sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

4.4.2014 Kuopio

Hupsista, kaksi viikkoa on kulunut kuin siivillä! Olen ollut kiireinen nainen ja paljon on kerinnyt tapahtua niin Ventan elämässä, kuin omassanikin. Pitänee raottaa verhoa kulissien taakse piakkoin lifestyle-henkisellä postauksella - päätähtenä on totta kai oma tammani Venta.

suomenhevosruuna Aaprahami
suomenhevosori Jollex
lämminveritamma Forsberg
Perjantaina lähdin extempore Kuopion raveihin kuvaamaan. Alkuperäisenä suunnitelmani oli nukkua tulevaa yövuoroa varten, mutta kaunis kevätaurinko herätti tämän postauksen allekirjoittaneen heppakuvaajan talvihorroksestaan. Toisena oli oma lehmä ojassa, sillä tammani Venta on tarvinnut jo pitkään vakaamman kuolaimen nivelkolmipalan tilalle ja päätin ostaa raviradan varikkoalueella sijainneesta kaupasta sille varsinivelen kokeiluun.

Olin paikalla tapojeni mukaan hyvissä ajoin, jotta kerkeisin kuvata heti alusta asti lämmitteleviä valjakoita. Raveissa itse lähdössä otetut kuvat ovat hyvinkin lajiominaisia ja näyttävät sen hetkiset tilanteet, kuinka voitosta kamppaillaan viimeisille metreille asti. Kuitenkin lämmittelystä tulee parhaimmat kuvat, sillä valjakot ajavat usein hyvin erillään toisistaan.

lämminveritamma Lady Milana
lämminveriori M.T. Justawinner
suomenhevostamma Poken Piirto
Alkuravit sujuivat vallan iloisesti kameran suljinta räpsytellessä. Olen kunnostautunut kuvaamaan manuaaliasetuksilla paremman puoliksoni paheksuessani laiskuuttani oiken namiskoiden löytämiseksi... Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja mieli oli korkealla, sillä kuvajälki miellytti itseäni pitkän talven jälkeen. Kuitenkin kellon kulkiessa eteenpäin alkoi taivaalla loistanut aurinko painua mailleen, jolloin kuviin muodostuivat pitkät (ja tummat) varjot, sekä laskevan auringon erittäin punasävyiset valonsäteet.

Yritin aikani etsiä sopivaa kuvakulmaa, jossa olisin voinut jatkaa kuvaamista mutta lopulta päätin parhaimmaksi vaihtoehdoksi lähteä kotimatkalle pienen kuvasaldon kera. En uskalla ihan näin alkukaudesta lannistaa heti motivaatiotani joka helposti häviää "kun mikään ei koskaan onnistu" -tilanteissa. Ikävä kyllä kotona huomasin että pienestä kuvasaldostani suurinosa oli epätarkkoja minun kikkaillessa manuaaliasetuksilla vähän väärin.... Ensi kerralla sitten!

Ei uskoisi ihan heti samalla kalustolla kuvatuksi kuin ylemmät... lämminveriruuna Hello Fabio
lämminveriruuna Buster Lee
Ventan tallikamu, suomenhevostamma Kikapo
lämminveriori E.V. Bonu
suomenhevosori Viäräne, joka näyttää tässä kuvassa ihan vieräleukaiselta savolaiselta... :D

-- Kysy Kuopion kuvia sähköpostilla minttu@aaveen.net 
Katso Kuopion kuvia tästä linkistä. --
PS. Viimeiset hetket ja päivät kysyä kysymyspostauksessa!

13 kommenttia:

 1. Olisi kiva saada myös ekstrana mitä putkea/putkia olet käyttänyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko että yleisesti kertoisin kuvauskalustostani, vai jokaisessa postauksessa mainitsisin käyttämäni rungon + objektiivin? :)

   Poista
  2. minusta ainakin olisi kiva jos mainitsisit joka postauksessa
   t. eri ano

   Poista
  3. Pitää yrittää muistaa merkitä! Ennen julkaisin joka postauksessa, mutta koska kuvauskalusto oli aina sama koin sen turhauttavaksi kirjoittaa joka postaukseen.

