"Mikä ihme se torinhevonen on? Se on varmaan aika harvinainen rotu Suomessa." Wikipedian määritys torinhevoselle kuuluu näin: torinhevonen on virolainen puoliverirotu. Torinhevoset ovat varmajalkaisia ratsuja, jotka sopivat hyvin myös ajoon. Vaikka itse torinhevonen rotuna voi olla vieras, on hyvinkin mahdollista että sinäkin jo tiedät muutaman torin - moni Suomessa paperittomana idänihme voi hyvinkin olla suvultaan puhdas torinhevonen.
tamma Auroora (i. Arhippos ei. Heterok) |
H I S T O R I A
Vaikka rotu on virallisestettu vasta vuonna 1950 neuvostovallan alla, juontaa torinhevosrodun syntyhetket aina 1800-luvun puoliväliin ja sen jälkeisiin aikoihin. Paikallista eestinhevosta ja klepperiä yhdistettiin rodun syntykodissa, Torin siittolassa, jolloin lopputuloksena alkoi muovautua ratsu- ja työkäyttöön soveltuva torinhevonen. Norfolk-oria Hetman, joka on yksi rodun kantaoreista, vaivattiin usein naispuuhilla, ja puolivuosisataa myöhemmin rotu alkoi olla sisäsiittoinen. Puolivuosisataa myöhemmin rodussa alkoi ilmetä sisäsiittoisuuden merkkejä, jolloin tilannetta korjattiin tuomalla postier breton-hevosten verta rotuun tuoden yksilöille lisää massakkuutta.
Jo aiemmin hevosjalostus muuttui kysynnän kasvaessa ratsuhevosille, samalla kun maatilojen työkoneina toimineet hevoset joutuivat kortistoon traktorien tieltä. Torinhevoseen päätettiin risteyttää 1970-luvulla hannoveria, joka muistutti tuolloin torinhevosten ulkomuotoa. 1990-luvun alussa, neuvostovallan kaaduttua ja kolhoosien hajottua, rodun jalostusohjelma oli heikko ja ajoi rodun vanhantyyppisen torinhevoslinjan melkein sukupuuton partaalle.
vasemmalla tamma Hamore EST (i. Heigo ei. Kiir) oikealla ori Arhippos (i. Absinth ei. Kraver)
K A K S I E R I L I N J A A
Torinhevosesta on olemassa virallisesti kaksi, ehkä jopa kolme ns. eri linjaa. Itse olen kuullut aiemmin, että torista olisi olemassa kaksi eri linjaa, mutta tämän postauksen lähteitä lukiessa itsellenikin paljastui, että linjoja on todellisuudessa kolme. Lähteenä tosin toimi Wikipedia, joten suhtaudun varauksella... Vuonna 2008 torinhevosten kantakirja jaettiin kahtia: vanhatyyppiseen TA-linjaan, jonka hevoset ovat universaaleja ja raskaampia, kuin urheiluhevosiin risteytetyt torit. Toinen linja on TB-linja, jossa on nk. torinhevosten sporttiversio. Urheiluhevoslinjaiset hevoset ovat risteytyneet voimakkaammin muiden rotujen kanssa, joilla on haluttu saada enemmän ratsastuskäyttöön soveltuvaa hevosta. Rotutittelin saa, mikäli isäorhi on hyväksytty torinhevosjalostukseen. Ootuksen isä on voikko toriori Opaal joka on tehnyt kansainvälisestikin hyvän esteuran. Sen isä on englannin täysiveriori Omer, joka on hyväksytty torinhevosjalostukseen. Näin ollen Ootus kuuluu TB-linjaan. Kolmanneksi linjaksi yhden lähteen mukaan, tulisi VT: Vana-Tori Hobuse Ühing, joka on vanha-torinhevonen omalla jalostussuunnallaan.
