torstai 4. kesäkuuta 2015

Hyvän hengen talliympäristö


Tallilla käyminen on minulle henkilökohtaisesti tärkein asia päivittäin. Jo pelkkä hevosten näkeminen kotitallillaan rytmittää päivääni ja antaa minulle positiivista energiaa selviytyä loppupäivästä. Ootuksen vapaapäivänä olen kotona haahuileva ihmisparka, joka ei tiedä mitä tekisi. Talli merkitsee minulle enemmän, kuin moni voisi ajatella. Viihdyn tallilla, koska hevoseni asuu siellä.

Yhteiset pelisäännöt luovat turvallisuutta ihmisille ja eläimille: tavaroita ei jätetä lojumaan kulkuväylille, hevosia ei taluteta liian läheltä toisiaan, talli menee kiinni illalla tiettyyn kellonaikaan... Voin luottaa kaikkiin tallilla kävijöihin, että he kunnioittavat hevosia ja käyttäytyvät hevosystävällisesti ja rauhallisesti kaikkien kohdalla. Narusta ei remmota tai hevoselle huudeta, jos se tekee äkkinäisiä liikkeitä. Turvalliseen talliympäristöön kuuluu kuitenkin tilanteisiin puuttuminen: jos joku jahtaa hevosia tarhassa huutaen ilman minkäänlaista tarkoitusperää, on mielestäni oikein puuttua tilanteeseen. Tai jos joku on sitonut hevosen kuolaimistaan kiinni käytävälle. Vahinko ei tule kello kaulassa: juoksutettava hevonen voi vauhkoontuessaan potkaista ja kuolaimistaan kiinni oleva säikähtää ja repiä suunsa pilalle. Ihmisten turvallisuus menee kaiken edelle, myös tallissa.


Pienellä maalaistallilla ja suurella ratsastuskeskuksella toimin aina samoin: moikkaan tuttuja ja tuntemattomia, en ylenkatso ketään ja tarjoudun auttamaan. Kaikki eivät tule tallille juttelemaan muille, mutta itse höpöttelen paljon niitä näitä kuulumisia hoitamisen ohessa. Jos joku haluaa vetäytyä tilanteesta, en kuitenkaan kulje hänen perässään selostamassa toissapäiväistä lounastani. Yritän pitää mieleni kurissa myös siitä, että tarjoudun auttamaan, mutta autan vasta kun apuani halutaan ;) itse en henkilökohtaisesti pidä siitä, että iholleni tuppaudutaan besserwisseröimään, mutta toisaalta taidan olla itse samanlainen... Hah, niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Ihmiset ovat erilaisia, eikä kaikista tarvitse aina pitää. Kaikkien kanssa on kuitenkin tultava toimeen ja oltava yhtälailla kohtelias ja ystävällinen kuin parhaalle ystävälleenkin. Tallilla kuitenkin kaikki ovat yhteisen asian äärellä: rakkaudesta hevosiin.


Vielä ehdit mukaan Blogitallin & Sevanon järjestämään viikon blogihaasteeseen, missä palkintona on hevosaiheisia laseja. 
Klikkaa tästä osallistumisohjeisiin ja kirjoita oma postauksesi aiheesta!

5 kommenttia:

 1. Mulle tallin hyvä ilmapiiri on ihan älyttömän tärkeää. Tulen tallille viettämään aikaa rakkaan hevoseni kanssa ja harrastamaan. Usein talli on minulle kuin toinen koti. Parhaat (tai melkein ainoat) ystävätkin on tuttuja talleilta. Talli on mulle tärkeä sosiaalistumispaikka vaikka silloin tällöin nautinkin olla ihan vaan kahdestaan hevosen kanssa.

  Hyvä ilmapiiri syntyy siitä, ettei ketään tai kenenkään hevosta ylenkatsota. Tervehditään ja huomioidaan muita. Etuilu esim. Pesarijonossa ei oo kivaa. Ja ennen kaikkea hevosia on kohdeltava hyvin. Siinä kariutuu tallin hyvä henki ja tallikaveruus jos hevosta kohdellaan väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot kyllä ihan oikeassa! Hah, toivottavasti oon ollu hyvä tallikamu. :D

   Poista
 2. Olen kerran pitänyt hevostani tallissa jossa eräs ratsuihminen arvosteli kovalla kädellä ratsastustani, hevostani (ex-ravuri koulutuksessa), ja hevoseni kyvykkyyttä. Kyllä ahdisti mennä tallille, kun tiesi saavansa jälleen kuulla, miten hevostani vertailtiin jatkuvasti tallin muihin, ratsukoulutettuihin- ja rotuisiin hevosiin. Itse halusin vain kaikessa rauhassa harrastaa ja nauttia rakkaasta hevosesta. Onneksi vaihdoimme tallia. Kyllä ilmapiirillä on valtava merkitys.

  VastaaPoista