torstai 18. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014: Loistaako sädekehäsi


"Pimeä tie, ajan väsyneenä kotiin. Ajovaloissa kimmeltää jäinen asfaltinpinta ja ohi valuu tummaa kuusimetsää... 
mikä helvetti tuo on?! Ai se on ihminen, heijastin ois toki kiva."

 Mielestäni vuoden parasta aikaa eletään juuri tässä hetkessä. Auringonvaloa ei juuri riitä, muutamia hassuja minuutteja päivässä, mutta pohjoisessa ei lainkaan. Silti joku olettaa, että huomaan hänet viidenkymmenen metrin päästä ajoradan vierusta kävellessään. Jalankulkija on nähnyt minun ajovalot jo kaukaa, minä kuitenkin huomaan hänet vasta juuri ja juuri välttyäkseni törmäykseltä. Tilanne on fataali, enkä tahtoisi toimia kenenkään viikatemiehenä.


Joka vuosi suunnittelen, että hommaan sangollisen heijastimia vänkärinpenkille ja joka kerta, kun kohdalleni sattuisi pimeänpuolinen kulkija, heittäisin häntä heijastimella ja huutaisin perään: "vittu käytä sitä, se on helvetin halpa henkivakuutus". Heijastittomuus nostaa agressiot minulla pintaan, koska olisi minun syy, jos jyräytän Pirjo-Purjon 15vee ylitse Ooppelillani, vaikkei hällä olisi ollut heijastinta. Heijastin on nuorisolle jotenkin niin noloa. Ei viiti, se on lasten hommaa. Tai vaan mun mummo käyttää. Joka kerta kun kuulen vasta-argumenteiksi, jotain yhtä pätevää kuten "ei muutkaan" niin raivostun. Yleensä aika silmittömästi, koska on typerää riskeerata sen takia ettei muutkaan. Kuvitellaan, että se oma kuolemattomuus ja iso ego loistaa keskeltä pimeyttä, niin että jokainen sen huomaa. 

Toivon ja pyydän, että jokainen hevosen kanssa tiellä liikkuja käyttäisi hevosellaan heijastimia - ja itsellään. Ei liene tarpeellista kertoa, että teidän yhteinen matka voi erota hyvinkin nopeasti. Silloin ei riitä, että näen irtonaisen hevosesi - haluaisin mielelläni nähdä sinutkin siellä ajoradan vierellä. Voisin ehkä auttaa sinua, mutta ainakaan en viimeistelisi kohtaloasi kokeilemalla luittesi kestävyyttä autonrenkaitteni alla. Älä elä onnellisuuden rikkoutumattomassa kuplassa enää. Voit milloin tahansa tippuessasi loukata pääsi ja jäädä tajuttomaksi maahan makaamaan. Heijastimet oleellisesti nopeuttavat löytymistäsi ja avun saamista.

Kiitos Heidi kuvista!

Kun lähdet hevosen kanssa maastoon, mieti kaksi kertaa näytkö tarpeeksi hyvin edestä ja takaa, sekä molemmilta sivuilta. Entä jos matkanne tosiaan erkanee, näyttekö silloin molemmat edelleen kauas? Heijastimia ei voi olla liikaa yllä, eikä ole noloa välittää omasta turvallisuudestaan ollen samalla kohtelias muille tienkäyttäjille. Onko sinulla valonlähde taskussa, jotta pimeällä osaisit suunnistaa yksinäsi takaisin? Onko joku tietoinen missä olet ja osaa kaivata sinua reissultasi takaisin? Jos siis jotain kävisi... Vaikka eihän hyville ihmisille koskaan tapahdu mitään pahaa, eihän?

Pohjolassa ei voi pimeydeltä välttyä, se on vahva osa tätä maata. Älä kuitenkaan erehdy luulemaan, että sädekehäsi loistaisi minulle asti ratin taakse. Tai kuolemattomuuden olettamuksesi naapurille, joka on vetänyt moottorikelkkansa käyntiin. Vain kerran tarvitsee käydä tarpeeksi pahasti, jotta oppi kantaisi perille asti. Valitettavasti se voi olla viimeinen kertasi. 