tamma Baroosi (i. Balanc EST ei. Kiir) |
tamma Cleopatra EST (i. Casanova ei. Hermelin) |
ori Arhippos (i. Absinth ei. Kraver) |
tamma Hella III EST (i. Heterok ei. Hiks) |
R O T U M Ä Ä R I T E L M Ä
Rakenteeltaan torit ovat kevyitä kylmäverisiksi, mutta raskasrakentaisempia kuin puoliveriset. Elegantti, huomiotaherättävän hyvän ja sopusuhtaisen näköinen hevonen, josta suositeltavin väri on rautias, jolla on vaaleat jouhet ja pieniä valkoisia merkkejä (sukkia) jaloissa. Pää sillä on ilmeikäs ja jalo, silmät ovat suuret ja eläväiset, sekä ystävälliset ja pyöreät. Rungoltaan suorakaiteen muotoiseen hevoseen on sopusuhtaisesti kiinnittyneet etu-, keski- ja takaosa. Liikeiltään torit ovat avaria ja jouduttavia, takapään työskennellessä energisenä selän läpi. Liikeradat ovat suoria.
ori Arhippos (i. Absinth ei. Kraver) ja tamma Castella (i. Carry's Son ei. Delfiin)
L U O N N E
Kaikki tapaamani torinhevoset ovat mitä ystävällisempiä, kilttejä ja miellyttämisenhaluisempia: ne väistävät ihmistä, mutta ovat hyvällä tavalla uteliaita ja seurallisia ihmisen touhuista. Perusluonteeltaan ne ovat rauhallisia ja varmoja, jonka vuoksi ne ovatkin kovin suosittuja ratsastuskouluissa. Rodulla ei tiettävästi ole periytyviä vikoja tai sairauksia, sekä muutenkin torit ovat terveitä, hyvävatsaisia, helposti tiinehtyviä ja sopeutuvaisia uuteen ympäristöön.
M I K S I H A N K K I A T O R I ?
Helppo vastaus; miksei! Kun kuulin Ootuksesta kysyin totta kai, minkä rotuinen se on. Torinhevonen, isänä täysiverinen. Ilahduin kuullessani Åken ollessa tori: paikallisessa ratsastuskoulussa olleet torinhevoset olivat niin varmajalkaisia, helppoja ratsastettavuudeltaan ja kilttejä luonteeltaan. Ne olivat todellisia "kaikki käy, ok mulle!" -tyyppejä, ja juuri sellaista hevosta etsin rinnalleni. Toki poikkeuksia löytyy jokaisessa rodussa, koska yksilö on kuitenkin aina ympäristönsä muovaama. Sportti-toreja näkee nykyään paljon kilpakenttien kärkikahinoissa joka lajissa, joten kapasiteetti tai käyttöominaisuudet eivät tule tämän rodun kanssa heti vastaan!
ruuna Pallas III (i. Premial ei. Aston) ja tamma O'Hara II (i. Osman ei. Arvel)
ori Unar SOV (i. Uisak ei. Helbak) |
H Y Ö D Y L L I S I Ä L I N K K E J Ä
Mikäli torinhevoset alkoivat kiinnostaa enemmän katso nämä linkit läpi
Torin siittola, Ootuksen synnyinkoti
Kaikki kuvat ovat ottamiani vuonna 2009 Korholan tilalla, Hammaslahdessa (torinh.-o Arhippos) ja vuonna 2010 Hobune -näyttelyssä Korholan tilalla. Näyttelyssä oli esillä kolmena päivänä eestin-, torin- ja eestin raskas veto hevoset. Toimin näyttelyssä virallisena valokuvaajana.
ori Arhippos (i. Absinth ei. Kraver) |
Meidänkin tallilla on vuosien varrella ollut opetushevosina monia torinhevosia, aika kevytrakenteisia suurin osa ja muutamista tuli silloin ratsastuskouluaikoina ihan mun lempparikin :) Tämän postauksen hevosista säväytti kyllä etenkin tuo Arhippos, ihana !
