lauantai 26. huhtikuuta 2014

21.4. Seuraeste, Kajaani

Raskas työ vaatii veronsa. Kun olen iltaisin (tai siis yöllä kahden aikaan) kammennut kotiin, olen aina yrittänyt kirjoittaa teille kuluneesta viikosta. Joka kerta olen nukahtanut alle kymmenessä minuutissa tietokone sylissäni vain herätäkseni seuraavana aamuna ennen Ventan pieraisua juoksemaan taas rinkiä ympäri kotikyliäni. Tänään on ensimmäinen vapaapäiväni yli viikkoon ja juostun ringin ajallinen pituus oli "vain" 11h. Ilman lepohetkiä, ruokaa tai hengähtämistä. En silti valita, hyvä päivä! Varsinkin kun olen kerennyt näin pitkälle kertomaan teille mitä tapahtui toisena pääsiäispäivänä. 

Näin kuvauskauden alkaessa sormet syyhyää ja mieli on korkealla, kun lähitallilla edes hevoset seisoo tarhoissaan. PAKKO PÄÄSTÄ KUVAAMAAN! Ihan mitä tahansa pihan krookuksista naapurin kissaan ja kotitallin asukkaisiin. Satoja kuvia, muutamissa minuuteissa. Näillä ajatuksilla kumosin maneesikuvauskieltoni, jonka olen itse asettanut itselleni ja suuntasin heti aamusta kohti Kajaanin Hevosharrastekeskusta, tarkoituksenani kuvata pari seuraesteluokkaa ennen iltavuoroon menemistä kotikaupungissani. 

erikoisen värinen suomenhevonen, ruunipäistärikkö tamma Taika-Vappu
sella italiano tamma, Filodendro della Loggia
saksalainen ratsuhevostamma Daines Styn
sekarotuinen ruuna Takametsän Amore
Kajaanissa vallitsi kaunis sää ja auringonpaiste kajastui maneesin tuoden paljon valoa. Lisäksi vaaleat hevoset (kimot, vaaleanrautiaat, kirjavat...) tekivät kuvaamisesta helppoa. Kunnes... se paljon palvottu aurinko meni pilviin. Ongelmissa oltiin: ISO-arvoa ei voi nostaa pilviin asti, sillä se tuo kuviin mukanansa paljon kohinaa. Suljinaikaa ei voi laskea mahdottomasti, koska silloin kohde jäisi häiritsevän epätarkaksi liian helposti. Aukkoa ei voi ruuvata maksimiinsa, sillä syväterävyysalue laskee niin pieneksi, että kuvista tulee käytännössä kaikista epätarkkoja. Niin epätarkkoja, ettei niitä Lightroomissakaan pelasteta. No, en kuitenkaan ottanut takkiini niin paljon, että olisin alustanut muistikorttini kaikessa hiljaisuudessa ja kieltänyt koskaan käymästäkään paikalla.

latvian puoliveritamma Baroka
eestin urheiluhevostamma Pithy
rotu tuntematon, ruuna Tell Me

latvian sporthorse ruuna Krokoss
Kauden aluksi huomaan aina hyppääväni hevosen mukana ratsukon ylittäessä esteitä. Myöskin liipaisinsormi on aika hidas (välillä turhankin herkkä tosin) ja tarkkenus osuu kohdilleen vasta ratsukon laskeutuessa hyppykaarellaan...

Aina ei voi voittaa, maneesikuvauskielto astui jälleen voimaan ja harjoitus tekee mestarin!
Huomenna mennään taas Nikonin kanssa harjoittelemaan ;)

12 kommenttia:

 1. Hyviä kuviahan nuo ovat! Mitkä säädöt sulla oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ehkä ne siinä omissakin silmissä hyviksi muuttuu jonakin päivänä... :)
   Pääsääntöisesti kuvasin asetuksilla ISO640, f3.2 ja suljinaika 1/200

   Poista
 2. Eihän nämä oo yhtään pahoja maneesikuviksi! Ja mä teen muuten tota samaa hyppimistä hevosen mukana (edelleenkin, joskus jopa keskellä kuvauskautta), varsinkin jos radalla on joku tuttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin käy niin, että kun lähtövuorossa on joku tuttu (josta on pyydetty kuvia, jonka kyydissä kisoihin on tultu ja kenen lompakolla kisapäivän ruuat on maksettu) multa leviää pakka ihan täysin ja sompailen kuin vasta-alkaja rajaten ratsastajalta pään pois ja hyppykuvaan tulevat vain hevosen takajalat. Mikälie noissa tutuissa, kai se on se jännitys toisen puolesta :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä löytyy. Kuvat julkaistaan http://aaveen.net galleriassa mahdollisimman pian. Kuvia voi kysyä etukäteen sähköpostilla minttu@aaveen.net, luethan ensin pääsivulta infon?

   Poista
 4. saako niitä kuvia siis laittaa ollenkaan blogiin jos ei maksa mitään?

  VastaaPoista
 5. Pakko kommentoida, että jos tuon sella italianon jalkoväliä katsoo, niin taitaa olla ruuna kyseessä.. :)

  VastaaPoista
 6. Hienoja kuvia olet ottanut! Tuo erikoisen värinen suokkitamma Taika- Vappu on kyllä hurmaava tapaus! Se asuu samalla tallilla missä oma hevosenikin asuu ( Vuokatin Ratsastuskoululla). Se on kyllä ihana heppa! Samalla tallilla asuu myös Baroka ja Daines Styn sekä Takametsän Amore. Mukavia hevosia kaikkia ja kiva löytää näin onnistuineta kuvia tutuista hepoista täällä sinun blogissasi! :) Sinun blogiasi on kyllä aina niin mukava lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen tamma on kyllä jäänyt mieleen erikoisuudellaan. Ensimmäisellä kerralla taisin sitä jopa erheellisesti luulla jonkin muun rotuiseksi, kuin suomenhevoseksi.

   Kiitos kivasta kommentista ja toivottavasti viihdyt blogissani!

   Poista