyi halveksivasti vaan ihmetteli niin kuin minäkin. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, kun ne asiallisesti esittää.

  No joka tapauksessa, minäkin opin nyt uutta ja jatkan ehdottomasti blogisi seuraamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti tämmöinen harvinaisempi erikoisuus varmasti herättää "mikä tuo on" -ihmettelyjä. Kuitenkin läikkä näkyy jo selkeästi bannerikuvissa ja varmaan etusivullakin olevissa postauksissa useammassa - ellei jopa kaikissa.

   Mukavaa, että viihdyt blogissani :)

   Poista
 4. Minunkin hevosella on luomi takakankussa, monet sitä ihmetelleet ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet eläinlääkäritkin hipeltävät tummia karvoja kiinnostuneena, ilmeisen harvinaista siis. :)

   Poista
 5. Luomi tekee Ootuksesta kivan persoonallisen näköisen :)

  VastaaPoista
 6. Itse arvasin heti ekoja kuvia katsoessani, että kyseessä ei suinkaan ole likainen karva :) Toisaalta olen harrastepohjalta pyöritellyt hevosten värejä ja geenejä tolkuttoman paljon, ja ajattelin lähinnä, että voi kuinka kiinnostavaa! :D Tuo luomi kuulostaa hassulta nimitykseltä, mutta en ole toisaalta juuri perehtynyt suomenkielisiin termeihin.

  Oma rautiaallani on sekä siima että muutama kauneuspilkku, englanniksi näitä kutsutaan nimellä bend-or spots. Isältään perinyt suomalaisittain sanotusti nokigeenin :) Meillä ne on tosin niin pieniä, että ei niihin juuri ole muut tainneet kiinnittää huomiota. Ootuksella tuo on juuri somasti tuossa pepun päällä näkösällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin juuri tuosta nokigeenistä, mikä taas puolestaa minulle (genetiikka ja värit... eivät koskaan olleet mieliaiheeni koulussa eikä vapaalla) oli aivan uusi juttu. Mitä nyt lueskelin, niin voikoilla erityisen yleinen ja Oodelillahan on tämmöiset (ilmeisen tyypilliset?) tummat sukkahousut talvikarvassa, jolloin karvaan sekoittuu paljon harmahtavaa. Kesäkuosissaan ei niinkään näy.

   Poista
 7. Minun rautiaallani on myös luomi, tosin pienempi vain kämmenen kokoinen. Juuri satulahuovan taakse jää ja näyttää likapläntiltä. Ei lähde, vaikka kuinka hinkkaa :P lisäksi vielä valkoisia plänttejä ja karvaa ympäri kroppaa, lisäämässä epäilyksiä siitä, että olisi p.skaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen yrittänyt kuurata, mutta taitaa olla samaa tavaraa, kuin tatuoinnit minun ihollani. Eli irti lähtee veitsellä veistelemällä tai tervalla peittämällä... :)

   Poista
 8. Omalla ruunivoikolla tammallani on "luomi" kaulassa, sään vieressä ja takapuolen päällä. Samalla tavalla kuin sinunkin hevosellasi. Meidän kohdalla se on nokigeeni joka sotkee normaalin pohjavärin tummalla värillä. Olisikohan tässä samasta asiasta kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootuksella ei ole tuota nokigeenin tyypillistä etupään tummuutta, vaan sillä on lähinnä harmaat sukkahousut talvikarvassaan. Tiedä sitten, hyvinkin mahdollista että olisi nokigeeniä :) Pikaisella selailulla kukaan täyssiskoista ei ole luomia perinyt, eikä kummallakaan vanhemmista näyttäisi olevan erityisen tummia kohtia.

   Poista
  2. Ei minunkaan tammani vanhemmilla ole nokigeeniin viittaavaa tummuutta eikä myöskään sen varsoilla näytä olevan. Varmaan voi hyppiä sukupolven yli?

   Poista
 9. Siis oikeesti minttu, mikset voi harjata hevostas koskaan :D?

  VastaaPoista
 10. Nyt on pakko kommentoida, että myös minä luulin länttiä ensin liaksi. Näin on vissiin luullut aluksi aika monikin, eli se on suht yleistä, enkä käsitä miksi se on ihmettelemisen aihe ettei kaikki heti tajua? En ole koskaan tämmöiseen ennen törmännyt. Nyt olen. Oppia ikä kaikki :D
  Mainitsen myös, etten silti luullut, ettet pitäisi hevosestasi hyvää huolta, tiedän ettei kaikki lika vaan lähde pois noin vaan. Kun olin seurannut blogiasi hetken aikaa, aloin miettimään että hetkinen, läntti taitaakin kuulua asiaan :D

  Sinulla on kyllä tosi mahtava blogi ja päivität ihanan usein :)
  Kaikkea hyvää sinulle ja Ootukselle!

  VastaaPoista
 11. Ootuksen luomi ei mua ole kovasti hätkäyttänyt. Luomi on hieno!

  Tiedän yhden hevosen, jolla on kaulassa kuoppa. Se on tullut lihasrevähdyksestä. Kuoppa sai minut ekalla kerralla kysymään "mistä tuo reikä on tullut".

  VastaaPoista
 12. Ootuksen luomi ei mua ole kovasti hätkäyttänyt. Luomi on hieno!

  Tiedän yhden hevosen, jolla on kaulassa kuoppa. Se on tullut lihasrevähdyksestä. Kuoppa sai minut ekalla kerralla kysymään "mistä tuo reikä on tullut".

  VastaaPoista
 13. Minunkin lapsuuden hoitoponilla löytyi luomi kankusta :D väriltään oli voikko ja lialtahan se näytti. Myöskin tullut monia muita voikkoja hevosia vastaan joilta näitä luomia löytyy, muun värisillä hevosilla itse en koskaan näitä nähnyt. Voiko olla sattumaa vai onko yleisempää tällä värillä?

  VastaaPoista