VastaaPoistaNoista sairauksista vaan olen kuullut, että torinhevosilla (etenkin noilla raskasrakenteisemmilla) tavattaisiin usein perinnöllistä lannehalvausta...? Tiedän neljä hevosta jotka on lopetettu lannehalvauksen vuoksi ja näistä kolme olivat toreja. Kahden kohdalla kyse voi toki olla jostain ihan muustakin kuin siitä geeniperimästä kun en niiden tutkimustuloksia tiedä ja onhan otanta muutenkin niin onneton, ettei asiaan tämän perusteella voi oikein juuta tai jaata sanoa. Tällaisen käsityksen vain olen näitä lannehalvaustoipumisia katsellessani ja kuunnellessani saanut. Yritin äsken vähän aiheesta googlailla, mutta eipä hakusanoilla "lannehalvaus torinhevonen" oikein täysosumia tullut joten ehkäpä joku onnekas tori voi tältä kohtalolta välttyä höhö... ;) Kaikilla näillä aaseilla kuitenkin jotain on !!
Arhippos oli kyllä niiin komea ori, näyttävä ja elegantti. Tuntui myös, että kaikki mykistyivät kun se saapui paikalle. :)
PoistaItse en ole kuullut perinnöllisestä lannehalvauksesta lainkaan, mutta toisaalta en ole missään rotujärjestössä tms. missä kohtaisin tori-ihmisiä. Ikäviä sattumuksia tietysti löytyy, mutta jos samanrotuisilla alkaa olla paljon niin voisi puhua ehkä jo geenitaipumuksesta. Itsekin yhden epämääräisen lannehalvaus/mikälie muu hyvin fataali oire tiedän, mutta kyseessä oli virolainen urheiluhevonen.
Eipä sitä kyllä koskaan tiedä, mitä seuraavaksi sattuu kaviokkaiden kanssa. Eihän tietysti käyttämäni lähteet (järjestöt, esittelysivut yms.) ikinä kerro koko tottuutta rodunperimän aiheuttamista sairauksista.
Ah toi Arhippos on niin upea!!
VastaaPoistaEikös! Minustakin orhi on kuvissa jo niin upeassa kunnossa, että täytyy vain kadehtia!
PoistaMielenkiintoinen juttu. Hassua kyllä, tapaamani torit ovat olleet varsin kovaluontoisia ja itsepäisiäkin tapauksia, kunnon "juntteja". Nämä olivat ratsastuskoulussa myös ja eivät sopineet oikein kaikille sillä ruunat olivat varsin kovapäisiä ja tammat taas aivan liian tammoja, joten torit saivat lähteä aika vikkelään koulusta.
VastaaPoistaKiitos.
PoistaHassua kyllä. Toki olen tavannut elämässäni kosketusetäisyydeltä noin kymmenen toria, jotka ovat kaikki olleet varsin ystävällisiä. Tietysti hevosia on eri luonteenlaatuisia yhtä monta kuin hevosiakin. Kuitenkin pidän toreja huomattavasti miellyttyvämpinä hevosina asiakaskäyttöön, kuin esimerkiksi suomenhevosia. Taitaa Suomen ratsupoliiseillakin olla toreja käytyöhevosinaan. :)
Torinhevosissa on nykyään olemassa 3 eri linjaa, eli wikipedia on oikeassa. Alunperin oli siis olemassa vain TA (universaali/säilytysohjelma) ja TB eli sporttisempi linja (jalostusohjelma).
VastaaPoistaKuitenkin tuon Vanha-Torinhevosen yhdistyksen perustaja Ute Wohlrab teki aivan hirvittävän työn saadakseen tuon kolmannen VT kantakirjan läpi (mm. aiheesta on kiistely mm. oikeudessa saakka ja hän on tehnyt asian vuoksi hevosilleen kalliita geenitestejä), sillä TA kantakirjan hevosissa oli käytetty hyvin paljon puoliverioreja, eikä rodussa olisi tällöin säilynyt alkuperäisen torinhevosen perimä. VT kantakirjan määritelmien mukaiset torinhevoset ovat hyvin harvinaisia ja jopa vaarassa kadota, sillä eestissä on vain alle 200 määritelmän täyttävää hevosta joista n. 70 on puhdasrotuisia.
"Vanha-torinhevosta pyritään säilyttämään, jotta torinhevoskannassa säilyisi vanha, ennen vuotta 1945 syntynyt perimä. Vanha-torinhevosen polveutumisessa on luvattu lisäksi kantakirjan perusosassa enintään 25 % 1970-luvulla käytettyjen vanhantyyppisten hannoverinhevosten verta."
