perjantai 10. lokakuuta 2014

Maaliin asti

Lauantaina Ootuksen kotimökin lähellä järjestettiin Koljonvirran Ratsastajat ry:n seuraesteratsastuskilpailut. Kuulun itsekin "koveeärrään", joten oli sanomattakin selvää, että osallistumme Ootuksen kanssa näihin karkeloihin. Kuopion pihalle kieltämisestä oli aikaa viikko ja ennen Koljonvirtaa saatiin yksi hyppykerta alle. Esteet kotikentällä menivät varsin mainiosti ja rohkeasti, mitä nyt itse siellä säädin välissä mukamas hevosta helpottaen... :)

Ootuksen syövä lankku maassa...


Verryttelyssä Ootus kyttäsi kuollakseen paikallisen osuuspankin lankkua, joka oli maassa pitkällään. Vasta muutama viikko sitten treeneissä niin hienosti ylittynyt lankku oli pieniä keltaisia torinhevosia syövänä maassa maaten, niin järkyttävä Åken mielestä, että sille piti töristä. Kokoajan. Ja kaula kaarella alavinkkeliin tuijottaen suihkia ohi. Onneksi tällä kertaa olimme ajoissa verryttelyssä, joten minulle jäi aikaa voittaa tahtojen taisto ruunani kanssa osuuspankin lankusta ja keretä hyppäämään muiden seassa. Kilpailuihin osallistui paljon tuntiratsastajia ja verryttelytilanteesta muuttui nopeasti ratsastuskoulutuntimainen: yksi hyppää ohjatusti, kun muut kävelevät uraa pitkin jonossa. Kun sinne väliin sitten tulee suihkimaan tämmösen oman klopotin kanssa ei hyppyvuoroa tahdo oikein löytyä. Tai uraa millä laukata.

Radalle lähtiessä mietin, että mihinkä soppaan sitä on taas pitäny lusikka työntää. Pelotti. Reidet vapisi ja suuta kuivasi. Kun sain oman vuoroni kävelin ensin katsomon ohi, jolloin Ootus tuijotti katsomoa ja sen ihmisiä kuin lehmä uutta aitaa: "ikkään en oo tommosta nähny, apua...". Minua alkoi jännittää vielä enemmän ja nuolin kuivia huuliani kuin heikkopäinen. Tuomarinpilli vihelsi ja oli aika lähteä liikkeelle. Muut lähtivät luokkakorkeus 60cm asianmukaisesti laukaten, kun myö Ootuksen kanssa humpattiin kevyessä ravissa ykkösellä. Ja stopattiin. Silloin kun tajusin, että taas tämä ruuna muuten stoppas esteelle valkea raivo kasvoi sisälläni: "saatana, nyt yli, nyt loppu pelleily". Puristettua hyytelöllä olevilla jaloillani muutaman kerran ruuna leiskautti ykkösen paikaltaan ja pääsimme itse suoritukseen. 

Ykkösesteen roiskaisu
"Esteratsastus on tosi rentouttavaa" .............Koko rata meni aina seuraavaa estettä miettiessä ja koko radalla taisin ratsastaa kokonaiselle yhdelle esteelle oikealla taidollani. Kolmoselle ratsastin kaikki nappiin, mutta muille esteille tuli vaan ajeltua. Että ärsyttää näin jälkeenpäin, että miksi minä nyt vaan estettä päin ratsastelin. En edes ratsastanut vaan ratsastelin. Kuitenkin lopputuloksena oli, että päästiin yhdellä puomille perusradan maaliin asti. Hienoin O!

Mukavan kisapäivän tunnun pilasi kuitenkin trailerialueen tilanne, jossa nuori tyttö oli yksin suitsimattoman hevosen kanssa jatkuvasti sitä läpsien. Hevonen vaikutti stressaantuneelta, mutta itse ajattelin että kukin tyylillään... Kunnes hevonen lastaustilanteessa katkaisi riimunnarunsa ja sinkoutui vapaallejalalle. Ja mitä teki hevosen käsittelijä? Huusi perään että vittu ala mennä, en ois tahtonutkaan. Kesti ainakin minuutti lähteä ison tien läheisyydessä olevan irtohevosen perään. Kun tämä haki hevosensa kiinni ja samanmoinen rempominen alkoi, en voinut olla puuttumatta tilanteeseen. Kerroin, että kilpailualueella hevonen tulee suitsittaessa myös lastatessa, kuinka hevonen stressaa enemmän, kun sitä vain läpsitään ja hän tarvitsee aikuisen valvomaan toimintaansa. Ehkä viesti meni perille, ehkä ei. Vanhemmilta vastuuton teko jättää nuori yksin hevosen kanssa.


Lopputuloksena oli siis 20/22 luokassa 60cm. Viimeksi Kuopiossa hevosta jännitti valtavasti ja nyt "kotiyleisön" edessä minä menin aivan lukkoon. Ehkä ensi kerralla molemmat pysymme rentoina. Tavoitteena oli päästä maaliin asti ja se kyllä suoritettiin! Ensi kerralla tavoitteena on päästä toisen vaiheen maaliin asti ;) Mukana olivat Heidi ja Annika, kiitos henkisestä tuesta, avusta ja materiaaleista!

 

6 kommenttia:

 1. Voi että mä sitten tykkään Ootuksesta! Se on just sellanen hevonen joka miellyttää mun silmää ihan joka suunnasta :) Myynti-ilmoitusta jo silloin ihailin, mutta eipä vielä silloin ollut tarvetta uudelle hevoselle.

