keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014: Savon eläinsairaala


Kaikkien yläsavolaisten hevosihmisten toiveita on nyt kuultu! Eilen vietin iltapäiväni hienon, täysin uudelleen remontoidun ja vaikuttavan Savon eläinsairaalan avajaisissa Kiuruveden Hingunniemessä. Suomeksi sanottuna: Ootuksen kotitallilta n. 20 minuutin ajomatkan päähän on avattu uusi hevosklinikka!! Kaukana muistoissa siintävät ne päivät, kun Ventankin kanssa lähdettiin hevosklinikalle lähimmälle mahdolliselle klinikalle: Ouluun.

Ihmisten sisäänkäynti

Savon eläinsairaalalla on myös uutuutena Suomessa eläinlääkäriauto, joka on mahdollista kutsua kotikäynnille. Auto on uudenaikainen ja hyvinvarusteltu yksikkö, jossa on mukana mm. röntgenkuvaus- ja ultaäänilaitteet. Itse eläinsairaalan tiloissa oli leikkaussali, kaksi kaatokarsinaa, muutama karsinapaikka pidempiaikaisille asukkaille, sekä yksi täysin erityksissä oleva tartuntatautiepäillyille varattu karsina. Vielä tässä vaiheessa jäi hieman epäselväksi minkälaisiin operaatioihin klinikalla pystytään kahden vakituisen eläinlääkärin ja kolmen klinikkahoitajan tuottamina, mutta odotukset ovat korkealla ainakin täällä. Ainakin shock wave, hengitysteiden- ja mahan tähystykset ja verikokeiden analyysit jäivät mieleeni tuon eläinlääkäriauton ja normaalien röntgen- ja ultraäänitutkimusten lisäksi.

Leikkaussali ja toinen kaatokarsinoista

Olen sanoinkuvamattoman innoissani naapurissa olevasta hevosklinikasta, sillä jo yksi iso menoerä klinikkareissuihin harrastelijalle on bensakustannukset. Vaikka hevosten terveydenhuolto on hyvissä kantimissa ja läheltä löytyy suuri apu, en silti toivo Ootuksen tarvitsevan klinikkakäyntejä koskaan kovin akuutisti. Suunitelmissa on vuosittain tehdä perustarkistus ruunalle, jotta nähdään missä mennään ja pystytään puuttumaan ajoissa mahdollisiin terveysongelmiin. Helpottavaa on tietää, ettei tarvitse enää lähteä koko päivän mittaisille roadtripeille halki Suomen saadakseen juuta tai jaata kummempaa kliinisten tutkimusten perusteella.

Vierailijoille oli jaossa linimenttiä eläinsairaalan logolla varustettuna

6 kommenttia:

 1. TUOTA ON ODOTETTU! Ja sitten kun pohjoiseen vielä saatte päivystävän klinikan niin bueno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Toivon todella myös tuota päivystävää klinikkaa, sillä jos hätätapaus sattuu täällä päin suomenkarttaa yöllä / pyhänä, niin pitkä on matka saadakseen esimerkiksi leikkausapua...

   Poista
 2. Aivan huippua jos Elfving tosiaan tuolla vierailee kuten sivut antavat ymmärtää. Ei tarvitse meidäänkään enää hänen perässä Tampereella ajaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin siellä puhetta oli, että vierailisi. Ei kyllä mieleen jäänyt, että kuinka usein, mutta varmasti tiedustelemalla selviää :)

   Poista
 3. Wau, onpa hienoa! Meillä lähin kunnon klinikka on 1,5h ajomatkan päässä. Tunnin ajomatkan päässä olisi yksi, mutta se on niin uusi ettei kukaan tuttu ole vielä siellä käynyt. Ja itsellä ei onneksi ole vielä Albertin kanssa ollut tarvetta käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus täytyy rohjeta olla se ensimmäinen!
   Tämän vuoden alussa tunnin ajomatkan päähän avattiin klinikka, joka oli tiettyinä päivinä auki. Sen viimeisen kerran kun Venta kävi lääkärissä, käytiin siellä. Nyt kuitenkin aivan naapurissa bränd-nyyv ja uudenkarhea jopa ns. hevossairaala... <3 Voisin hakea sinne töihin, vaikka vain puhelimeen vastaamaan. :D

   Poista