Don't be a wuss. Just wear it.

21 kommenttia:

 1. Aamen! Oon täysin samaa mieltä! Juuri eräänä päivänä vältin törmäämisen todella täpärästi.. Kohteena olisi ollut n. 8v poika pyörällään. :/ Oli varmaan ollut tosi "cool" repiä pienestä pyörästä kaikki heijastimet pois, vaikka pyörä on varmasti ollut alunperin niitä pullollaan.. Toivotaan, että kaikille tulisi vähän edes järkeä päähän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellistä, että noin nuorella pojalla ei ollut heijastimia. Luulisi, että vanhemmat pakottaisivat käyttämään!
   Itse ainakin pienenä muistan, kuinka oli pakko jonkin heijastimen aina roikkua takin helmasta, mikä oli kyllä hyvä opetus jo lapsesta asti.

   Poista
 2. Hyvä postaus ajankohtaisesta aiheesta! Vaikka olenkin 15-vuotias, en ole ikinä kokenut että heijastimien käyttö olisi jotenkin noloa heppaillessa (tietenkin myös ilman hevosta liikkuessa tulee käytettyä heijastinta). Oma ja kopukan henkikulta on kuitenkin sen verran tärkeä, että lenkille lähtee aina mukaan rutkasti heijastimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tärkeää on, että myös ilman hevosta kulkiessa kaduilla on jokin heijastin mukana. Itselläni roikkuu taskun pielestä heppaheijastin, ei jää epäselväksi harrastukset kellekään!

   Poista
 3. Allekirjoitan, täyttä asiaa! Jopa pelkääjän paikalla sitä aina pelästyy, kun jonkun pimeän tyypin huomaa vasta kohdalla. Itse aina käytän heijastinta ja harvoin edes uskallan kotipihasta pimeällä ilman heijastinta, vaikka pääosin kuljenkin kävelyteillä. Hevosen kanssa ei tulisi mieleenkään lähteä ilman heijastinta pimeällä yhtikäs mihinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä aina kuskinakin toimiessa on pieni jännitysmomentti, kun pimeä kävelijä / pyöräilijä ilmestyy auton vierelle. Onneksi reaktioni ei ole ollut vääntää rattia häneen päin säikähdyksissäni.

   Poista
 4. Aamen, ei mitään lisättävää! Hyvä teksti, jälleen.

  VastaaPoista
 5. Totta joka sana! Todella hyvä postaus! (Mun tekis myös mieli heittää heijastimella ihmistä, joka ei sellaista ole vaivautunut mukaansa ottamaan. Ja on mielellään vielä pukeutunut päästä varpaisiin mustiin vaatteisiin..)

  VastaaPoista
 6. Taas kerran asiaa! Hienoa! Itse asiassa nykyisin kyttään bloggeriani, että milloin Mintun uusin postaus tulee. Hullua...

  Tämä ei liity millään tavalla tähän postaukseen, mutta onko sinun blingi kypäräsi Lami-cellin timanttimalli?
  Jos on, mitä olet tykännyt ja mitä mieltä yleensäkin olet kyseisestä kypärästäsi?
  Olen siis hankkimassa nimittäin Lami-cellin ja olisi kiintoisaa tietää mitä siitä ajatellaan.

  katriseikkailee.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha, niin se riippuvuus ensimmäisenä oireilee! :D
   Kyllä minulla on tuo Lami-Cellin Pro-Elite, eli juurikin tämä timangimalli :)

   Itse olen kypärästä kyllä tykännyt, se on kevyt päässä ja viileä. Ainut mikä harmittaa, niin se kypärän irroitettava vuori jää päähäni aina juutalaistenlakiksi hikeä nostattaneen valmennukseen jälkeen. Ja jostain syystä nyt kaikki kypärät ovat päässäni aina vinossa. :D

