maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kesäparatiisi


Kesällä kotitallimme muuttuu kesäparatiisiksi. On monta hehtaaria hyvää laidunmaata, järvinäköala ja seesteinen tunnelma. Aukea tila mahdollistaa tuulen vireen, jotta pahimmat öttiäiset pysyvät metsän suojissa. Ootus on laiduntanut muiden mukana nyt miltei viikon, jopa yötä päivää. Pitkä talvi on nyt selätetty, ja on aika nauttia kesästä. 

Keltainen on ollut treenissä kovin väsyneen tuntuinen, taitaa laidunmaha ja parissakymmenessä huitelevat lämpötilat vaikuttaa ruunan virkeyteen. Treenit meillä pysyvät koko kesän ennallaan, jopa hieman nostetaan treenimäärää. Tällä hetkellä Ootus liikkuu hikeen viisi kertaa viikossa, sillä on yksi vapaa ja yksi kevyt päivä. Hikitreeneistä kaksi on muita raskaampia, jolloin työskennellään hyvällä temmolla koko kroppaa käyttäen. Ootus varmaan nauttisi täysin vapaasta laidunlomasta, mutta meidän tallin laitumella hevosista tulee muodottomia muumeja joutilaina ;) Onneksi on aika säästelevästi syövä ruuna, joka myös spurttailee pellolla päivittäin omaksi ilokseen. Ja treenit, jotta satulavyötä ei tarvitse vaihtaa ensimmäisen viikon jälkeen pidempään. Kesällä on kuitenkin kiva antaa myös hevoselle totaalivapaita, ja keskittyä itsekin kesän rientoihin.paksuponi yritti ottaa skabat Ootuksen kanssa

Voittaja oli yhdessä askeleessa selvillä ;)

Ootuksen valkea turpa on kuitenkin palanut jo huolestuttavan näköisesti muutaman päivän jälkeen. Olen päivittäin vetänyt paksun kerroksen Helosan SOL voidetta vaaleanpunaisille kohdille, mutta aurinko on antanut osumaa Åken nenulle. Olen pohtinut erilaisia vaihtoehtoja turvan suojaamiseksi ja tällä hetkellä parhaimmalta vaikuttaisi headshakingiin tarkoitettu turpaverkko. Onko kellään lukijoista kokemusta verkon käytöstä laiduntamiseen tai muista hyönteishupuista, jotka ulottuvat turpaan asti uv-suojalla?Kesä hemmottelee hevosvalokuvaajaa aivan eri tavalla kuin virkaveljensä talvi.

13 kommenttia:

 1. Kannattaa harkita, että ainakin loppukesästä ottaa hevosta sisälle, jos se vaikuttaa väsyneeltä. Koska Ootus voi teidän laumassa olla se, joka pitää öisin vahtia eikä siten saa nukuttua niin hyvin kuin muut. Voi tosin johtua ihan muistakin asioista, mutta tuo tuli mieleen. Kannattaa seurailla tilannetta että miltä alkaa vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä muutaman ikävän sattumuksen takia Ootus on ollut omalla alueella, mutta turpakosketuksissa muihin. Onneksi ovat porukassa pitäneet vahtia, eikä aita ole haitannut. Harmittaa kovasti ruunan puolesta ja tämä on ollut kyllä täysin vastointahtoani... Sisälle muuttaminen tulee taas syksyllä kuvioon, kun vuokratallissa ei kaikkiin asioihin pysty vaikuttamaan. Kuten laumaporukkoihin. Yksin ollessaan tallissa hevonen stressaisi varmasti myös. :) Tietysti kurjalla kelillä koko poppoo tulee yöksi sisälle, mutta silloin onkin seuraa tallin katon alla.