  Kyllä teillä alkaa vielä kisoissakin sujumaan, kun saatte kokemusta alle :) Eikä tuokaan rata ollut mitenkään huono, jännittynyt vain. Oon ihan varma että pääsette pitkälle yhdessä.

  Huhhuh, tuo nuori tyttö hevosensa kanssa... Aika ikävältä kuulostaa :( En kyllä ymmärrä sitä lainkaan, että yksin lähdetään hevosen kanssa liikenteeseen, jos sen kanssa ei tule toimeen. Hyvä että huomautit tytölle!

  Ps. Laitoin mun blogin julkiseksi. Jos haluat seurata Albertin touhuja muuallakin kuin Instagramissa niin osoite on http://friisilainen.blogspot.com :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tainnut nähdäkään ikinä Ootuksen myynti-ilmoitusta... tai en ainakana muista sitä. :D
   Tällä tytöllähän oli siis vanhemmat (tai ainakin huoltajaikäiset ihmiset) mukanaan, mutteivat he olleet tilannepaikalla tai auttamassa. Näin tyttöä yksinään tai toisen vielä pienemmän ihmisen kanssa... :(

   Toivottavasti meidän elosta tulee tapahtumarikas ja hyvä - kuin myös sinun ja mustan orhisi kanssa :)

   Poista
 2. Kyllä välillä ihmetyttää ihmisten kisakäytös, niin aikuisten kuin lapsien.
  Kerran olin kisahoitajana kaverini hevosella. Minulla oli hetken luppoaikaa, joten seurailin kouluverkkaa. Siellä sitten oli laiska hevonen joka liikkui todella tahmeasti. Tyttö ratsasti äitinsä luo ja rupesi itkien raivoamaan äidillensä, että hänen poninsa oli aivan tyhmä ja hänelle pitäisi heti etsiä uusi hevonen. Äiti sitten lastansa tyynnytteli, että hän on kaikkein parhain ratsastaja koko luokassaan ja että he olivat ostaneet aivan väärän ponin. Äiti vielä sanoi, että ponille pitää näyttää kuka pomottaa. Tyttö murjotti vihaisesti selässä kun äiti haki trailerista pitkän raipan ja istutti sen lapsensa käteen. Itseäni rupesi kuvottamaan, kun lapsi rupesi ihan täysillä ja turhaan joka askeleella läimimään hevostaan. Verkkailijat katsoivat aivan kauhuissaan, mutta eihän kukaan raaskinut mitään sanoa. Itse piti mennä äidilleja tyttärelle sanomaan, että tuollaista ratsastusta ei hyväksytä missään ja että tuo oli hevosta kohtaan väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset, joskus näkee semmosta räiskettä ja räimimistä hevosia kohtaan että ei voi kuin ihmetellä. Kerrankin todistin kun naapurikylän kimoa ruunaa pieksettiin trailerin kyytiin kolmattakymmenettä minuuttia. Aivan varmasti auttaa, että tilanteessa hermostuu itse ja alkaa kiljua hevoselle, joka jo muutenkin kokee tilanteen epämiellyttävänä... :)

   Jos kilpailuissa edes kehtaa piestä hevostaan niin mitähän käytös on sitten kotona.
   Kun taito loppuu niin väkivalta alkaa. :(

   Poista
 3. Hyvä vain että puutuit asiaan! Puutu jatkossakin, jos tilanne siltä näyttää. Ootuksen kanssa kuitenkin mahtavaa että selvitit radan loppuun:) Kannattaa vaikka vähän murahtaa/korahtaa Ootukselle ennen estettä, niin että se saa varmuuden että nyt kuski on oikeasti menossa. Ettei tuo jää tavaksi, vaikka tottakai itsekkin nuoren hevosen omaavana tiedän että Ootuskin jännittää näin alussa varmasti, mutta itse ajatuksella ''vaikka väkisin ja väärinpäin'' koska esteet ovat kuitenkin niin pieniä niin nuista selviää vähän omallakin tyylillä;) Ja kun Ootus hyppää vaikka huonostakin paikasta niin kehu äänellä. Tai siis en tiedä kehutko, koska videossa ei tainnut olla ääniä. Mutta lisää ratoja alle vaan, siitä se lähtee! Kaikkea hyvää teille, odotan innolla seuraavia kisoja! Vaikutat muuten oikein hyvältä ja huolelliselta hevosen omistajalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää puuttua. Aiemmin en ole kehdannut tai viitsinyt mennä väliin. Monesti tilanteet ovat olleet sellaisia, että saisin varmaan itse turpasaunan lantalan takana, kun ihmiset hevosen kanssa ovat niin tuohtuneita. Jatkossa puutun jokaiseen asiaan, joka on hevosta kohtaan väärin. Ehkä minun siloiset poskeni sen kestävät ;)

   O:n kanssa mentiinkin tämmönen mamisluokka juurikin sen takia, että "vaikka sitten hevosta kantamalla". Onneksi ei tarvinnut ruunaa reppuselkään asti heittää. Kehuin kyllä kovasti ruunaa radalla, mutta otin videolta äänet pois kun taustalla käytiin kovin vilkasta keskustelua siitä, mitä Ventalle on käynyt.

   Kiitos kovasti tunnustuksestasi minulle, se merkitsee minulle paljon! :)

   Poista