   Poista
 2. Lisäksi olisi kiva tietää, millä asetuksilla kuvaat. Kun sanot kuvaavasi manuaalilla, mitä se tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän muistaa jatkossa merkitä selkeästi valokuvauksesta kertoviin (kisakuvat yms.) postauksiin. Koristekuviin / vanhoihin kuviin en koe tarpeelliseksi merkitä asetuksia ja kalustoa, sillä ne voivat olla hyvinkin kauan sitten kuvattuja. :)

   Poista
 3. eka ano (canonisti ano) täällä moi ;) sekä että! mulla pitäs hankkia toinen putki (mielellään edullinen) mutta mitä oot tykänny käyttää raveissa sekä ratsastuskisoissa kuvatessa? (toki riippuu tilanteesta mutta esim tämän postauksen kuvissa). 70-300 on varmaan turhan zoomikas? hitto kun ei pääse missään kokeilemaan käytännössä niin hankaloittaa päätöstä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta-laatusuhteeltaan edullinen lasitötterö joka minullakin on käytössä on Sigman 70-200mm/f2.8, jota voin kyllä suositella. Harvoin on jäänyt "zoomista" kiinni kuvaaminen, mutta objektiivi on kuitenkin laadukas ja toimiva hintaluokassaan.

   Minulta löytyy kyllä 70-300mm/f4.5-5.6 kaapista, mutta en ole koskaan huonompaa lelua nähnytkään... Kuvasin objektiivilla vuoden, ennenkuin sen tarkennusvirheet räjähti silmille ja toimintakyky hidastui. Nyt se on lähinnä koristeena laukussa mukana, mutten ole sitä vuosiin sieltä kaivanut käyttööni.

   Poista
  2. ahaa! kiitos kun jaoit kokemuksiasi, mitä valivoimaisempi niin aina parempi.. turhaa kait sitä on syytää satasia huonoon optiikkaan, kun satasella parilla saa paremman millä voi oikeesti kuvata ja saa hyviä otoksia :) tuo 70-200 onkin sitten ollut toinen mitä oon funtsinu, mutta mahdollisesti käytettynä (esim rajalasta) jos vaan sattuis vähän käytetty ja ehjä kohalle.. hitto, miksei raha kasva puussa?! (viitaten viimeisimpään postaukseesi ;))

   Poista
  3. Näinhän se menee, valovoimalla tekee enemmän kuin isolla polttovälillä, joten sinuna säästäisin ne hassut pari sataa kerralla kunnolliseen obiskaan. Kannattaa katsella tarjouksia ja tsekata myös digikamera.net (foorumi -> myytävät), sillä sieltä löytyy usein vähän käytettyjä, siistejä ja edukkaita kuvausvälineitä yksityishenkilöiltä (eli tinkiminen on mahdollista ;)).

   Poista
 4. näinpä! kiitos vinkistä ja linkistä ;) pitää katsella näitä vähän käytettyjä tai jos sattuis tarjouksessa olemaan joku mukava putki!
  mukavaa kevättä ja kuvaus ilmoja!

  VastaaPoista
 5. Voi ei piti vielä palata kysymään toisen harrastajan mielipidettä! Käänsin suomalaiset kaupat ja Ebayn ympäri, ensin mietin että ostaisin objektiivin joko uutena tai käytettynä ebayn ihmeellisestä maailmasta mutta toisaalta se hieman arveluttaa.. Nyt sitten löysin tarjouksesta suomenmaalta Tamronin 18-200mm f/3.5-6.3 putkelon canonille (vaikea löytää edullisesti.. miksen hommannut nikonin runkoa?) niin ajattelin tulla kysäsemään jos sulla sattuis olemaan saman tapasesta putkesta kokemusta? valovoima on ihan perus niin tällähän nyt saattaisi tulla ihan perushyviä kuvia. saattaa kyllä tulla itku, kun ei ole kuvanvakainta, ainakaan mun ymmärtääkseni tässä mallissa. (onko tamronilla ylipäätään IS :lla varustettuja putkia? koska ite en oo ainakaan törmännyt, tai huomannut että yhdessäkään putkessa lukis tuota IS vai onko se merkitty jollain eri lyhenteellä.. :D) auta vauhkoontunutta, ihan kamala putkikuume!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en noista Tamroneista ole kuullut muuta kuin huonoa... Kuvanvakaita en ole objektiiveissa tarvinnut (eikä sitä oikeastaan tarvitsisikaan kuin hämärässä, johon taas ko. linssin valovoima ei riitä), sillä parhaiten kuvia vakaa kameran tukeminen aitaan, kuvaajaan itseensä, maahan... Ja harjoitus tuo myös vakaan käden!

   Poista