   Kiitos kuitenkin vinkistä! :)

   Poista
  2. Niin, siis ei tietenkään yksin sisälle voikaan ottaa! Ja onhan se hankala, jos ei omaa tallia ole yms. niin ei kaikkea pysty määrittelemäänkään. Tuli vain mieleen, omalleni nimittäin käy niin ettei oikein saa nukutuksi ja siksi on välillä kaverinsa kanssa öitä tallissa, kun vaikuttaa kovin väsyneeltä (tosin yleensä vasta loppuksesästä) :)

   Poista
 2. Hööksin testivoittaja viime kesältä suojaa turvan, korvat ja silmät. Meillä turpa palaa tosi herkästi ja tämä hattu oli ensimmäinen joka ei hiertänyt ja pysyi päässä! Ja turpa ei palanut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa suosittelen, eli Everglade Equi-Guardia! :)
   Suojaa hyvin ötököiltä ja pysyy paikallaan. Istuu hyvin jopa meidän trakehner -ruunalle, jolla on rodunomaisesti leveä otsa ja pitkät korvat.

   Poista
 3. Mulla on headshakerilla aina huppu ulkona, loppusyksystä ja keskitalvella ei, mutta noin muuten. Hyvin pysyy päässä (laitan riimun alle) eikä haittaa syömistä mitenkään. Sen verran kannattaa sovittaa, ettei turpaosa ole ihan mahdottoman pitkä ja tule kamalasti turvan yli, koska sitä sitten laahataan maassa ja se on just sen näköinenkin sen jälkeen, ja likaantuu jolloin juomavesiä saa sitten vaihdella kun mutaista turpahuppua uitellaan saavissa.

  Tuossa tilanteessa voisi tietysti sopia sellainen pelkän turvan yli tuleva, missä tapauksessa suosittelen versiota, jossa on neljä vahvaa tarraa. (Ja niiden tarrojen huolellista kiinnittämistä :D) Hippodomessa on ainakin myynnissä monenlaisia uv-suojattuja huppuja ja kohtuulliset postikulut.

  VastaaPoista
 4. Headshaking turpaverkko on hyvä. Meillä käytössä kylläkin vain ratsastaessa, mutta uskon että yhtä hyvä laitumellakin. :) sekun suojaa hyvin myös ötököitten nenään lentelyltä ja pysyy hyvin paikalla! :)

  VastaaPoista
 5. Täällä on ainakin yhdellä tallin ruunalla jokin verkko turvan päällä kesät, olisiko sitten tuo Headshakingverkko. Ei ole käsittääkseni palanut turpa lainkaan tämän avulla eikä haittaa hevosen tekemisiä mitenkään :)

  VastaaPoista
 6. Juuri äsken lueskelin Facebookista, että runsaalla D-vitamiinin syöttämisellä olisi joku saanut turvan palamisen loppumaan kokonaan.

  VastaaPoista
 7. Hevosenhoitajana työskennellessäni huomasin, että Helosan SOLin voi heittää romukoppaan ja tilalle suoraan kunnon kertoimilla olevaa aurinkorasvaa reippaalla kerroksella. Ainoastaan sillä tallin punakuonot saatiin takaisin normaalin näköisiksi. :) t. Enni

  VastaaPoista
 8. Helosan Sol on mielestäni melko hyödytön, 50 kertoiminen hajustamaton aurinkorasva on hyvä, ja myös sinkkivoidetta ehdin viime vuonna loppukesästä kokeilla ja se tuntui toimivan hyvin, tekee paksun valkoisen kerroksen jonka läpi aurinko ei polta. Turpaverkko on toiminut kyllä hyvin mutta ei riitä jos hevosen koko turpa on väritön, silloin tarvii myös rasvaa niihin osiin mitä verkko ei peitä :)

  VastaaPoista
 9. Lisään vielä äskeiseen että Ootuksen turvan valkea merkki näyttää sellaiselta jonka verkko varmaan riittäisi hyvin suojaamaan, aina helpompaa jos ei tarvi rasvailla, sen kun joutuu tekemään aika usein kun turpaa on kiva hinkata jalkoihin/maahan tai uittaa vesikipossa :D

  VastaaPoista
 10. Acon lasten aurinkorasva! Ja after sun! Niillä pysyi ruunan reppanan turpavärkki kuosissa koko kesän ja samoin pysyi tamman reppanan värkki viime kesän kuosissa. :)

  VastaaPoista