maanantai 12. tammikuuta 2015

Tuleva kuvauskausi 2015

Näin vuoden vaihteessa ruetaan suunnitelemaan hyvissä ajoin tulevaa vuotta. Siinä missä muut hevosystäväni katselevat kilpailukalenteria sillä silmällä, että mihinkä tänä vuonna osallistutaan, katson sitä hieman eri tavoin. Mihinkä mennään Ootuksen kanssa ja mihinkä mennään kameran kanssa.

 

aaveen.net -valokuvaussivustoni täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja haluan juhlistaa sitä osoittamalla entistä enemmän aktiivisuutta hevosvalokuvaajana, sillä muutama viimeinen vuosi on mennyt hieman rokuliksi. Tietotaito on minulla kehittynyt, mutta ajankäyttömahdollisuudet pienentyneet. Viikonloppuihin painottuva työelämä ja oma hevonen imevät paljon ajastani, varsinkin kun vapaita viikonloppuja ei tarvitse työehtosopimuksenkaan mukaan antaa kuin muutama hassu. Hevosmaailma taas elää viikonloppuisin, kun olisi kilpailuita ja valmennuksia naapurikunnat pullollaan.

Alustavaa kalenteria on suunniteltuna oikealla olevan kuvauskalenteri -linkin taakse, jossa näkyy että aika monta ponikestiä olisi tällekin vuodelle suunnitteilla. Tietenkin kalenteri elää kokoajan, sillä ravit kaatosateessa tai hallikisat maailmankaikkeuden pimeimmässä maneesissa eivät innosta minua niin paljoa, että jaksaisin lähteä paikan päälle. Kalenteri onkin lähinnä muistilistana itselleni, että mitä kaikkea olisi milloinkin tarjolla. Osa kilpailuista onkin ylhäällä vain siksi, että niihin mennään Keltuaisen kanssa, mutta niistä sitten lisää myöhemmin.

 Oman kilpailusuorituksen ja valokuvaamisen onnistun yhdistämään lyhyissä pätkissä. Mikäli hevonen on päiväkarsinassa, voin hyvin kuvata muutamia päivän luokkia. Tai sitten jättää hevosen kotiin. Toisaalta olisi harmi, sillä tällä kaudella minulla olisi käytössäni vihdoinkin hevonen, jonka kanssa kilpaileminen on vain omasta asenteesta ja kukkarosta kiinni.

Tänä vuonna uskollinen sotanorsuni, Nikon D90, tulenee tiensä päähän. Suljin kolisee ja jumittaa, joten toivon todella ettei koko kuvauskausi jäisi pelkäksi haaveeksi. Uuteen runkoon investointi on mielessä, mutta hintaluokan pyöriessä miltei parin tonnin luokassa olen alkanut empiä ostopäätöksessäni. Jospa vanha Nikon vielä kestäisi vuoden - tai jopa pari.


 

Kuvauskauden must-see-and-take-fotos kilpailut lienevät vanhoja tuttuja: oman kotiseuran 3-tason kilpailut molemmissa lajeissa, orien kantakirjatilaisuus naapurikunnassa ja (toivottavasti vielä tänä vuonna tulevan kotikaupungin) Kuopion kilpailut eri lajeissa. Mieleni halajaisi myös uusille apajille käymään ja kokemaan, minkälaista olisi kuvata milläkin seudulla. Vermon, oripäivien tai Turun Maljan kaltaiset kamerarysät eivät ole koskaan inspiroineet minua. Etsinnässä olisikin siis idyllisellä taustamiljööllä varustettu kilpailu-/tapahtumapaikka, jossa ei tule esiintymisalueen ylle häiritseviä varjoja puista tai vastavaloa aurinkoisena päivänä. Jos tiedät tämmöisen paikan, vinkkaa ihmeessä!

Tämän vuoden kuvauskausi korkataan kuitenkin tulevana perjantaina Sorsasalon raveissa. Sitä ennen pitää kuitenkin kaikki edellisen vuoden kuvat saada julkaistua galleriaan. Uusista gallerioista tieto päivitetään ensimmäisen aaveen.netin facebookkiin, joten nyt on hyvä hetki käydä tykkäämässä!

28 kommenttia:

 1. Lappeenrannan nelipäiväiset kansalliset koulukisat! Siellä on vain jb-kuvaus, joka ei aina kerkeä kuvaamaan kaikkia neljää rataa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ei kyllä tosiaan ainakaan varjot tulisi häiritsemään. :D
   Osaatko kertoa valonsuunnasta & mahdollisuuksista liikkua ratojen lähellä?

   Poista
  2. Valosta ei hajuakaan, siellä taivaallahan se aurinko mollottaa :P varjoja aiheuttaa lähinnä ne harvat nousevat/laskeutuvat lentokoneet :D Mutta ratojen viereen pääsee helposti ja pääsee lähelle, eli sikäli hyvä paikka kuvaamiseen.

