keskiviikko 13. elokuuta 2014

Uusia kuvioita

Kuinka moni vanhemmista lukijoista muistaa Ventan kanssa ongelmia olleen ennen kaikkea juoksuttamisessa? Tamma uhkaili tulla päälle ja suoritti vain niitä "kivoja juttuja" liinan päälle. Tästä voi verestää muistiaan. Perinteisin juoksuttamiskeino oli päästää tamma irti kentälle ja huudella aidan takaa ohjeita... Repertuaarini juoksuttamisvälineisiin on kehno: ainoastaan juoksutusliina, josta lukko on mennyt rikki. Jokainen varmaan ymmärtää, etten tulisieluisen PikkuMustani luonteen huomioon ottaen hamstrannut kovinkaan paljoa juoksuttamisvälineisiin.

Tänään lainailtiin Ootuksen kanssa Heidin juoksutusvehkeitä (tämän postauksen kuvat on myöskin ottanut Heidi), jotta saataisiin ruuna liinan jatkeeksi. Ratsastaessa kulmakiveksi on muodostunut eteen-alas venyttäminen, joten yritin joustochamponeilla saada ruunaa liikkumaan pyöreänä alas- ja eteenpäin. 

Vaikka eteen-alas venyttäminen jäi vielä hieman hakeutumaan olin niin positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin ruuna toimi liinan jatkeena. Ääniavuilla ruuna teki siirtymiä askellajien välillä, hidasti ja kiihdytti tahtia. Korvat eteenpäin hörössä tai kuuliaisesti sivulle korvanpäät osottaen ruuna työskenteli positiivisella mielellä.

Tuntui uskomattomalta, kun hevonen nöyrästi noudattaa pieniä käskyjä (paitsi laukkainnostuksesta hidastaminen raville oli vähän... hitaamman oloista reagointia). Olen tottunut siihen, että juoksuttaessa apuohjia käytetään siksi, että mahdollinen tappoyritys pysyy kurissa ja juoksutuspiiska on kädessä lähinnä itsesuojeluvälineenä. Liinan jatkeena pyöriminen on hyvä ja tehokas liikuntamuoto monipuoliseen viikko-ohjelmaan, mutta väärin toteutettuna tuo enemmän haittaa kuin hyötyä. Juoksuttamiseen innostuneena taidan hankkia uuden juoksutusliinan ja tuoda nykyiselle hevoselleni juoksuttamisen säännölliseksi osaksi arkea. 

6 kommenttia:

 1. Että tuo Ruuna on kaunis :) Onnea teidän tulevalle taipaleelle!

  VastaaPoista
 2. Hommaa samalla juoksutukseen tarkoitettua pesoa juttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään ei laiteta _ikinä_ kuolaimeen kiinni, joko kuolainrenkaan läpi toiselle puolen kuolaimeen tai kuolaimen kautta niskaan ja siitä kuolaimeen, säästyt paljon jos jomman kumman teet. Riittää kuin joku pikku mörkö joskus jostain tulee ja hevosesi säikähtää ja suu piloilla:/

   Poista
  2. Ensimmäinen ano: pessoa kyllä on kovasti kiinnostavan oloinen apuohja, jonka käyttöä pitää kyllä hieman opiskella näyttöpäätteeltä ja kuivaharjoitella, ennenkuin alan ruunalla soveltamaan :)

   Poista
  3. Toinen ano: olet oikeassa. En kuitenkaan usko, että jaksaisin amatsooni naisen voimilla pidellä ruunaa, jos se lähtee, joten melko hento tuntuma sinne suunpieleen loppupeleissä on. Jos hevonen pääsisi irti ja sotkeutuisi liinasta jonnekin, olisi se melkoisen huonoa tuuria.

   Sama - tai oikeastaan jopa pahempi - tilanne on ratsastajan tippuessa, jolloin ohjat voivat sotkeentua ties mihin ja ovat yhteydessä hevosen suuhun.

   Poista