   Poista
  2. Riippuvuutta olenkin epäillyt... :D

   Kiitos hyvistä kommenteista kypärää kohtaan. Odotanpa nyt entistä innokkaammin kuun loppua ja kypäräni saamista käyttöön!
   Mullakin vikana kenottava kypärä kuin kypärä. :)

   Poista
 7. Mustakin heijastimen käyttö on totta kai tärkeää mutta ite aina unohan laittaa sen siihen takkiin kiinni vaikka ei se nyt niin kova homma olis. . Mutta kyllä mulla yleensä se heijastin löytyy.
  Mielenkiinnosta muuten kysyn kun autossa istuessa ei oo tullu ajatelleeksi niin näkyykö otsalamppu päässä oleva henkilö hyvin pimeällä tiellä että jos se on päällä näkyykö se heijastimen tavoin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että kunnon heijastimet ovat paremmat.

   Poista
  2. Minä liputtaisij lamppua. Se näkyy kanssajalankulkijoille ja pyöräilijöillekin paremmin (= ei voimakasta valoa joka osuisi heijastiemen). Paitsi tietty jos on patterit loppu.

   Poista
  3. Pyöräilijälle kyllä varmasti lamppu näkyy paremmin, mutta autoilijalle kunnon heijastimet. Yksittäinen valo voi nopeaati näyttää olevan paikoillaan eikä siihen niin kiinnitä huomiota. Autoilessa vauhdit on kovemmat, joten reagointiaikakin lyhyempi. Sen vuoksi parempi mitä enemmän heijastinpintaa. Oikeasti pimeillä teillä se yksi pieni heijastinkin on aivan liian vähän. Toki tyhjää parempi, muttei voi sanoa missään nimessä riittäväksi.

   Itsellä kertyy autoon vuodessa kilometrejä paljon ja samoilla linjoilla on myös mieheni joka on ammattiautoilija.

   Poista
  4. Otsalamppu päässä ei kyllä näy juurikaan minnekään. Se näkyy ehkä tosiaan juuri muille kävelijöille ja pyöräilijöille, mutta koska ajoradan vierusta ei ole mikään lenkkipolkku, en ymmärrä miksi sitä kokisi edes tarpeelliseksi turvavarusteeksi autoilijoita kohtaan. Valokeila on niin pieni ja himmeä, ettei se erotu kuin juuri ja juuri muutamaa metriä ennen.

   Itse käytän otsalamppua vain valonlähteenä hämärässä ja pimeällä itselleni, en muita auttaakseni havannoinnissani.

   Poista
 8. Mä oon niiiin samaa mieltä heijastimista! Meinaa oikeasti keittää yli kun 95% jalankulkijoista kulkee pimeänä tuolla ulkona. Ihan uskomatonta idiotismia! Mulle on äiti pienestä asti teroittanut heijastimien käytön vakavuutta ja nykyään olen ihan äärettömän tarkka, että aina on heijastin mukana ulos mennessä, mieluiten heijastinliivi.

  Hevosten kanssa oonkin sitten ihan ylihysteerinen mutta parempi näkyä liikaa kuin liian vähän! :D Kypäräheijastin, heijastinloimi, jalustinheijastimet, heijastinsuojat, heijastinliivi, suitsiheijastimet ja otsalamppu... Unohtuikohan joku? :P Jopa lyhyelle maneesimatkalle (max 100m) laitan aina heijastimet jalkoihin ja mulle heijastinliivin.
  Kuva meistä syyskuun lopulla
  Eipä tuossa kuvassa näkyisi yhtään mitään jos ei olisi heijastimia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heijastinbootsit unohtui xD

   Poista
  2. Oho, teidät kyllä ainakin erottaa! Ei voi kukaan sanoa, etten huomannut ;)
   Ventan asuessa entisellä kotitallilla maneesiin oli matkaa n. 2km ja taitoin matkan aina ratsain. Kerran mentiin kouluvalmennukseen, enkä laiskuuttani jaksanut riisua kaikkia tuhansia heijastimia yltäni, kunnes sain kommentin: "ihan kiva ravi Minttu siinä, mutta näytätte ihan raksalta tulleelta" ... :D

   Poista