torstai 5. helmikuuta 2015

Kissanpoika sairastaa


Ootuksen lisäksi nelijalkaisena perheeseeni kuuluu Tahvo -kissa. Tahvo, joka tuli naapurista suklaalevyllä ostettuna kotiini ollessani pikkutyttö. Minä olin silloin 5-vuotias, Tahvo vasta syntynyt villi ja räväkkä kollipoika. Tänä keväänä minulle tulee mittariin 22 vuotta, kun Tahvo kääntyy muutamaa kuukautta myöhemmin 17-vuotiaaksi. Silti jokainen aamu ja ilta minua tervehtimässä, kainaloon yöksi käpertymässä. Vanha Herra.

Maine coonin ja paikallisen mahtikollin risteytyksenä Tahvolle on siunaantunut kokoa ja näköä. Se oli nuorena kulmakunnan kovin kingi, saapastellessaan ylväänä paikalle. Nuorempana leikeissään railakas ja villi kissa ei vaikuttanut siltä, että vanhemmiten siitä tulisi sylissä viihtyvä ja uunin lämmössä nukkuva sisäkissa. Vuodet ovat tehneet tehtävänsä - joko dementoineet muuten niin suuren saalistajan tai saaneet sen ymmärtämään ruokkivan käden tärkeyden. 

Tahvossa on viehättävää alkukantaisuuden voimaa. Se näyttää keskitassua purkkiruualle ja kissoille valmistetulle maidolle. Se haluaa oikeaa maitoa, mitä se on pennusta asti toistuvasti juonut. Se ei halua teollisesti tuotettua ruokaa, vaan mieluiten se tappaisi itse omat eväänsä syöden ne verta valuvina. Minua viehättää kissojen saalistusvietti, sillä se tekee niistä raakoja tappavia eläimiä, jotka kuitenkin kehräten vaappuvat viereen nukkumaan. Sisäkissan ja teollisuusruokiin tottuneista kisuista puuttuu tietynlainen viehätys. Nehän ovat kuin pehmoleluja.


Täytyy kuitenkin myöntää, että viimeinen vuosi on todistanut, että Tahvokin alkaa vanheta. Se ei enää yhtä ketterästi loikkaa ikkunalaudalle pyytämään sisälle pääsyä tai tuo enää metsästämiään pikkujyrsijöitä näytille. Kuulo hävisi syksyllä, samoin toinen yläkulmahammas. Viimeisimpänä tuli vingahteleva hengitys: kuului kun ilmavirta meni nenänläpi keuhkoihin. Keuhkot itsessään olivat hiljaiset, mutta hengitys kuuluvaa.

Eläinlääkäri hetken kuunneltuaan totesi, että diagnoosi on huono. Syöpä tai astman tuhoamat keuhkot, täytyy lopettaa heti. Minä (joka vältän kärsimyksen pidentämistä eläimen elonkaarella) sanoin napakasti "EI TODELLAKAAN!". Ei ennenkuin on tutkittu, ei ennenkuin on diagnoosi. Mututuntumalta en antaisi viedä parasta kaveriani. Röntgenkuvat paljastuivat puhtaiksi, joten diagnoosiksi varmistui ylähengitysteitten infektio. Flunssa, joka olisi parannettavissa. Viiden päivän jälkeen, jotka olivat täysin kissanehdoilla menneet oli kontrollikäynnin aika. Olin jo kotona huomannut, että lääke on tehonnut, sillä kissan yleisvointi kasvoi silmissä ja oireet helpottivat. Kontrollissa se todettiin miltein oireettomaksi, mutta kuuri syötäisiin loppuun.

Potilaalle piti totta kai lääkärissä käynnin jälkeen hakea niin hyvää herkkua, että se ei malttaisi olla syömättä kuurin heikentämän ruokahalun vuoksi. Ykkösherkkuna tulevat verinen hirvenliha, vasta ongittu kala, jäniksen sisäelimet ja no... ylipäätään kaikki raakaruoka. Paikallisen kaupan lihatiskinmyyjä sai kuitenkin vain kohotella kulmiaan, kun ostin vasta jauhettua paistijauhelihaa. "Paljonko laitetaan?" "Ei paljoa, kissalle tulee". Omassa ostoskorissa oli itselleni hankittua jämäpaloista jauhettua nauta-sikaa viimeisellä päiväyksellä. Tahvolle kelpaa vain ja ainoastaan paras.