   Poista
  3. Viime vuonna olen itse noita amatöörikuvailemassa, ei tosiaan ainakaan puut varjoja luoneet! :D Ratojen vierelle pääsi aika hyvin kuvaamaan, oikeastaan melkein jokapuolelta. Näissä postauksissa on jotain kuvia, jos haluat katsoa noita valonsuuntia tms:

   http://tolttiajapukkilaukkaa.blogspot.fi/2014/07/kuvia-kansallisista-ja-vanha-video.html
   http://merikanblogipennygirl.blogspot.fi/2014/08/kuvaajana-kisoissa-toiveita.html

   Poista
  4. Kiitos vastauksista! Pitänee kyllä harkita pääsisinkö tänä vuonna paikalle kuvaamaan. Välimatka on kyllä melkoinen, mutta toisaalta se on ehkä hyvien kuvien arvoinen :)

   Poista
 2. Kyllä se nikoni vielä kestää! Ainakin toivotaan näin... Ja ainahan voi hätätapauksessa ostaa halvalla jonkun käytetyn, joka toivottavasti toimii parit seuraavat vuodet ja säästellä siihen parempaan runkoon? Jos ei ihan kokonaan ilman kameraa siis halua olla, nopeamminhan ne rahat kasaan saisi kun ei vain ostaisi mitään.

  Ja jos hyviä valoja ja idyllisiä taustoja kaipaa niin Turun suunnalle ei ehkä ihan heti kannata suunnistaa. ainakaan noille isoille kentille. Itse en ainakaan ole vielä löytänyt kivaa paikkaa (paitsi kemiö jumping tapahtuma pari vuotta sitten, kun ne olivat oikeasti kemiössä), aina saa repiä hiukset päästä joko vasta- tai sivuvalon takia, tai jos ei niitten niin mahdottoman huonojen taustojen takia. Sen takia itsekkin sitä kauemmas lähtöä mietin, tosin kukkaro ei välttämättä sitä kestä.. Turun maljassa vastavalot (voisi olla myötä myös, mutta yleensä esteet niin että vastavalolla mennään), metsämäessä vastavalo tai todella ruma tausta, samoin kotimäellä vaikeat valot, ylikylässä vastavalo tai ruma tausta sopivalla valolla, raisiossa kivat valot muttei niin kivat taustat, valitse sitten siitä :DD Nää paikat siis mun lähellä, muitakin varmaan olisi. Mutta jos tännepäin joskus saavut niin hiukkaa ihmeessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaapissa muutamia vanhoja runkoja (Nikon D200 ja Nikon D70s), jotka ehkä olisivat ne hätävararungot. Näiden molempien tekniikka ei enää nykypäivänä riitä minulle, joten haaveissa olisi pistää heti kerralla vähän parempi.

   Nyt oli kyllä niin loistokas mainospuhe Turun alueesta, etten ehkä ihan heti viitsi tulla.... :D Nykäisen kuitenkin hihasta jos toisin käy.

   Poista
  2. Joo mä oon kato hyvä pitämään näitä mainospuheita, mut kato tänne kannattaa tulla jos haluaa haastetta! Mut yhden hyvän paikan muistin sittenkin, Liedossa on yks kiva paikka et sinne sitten vaan :D

   Poista
 3. Kangasalan kenttäkisojen maastot näyttää ainakin kuvista tosi kivoille: http://jouhi.kuvat.fi/kuvat/2010/Kangasala_21-08-2010/ Mirella on käyny tuolla vissii useampana vuonna kuvaamassa niin siltä kannattaa varmaan kysellä ihan oikeita kokemuksia :D Pohjanmaalle ei kannata lähteä kyllä kivojen taustojen takia, mutta Tuurin estekansallisissa voi kesällä nähä Vesa Keskisen ;D Kävin kesällä Niinisalossa, siellä kyllä hienot taustat kouluradalla (hiekkapohjainen kangasmetsikkö) ja hyvin pääsi liikkumaan radan viertä. Esterata nurmipohjalla, taustalla näkyy kasarmi. Maastoja en päässyt testaamaan.

  Ookko vaihtamassa suoraan täyskennoseen kun 2 tonnin budjetilla liikkeellä (vai odottelekko kans d7100/d300s päivitystä)? D7000 hinnaks on nyt vissiin vakiintunut 799e, niistä mistä vielä saa. Ja voin kyllä suositella runkoa, nyt kun oon saanu 70-200mm ja sen tarkennukset kohtaamaan, upea parivaljakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin ainakin suositella D7100 (+ 70-200 f2.8 -yhdistelmää), en kadu ostostani! Sain rungon 600e:lla alle 1000 ruutua lauottuna. :)

   Poista
  2. Nuo kenttäkisat on kyllä jänniä, harmillisesti niissä on aika paljon samaa porukkaa kuin tälläkin alueella. Kombona vanhat ratsukot + uudet taustat on vähän tylsän kuuloinen...

   Taidan odotella hetken sitä D7100 päivitystä, josko se olisi mainospuheiden veroinenkin ;)

   Kiitos Karoliina kommentista, juuri tuota runkoa olen miettinyt. Ja olet kyllä saanut sen edukkaasti itsellesi, melkoinen löytö!