Kiitos selvennyksestä!
PoistaTäytyy kyllä nostaa hattua Utelle, moni ei hommaan ryhtyisi ja on kunnioitettavaa, että hän jaksaa ajaa rodun etua näin. Vastaavanlainen sisäinen palo kuin hänellä, on nykyään niin harvassa.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista
VastaaPoistaKorholan tilalla kyllä hevosten hoito on ihan koko rahan arvoista ja voi miten hienoja varsoja! Oma oli siellä orilaitumella niitten 1-4 vuotiaitten torinhevosorien kanssa ja siellä laitumella pystyi huoletta olemaan ja orit tuli yhdessä aina moikkaamaan ja käyttäytyivät niin hienosti, jumalattoman isoja möllyköitähän ne vuotiaat oli 150cm.
Castello oli kyllä upea tamma niin hieno, vaikka se laukkasikin vihreille laitumille loppukesästä.
Joskus jos vielä innostuisi kilpailemaan niin ehdottomasti torinhevonen ne on niin tasapainoisen näköisiä ja jo luonnostaan lihaksikkaita ja kestäviä. Unar sov:tin jälkeläinen Uuras on kyllä niin upea ja ystävällinen ori raskasrakenteisempi just omaan silmään niin hieno!
Unar jo itsessään oli niin upea, että hänen poikansa on varmasti todella vaikuttavan näköinen! :)
PoistaKorholan tila on kyllä ollut henkeäsalpaavan upea tila, kun olen siellä vieraillut muutamia vuosia sitten valokuvauksen merkeissä.
Tuo Arhippos on kyllä upea!
VastaaPoistaSe on!
PoistaOpaal ei ole englannin täysiveri vaan sen isä on täysverine
VastaaPoistaKiitos korjauksesta, minulle sattui jokin ajatuskatkos :)
PoistaTorinhevoset ovat kyllä ihania! Sullakin on ihana hevonen. Lempparinikin on torinhevonen, näyttää tältä: http://www.sukuposti.net/hevoset/rexona/galleria/523919 :)
VastaaPoistaOmpas hän kaunis :)
PoistaOlipas hauskaa nähdä oma naama postauksen kuvassa (esitin Baroosin tuolla näyttelyissä) :D . Arhippos oli kyllä todella hieno ja ilmeikäs hevonen! Itse oon kyllä kans tavannut paljon toreja, joista suurin osa kyllä on ollut hyvin ystävällisiä ja helppo hoitoisia. Tykkään! Hyvä postaus! :)
VastaaPoistaKappas kummaa, maailma se on pieni paikka! Kiitos kommentista :)
PoistaMeidän tutulla oli myöskin tori, kun olin pieni:) Sai ihan pienikin kiivetä 170cm selkään ja toimi jopa talutusratsuna tapahtumissa ison shettiskaverinsa rinnalla:) Itselläni on varsin hyvä kuva rodusta
VastaaPoistaSiinä on ollut koominen valjakko, kun shetlanninponi ja tori ovat vierekkäin... :)
PoistaOotuskin telmii päivisin shetlanninponin kanssa, joka on sitä niin paljon pienempi, että mahtuisi menemään ruunani mahan alta jättäen ilmaa vielä väliin.
Meillä itsellä oli kyllä vähän isommallakin erolla varustettuna;) yli 165cm suokki ja vuotias vähän reilu 80cm shettisXD Tuossakin kuitenkin shettis oli jopa ylikorkea:) ja oli suokki sen verran leveäkin ja maailman kiltein ja varmin hevonen joka ei hötkynyt mitään<3 niin kova ikävä rakasta:'(
PoistaTuo Cleopatra on entisen ratsastuskouluni vanha hevonen (: Aivan upea tapaus pakko myöntää.
VastaaPoistaTamma kyllä kieltämättä erottui muista torinhevosista tuolloin näyttelyssä sporttisuudellaan! Mukavaa, että tuttujakin löytyy :)
Poista