Tahvo on kova luu murrettavaksi, vaikka se onkin jo luopunut nuoruudenpäiviensä suuresta reviiristä ja loputtomalta tuntuvasta tapporiehastaan. Alunperin se toimi hiirikissana, nykyään se vietää eläkepäiviä sohvalla kehräten ihmisen ystävänä.

24 kommenttia:

 1. Oi ihana Tahvo, kivasti kirjoitettu teksti! :) Kaikkea hyvää Tahvon eläkepäiville!

  VastaaPoista
 2. Paljonko tahvo painaa? :-D itselläkin oli ennen iso kollikissa joka painoi n. 6kg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahvo painaa n. 5kg, mikä tekee siitä kuin varjon entisen elämänsä painoluvuista. Viisi vuotta sitten Tahvo saattoi painaa talvella yli 10kg.

   Poista
  2. Ihania kuvia ja todella kaunis kissa <3 Meillä on melkein samannäköinen Irvi, puhdas maatiainen tosin. Painoa tällä hetkellä 9,8kg. Tälle jäävät toiseksi jopa puhtaat norjalaiset metsäkissani, joista suurin heilauttaa/kierittää digitaalivaa'an lukemia 7,7kg'n kohdalla ja pienin 5,5kg. Keskikokoiset veljekset sitten ovat molemmat 6,8kg mursuja <3

   Poista
  3. Hurjia vonkaleita sulla. :) Norjikset on hauskoja ilmestyksiä, siskoni kissa lienee risteytys siitä ja maatiaisesta.

   Poista
 3. Voih mikä ihana kissa ja liikuttava teksti. Upea vanha herrasmies!

  VastaaPoista
 4. Voi kisuraukka! Toivottavasti sillä on vielä monta elinvuotta edessä. Meiltäkin löytyy yksi Tahvo-kissa, joka tosin on tyttö :D Mutta ei nimi mie...naista pahenna. ;)

  VastaaPoista
 5. Ihana teksti ja ihania kuvia! Haha, niin tiedän tuon kun omalle lemmikille kelpaa (tai siis kelpasi) vain paras... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - omille lemmikeille (tai ehkä ihan vähän myöskin omistajille) kelpaa vain se paras aina.

   Poista
 6. Vastaatko ed. Postauksen kommenttiini?:)

  VastaaPoista
 7. Ihana Tahvo, jaksamisia teille molemmille! Meidän Teuska eli vajaa 19vuotiaaksi, mutta jälkeen päin olen sitä mieltä, että ehkä olisi aiemmin jo kuulunut antaa mennä paremmille metsästysmaille. Vaikka luonnetta ja virkeyttä riitti loppuun saakka, rupesi kroppa antamaan periksi aikaisemmin.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän Tahvossakin on selviä vanhenemisen merkkejä, ei se mielestäni ole liian vanha elämään. Niin kauan, kun nämä sylilemmikit jaksavat olla virkeitä ja miltei ruumiin voimiissaan, on niiden tehtävä sohvanlämmittäjänä täytetty :)

   Poista
 8. Tsempit Tahvon flunssalle - on hän komea kissa! :)

  VastaaPoista
 9. Suloinen ja hauskannäköinen kissa, pikaista paranemista Tahvolle! Oma maine coonini lopetettiin joulukuun alussa 17-vuotiaana. Paras kaverini oli hänkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ikävä kuulla suru-uutisia, tsemppejä!

   Poista
 10. Tahvossa mahtaa olla asennetta, cool kolli! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahvossa on asennetta ja kokoa sopivissa mittasuhteissa. Tämä kisu ei jätä ketään kylmäksi. :)

   Poista