   Poista
  3. Kai olet Facebookissa ryhmissä Valokuvaajan neuvola ja Valokuvaajan kirppis? Sieltä voi saada halvemmalla suoraan bongattua :)

   Poista
 4. Itse tietysti suosittelen Korpikylän ratsastuskeskusta ;) eivaa, siellä on ihan hyvä kuvata! toukokuun lopulla pitäisi olla nelipäivänen spring tour (jos mennään samoilla kuin viime vuonna, ilmeisesti vielä vähän suurempana) ekana päivänä 1-taso/seura tokana 2-taso/alue ja sitten vikat kaks on 3-tasoa/kansallista. Katsomosta jos kuvaa niin aurinko tulee vähän niiku takavasemmalta (esimerkki https://www.flickr.com/photos/126050368@N06/sets/72157646358107062/ nämä kuvat), pääsee liikkumaan kaikkialla kentän vieressä, olin ite esim kuvaamassa kentän keskellä (samaan aikaan hommissa) ja osa kuvista tuli vastavaloon (https://www.flickr.com/photos/126050368@N06/sets/72157647457247490/). Toivottavasti saat selvää! Ite toivon että pääsen tänä vuonna kuvaamaan, kun viimevuonna sattui samalle vklopulle kun äitienpäivä :( En tiedä ollaanko sitten liian kaukana (Lahden läheisyydessä). Ois huikeeta seurata kyllä yhden lempikuvaajista hommia ihan livenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista että kuvat tulevat katsomosta noin yläviistoon ja taustalla on tuhat ja yksi tarhaa. Otan kuitenkin vinkin ylös, kiitos siitä! :)

   Poista
 5. Oletko ollut kuvaamassa kalajoen venetsialaisissa? Viime vuonna siellä ei ainakaan mitään kuvaajaryntäystä ollut, harmittavan vähän olen löytänyt kuvia mistään. Siellä ei pitäisi kyllä varjojen häiritä kuvaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan ollut, sillä mitä olen kuullut juttuja muilta kuvaajilta + nähnyt siellä otettuja kuvia en ole ollut innokas lähtemään paikan päälle.

   Poista
  2. Kaliksella pääsee kuvaamaan kentän joka laidalle ja ihan aidan viereen, ja just Venetsialaisten aikaan saa kivaa lämmintä ja tunnelmallista syyssävyä kuviin -jos siis ei sada vettä. :D Valitettavasti sit taas taustasta ei saa oikeastaan koskaan nättiä; yhdellä sivulla katsomo, toisella verkkakenttää, kolmannella ravirata & randompuskaa & metsää, ja neljännellä kopit joissa tuomarit ym. Valojen ja varjojen kannalta tuo on kyllä +-150km säteellä Oulusta ehdottomasti parhaita, mutta nuo taustat... Pikkaralassa on ihan kiva paikka kuvauksellisesti, mutta muistaakseni pitävät vaan pikkukisoja.

   Poista
 6. Torniossa MeLaRalla olisi kahden päivän "kansalliset" koulukisat ja seuraavana vkl.na "alue"estekisat. Siellä on aurinkoisella ilmalla hyvä kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Kelikalenteriin on niin hankala varata aurinkoista ilmaa, mutta koko maata hellivä auringonpaiste houkuttelee ehkä tämänkin kuvaajan kolostaan :)

   Poista
 7. Jumping Kemiö, sieltä en saanut mitään kuvia viime vuodelta nimenomaan alueluokista, viikonloppuna siellä taisikin sitten olla jo kuvaajia.. :) Mahtavat maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kemiö on kyllä kaukana, mutta onneksi siellä asuu myös sukulaisiani :)

   Poista
 8. Olisi kiva jos tulisit joskus kuvaamaan tänne läntiseen Suomeen! :) Jos haasteita etsii niin mm. Tampereella, Jokioisissa ja Ypäjällä järjestetään Islanninhevosten askellajikisoja, joihin olisi kiva saada kuvaamaan joku, joka homman oikeasti osaa! Kisoja löytyy täältä: http://www.islanninhevonen.net/pr/tapahtumakalenteri/kilpailukalenteri/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askellajeja taitaa kilpailla niin pieni porukka, että kuvauspäivä kaukana kotoa olisi aika lyhyt. Vilkuilen kuitenkin kalenteria, jos saisin yhdistettyä kuvausreissua jonkun muun tapahtuman kanssa. Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 9. 21-23.8 on friisiläisten näyttely/koulukisat Vitikkalan Rusthollissa Kokemäenjoen varrella. Kuvauspaikkana hyvinkin kaunis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Friisiläiset ovat niin upeita, että olisi hienoa päästä tapahtumaan mukaan :)

   Poista
 10. Tule lahden takkulaan kuvaamaan tuntsareita! Tai ootko aatellu tulla kuvaamaan power cuppeja? :)

  VastaaPoista
 11. Turussa Metsämäen ravirata. Ei puita ympärillä, ja sielä järjestetään ainakin kerran vuodessa estekisat :)

  VastaaPoista
 12. Turussa Metsämäen ravirata. Ei puita ympärillä, ja sielä järjestetään ainakin kerran vuodessa estekisat :)

  VastaaPoista